Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Nasa-duschen sparar 90 procent av vattnet

05 okt, 2020 
AvImke Janoschek
Vi förbrukar i snitt 100 liter vatten när vi duschar. Nu kommer en dusch som bara förbrukar 10 liter.
Annons

Den s k Nasaduschen är nu redo för den privata marknaden. En dusch som återanvänder 90 procent av vattnet och sparar 80 procent av energin,

Är du en av de som duschar varje dag, men har lite dåligt samvete för allt dricksvatten som forsar ut i avloppet, bara för att du är lite för lat för att stänga av i tid? I genomsnitt förbrukar svensken 100 liter dricksvatten varje dag, bara genom att duscha. Tänk om det skulle kunna reduceras till tio liter?

Nasa Duschen Orbital

Nu finns lösningen på den svenska marknaden. Industridesignern Mehrdad Mahdjoubi utvecklade en dusch för Nasa i början av 10-talet som skulle lösa duschproblemet på Mars genom att återbruka det mesta av vattnet,

2012 startade Mehrdad Mahdjoubi företaget Orbital systems och lanserade en dusch som återbrukar 90 procent av vattnet. Duschen testades på Ribbergsborgs badhus, där den bland annat fick kämpa med enorma mängder solskyddsmedel att rena.

Annons

Vattnet cirkulerar tillbaka och renas genom ett filtersystem med sensorer som hela tiden kollar hur pass stor nedsmutsningen är. Vid schamponering cirkuleras en mindre del av vattnet till exempel, för att det inte går att rena så snabbt. Orbitals dusch Oas återbrukar 90 procent av duschvattnet.

Orbital Systems har tagit fram ett system där en "smutsighetsmätare" installeras under golvet i duschen. Mätaren avgör om det lönar sig att återvinna vattnet, som då pumpas vidare till ett elektropositivt nanofilter och en uppvärmningsanordning i väggen.

Duschen kan installeras i privata hem och på hotell. I Köpenhamn är duschen installerad på Hotellkedjan Guldsmeden.

Bland investerarna finns Niklas Zennerström ( grundare av Skype).

Prislappen för en dusch ligger på 50 000 kronor idag. Men då slipper du dåligt samvete när du duschar riktigt länge.

Läs mer:

Annons