Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Nya stylingtrenden på Hemnet: Personliga hem

09 jan, 2020 
AvNanna von Knorring
Nu spås de snygga stylingarna på Hemnet bli än mer inspirerande. Det vankas nämligen mer personlighet i inredningarna – åtminstone om vi ska tro proffsen bakom de homestylade bostäderna.
Annons

Homestyling handlar om att göra en bostad attraktiv och locka potentiella köpare. Bostaden ska vara tilltalande för många, och allra helst för den målgrupp som man tror är mest benägen att betala bra för bostaden.

Stylister ser på bostäder från köparens perspektiv, något som kan vara svårt när man själv bott i bostaden ett tag och inte är säker på vad man ska framhäva. Frida Klaesson är mäklare på Erik Olsson Fastighetsförmedling och enligt henne brukar runt hälften av lägenheterna hon säljer vara stylade.

Beige är trendigt i Hemnet-stylingarna
Beige är en av de trendigaste färgerna i homestylingarna just nu – men det går att inreda med färgen på ett personligt sätt. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

– Jag brukar tipsa om homestyling om det är en kund som har en omöblerad lägenhet, en lägenhet med för mycket möbler eller med möbler som inte är anpassade efter lägenheten. Det kan även handla om kunder som inte själva hinner fixa inför visning och tycker det är skönt att låta en stylist göra jobbet, säger hon.

Annons

Inredningen i en stylad lägenhet ska helt enkelt gå hem hos så många som möjligt. Därför kan stylingarna på Hemnet lätt bli lite opersonliga och lika varandra. Det går ofta trender i dem och just nu är det vanligt med flera nyanser av beige som gör bostaden neutral.

Nya stylingtrenden: Personliga hem

Personliga detaljer i homestyling
Detaljer med lite patina ger hemmet karaktär och charm. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Men det ser ut som att en ny trend börjat smyga sig in i allt fler homestylingar – och den är något vi inte sett så mycket av tidigare, åtminstone inte på bred front.

– Nu ser jag en trend där både säljare och köpare, men även vi stylister, allt mer uppskattar när stylingen anpassas efter den aktuella bostaden. Vi försöker fortfarande att styla mot en stor målgrupp, men väljer att behålla lite personlighet i bostaden. Utan att för den delen göra bostaden privat. En svår, men viktig balansgång, säger inredningsstylisten Johanna Almgren.

Vardagsrum med mönstrad tapet
Måla inte vitt om du inte vill – en vacker tapet gör hemmet personligt. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Allt fler vill se mer personlighet och Johanna Almgren menar att stylingråd som tidigare ansetts så gott som självklara, som exempelvis att måla vitt istället för att bevara en personlig tapet, inte längre behöver vara givna.

Annons

– I en vacker 20-talslägenhet hade jag med stor sannolikhet inte rekommenderat att måla den blommiga tapeten vit. Det beror på att det i dag finns en mycket större efterfrågan efter det genuina, både vad gäller själva bostaden men också dess inredning. Många av oss vill ha hem med charm och karaktär.

Det betyder dock inte att stylisterna låter bostäderna se ut precis som de gör i vardagen. Allmänna råd som en storstädning, att ta bort privata föremål som fotografier och att hålla en röd tråd i inredningen gäller fortfarande.

Stylat sovrum hos Erik Olsson
Personliga föremål lyfter inredningen – men glöm inte att städa och rensa inför försäljning. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Så kan du tolka trenderna

Förutom beige har naturmaterial och gröna inslag fått ett uppsving i bostadsstylingarna. De passar i många hem och även om färgerna neutraliserar inredningen så går de fortfarande att tolka på ett personligt sätt.

Annons

– En beige linneklädsel på en soffa, en snygg skulptur i sten och ett gediget soffbord i trä är exempelvis en trendig kombination just nu. Materialen är enkla, men genuina. Växter har alltid varit viktigt när det kommer till styling. Ett sparsamt inrett rum får genast en mycket mer inbjudande känsla med hjälp av bara en stor grön golvväxt, säger Johanna Almgren och tillägger:

– Auktionsfyndade möbler och inredning är också mycket populärt nu. Det ger karaktär åt hemmet och bidrar till det hållbarhetstänk som vi människor i allmänhet tycker är allt mer viktigt.

Gröna detaljer är trendigt i homestyling
Gröna detaljer har blivit en favorit hos såväl stylister som säljare. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Läs mer:

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons