På Nybrogatan i centrala Stockholm råder full aktivitet. Det är folk överallt och bilar passerar i en jämn ström.

Danijela Pavlica hemma i köket på Nybrogatan.

Malin Goransson

Att ta klivet in i Danijela Pavlicas och Babak Faramarzians lägenhet inger ett lugn. Ljudbilden är betydligt mer dämpad, färgerna harmoniska och den generösa takhöjden ger en frihetsupplevelse. Det är lätt att före­ställa sig att gatan där utanför inte alls ligger i Stockholm, utan snarare i New York. Med de svartmålade fönsterdetaljerna blir penthouse-­känslan dessutom ännu tydligare.

Kök och matrum samsas. Bord, NEB rectangular table, i design av Per Söderlund, stolar, Gubi.

– Vi bodde faktiskt i huset rakt över gatan, men hade ögonen på om det skulle bli något ledigt här, säger Danijela och pekar ut genom de stora fönsterpartierna som vetter mot Nybrogatan. Posthuset på Nybrogatan ritades på 1930-talet av arkitekten Erik Lallerstedt, och det uppfördes under åren 1935–1936. För cirka fem år sedan köptes och totalrenoverades det av bostads­bolaget Oscar Properties.

En stor tavla är tongivande för hela rummet och blir ett viktigt inslag i inredningen. Foto, Yellow Korner, soffa, Bolia, soffbord, Menu.

Och paret Pavlica Faramarzian gillade huset även invändigt från första stund. Innan de slog till på sin nuvarande lägenhet hade de varit inne i flera av lägenheterna i posthuset och tilltalats av takhöjden, de exklusiva materialvalen och de stora fönsterpartierna.

Danijela jobbar ofta i hemmakontoret vid skrivbordet från Hay som står med fin utsikt. Taklampa, Petite Friture, stolar, Magis, matta, Layered, metallkorg, Svenskt Tenn.

I hallen den klassiska fåtöljen Eva av Bruno Mathsson, här i läder, tavla, Desenio och litet bord, Åhléns.

– Vi gillar att lägenheten känns både nutida och funkis på samma gång med raka linjer och smart planlösning. Samtidigt har den en generös takhöjd på 3,30 meter. Den är som en perfekt mix av både sekelskiftes- och funkiseran, säger Babak.

De har båda starka åsikter om hur de vill ha det i hemmet. Babak är väldigt designintresserad och håller gärna koll på nyheter och trender. Danijela likaså, även om hon mest brinner för att få till helheten, att tänka ut smarta, praktiska lösningar som också ska kännas estetiskt tilltalande.

Säng helt i sammet, Carpe Diem, taklampa, Buster + Punch, överkast, Åhléns, rosa filt, Ikea, rosa kudde, Linum, sänglampa, Pholc.

– När vi flyttade in började vi med att bestämma de ”tyngsta” möblerna först, som soffa, möblerna till matplatsen, sängen och så vidare. Därefter blev det naturligt att utgå från dem när vi kompletterade med resten, som lampor och textilier, säger Babak.

Till sin hjälp hade de Stylingbolaget, som fungerade som en tredje part när det kom till vissa beslut.

I det före detta posthuset på Nybrogatan har Danijela och hennes sambo Babak hittat sitt drömboende.

– Det var toppen att ha stylister att bolla med om våra tankar. Vi var till exempel väldigt länge inne på en grön sammetssoffa, men insåg efter ett tag att det var bättre att tänka mer långsiktigt. Den djupblå färgen som vi till slut valde kommer vi inte att tröttna på i första taget, säger Danijela.

Att blanda olika material och mixa olika dimensioner för att skapa dynamik är några av stilgreppen som ger ­våningen på Nybrogatan dess härliga atmosfär.

Vy från köket mot hallen.

– Vi är inte rädda för att prova oss fram. Fototavlan över soffan har vi till exempel hunnit byta tre gånger, säger ­Danijela med ett skratt och fortsätter:

Köket med de snygga mässingsdetaljerna kommer från Kvänum och bänkskivorna är av carraramarmor. Taklampa, Sputnik, köpt i antikaffär.

– En så stor tavla är tongivande för hela rummet och blir ett viktigt inslag i inredningen. Nu har vi landat i detta svartvita foto av kvinnan som röker och tvättar sig samtidigt. Den är lite humoristisk och coolsnygg på samma gång.

Babak arbetar på en influencerbyrå medan Danijela jobbar som just influencer. Det händer att deras vägar korsas även jobbmässigt, men oftast har de olika projekt på gång.

I Danijelas kontor står fåtöljen The Fly Chair av Space Copenhagen, bord från Hay, print på väggen, Desenio.

– Jag är ofta iväg på pressvisningar och liknande, men mitt kontor har jag hemma, därför var det viktigt för mig att inreda en trevlig arbetsplats. Nu fungerar det ena av våra mindre rum som kontor, där vi placerat skrivbordet vid ett av de vackra fönstren, säger Danijela.

Även om lägenheten känns inbodd och färdig är det ett hem i ständig förändring.

– Det är roligt att förnya sig emellanåt. Ibland byts några av kuddarna ut och tavelväggen på kontoret ser med jämna mellanrum helt annorlunda ut. Men basen förblir densamma en lång tid framöver.

Läs mer här:

Kika in i toppmodellens ljusa designhem
Så inreder du miljösmart – här är bästa tipsen
20 fina förvaringskorgar i jordnära toner

Mest läst