Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Planera garderob? Här är 7 saker att tänka på

12 okt, 2020 
AvNanna von Knorring
planera garderob och förvaring
Ska du sätta in garderober eller inreda ett klädrum? Det finns många saker att tänka på innan! Här är sju proffstips för dig som planerar garderobsinredning.
Annons

Platsbyggt och skräddarsytt, med tidsenliga luckor eller uppdaterade med moderna beslag. I dag är garderober en självklar del av inredningen och många vill att de ska återspegla inredningsstilen i hemmet i övrigt.

New Day Interior är ett nytt inredningsföretag som satsar på just garderober. Företaget tar fram måttanpassade moduler i tre olika utföranden, klassisk, modern och arkitekt. Det nya företaget är ett dotterbolag till White Orange, ett företag som i över tio års tid har tagit fram fast inredning för lägenheter och villor i Stockholm.

sovrum med platsbyggd garderob runt sängen i beige
Måttanpassat och noga planerat – så lyckas du med garderoben och förvaringen i hemmet! Foto: New Day Interior

Förvaringsproblem är en verklighet för många, oberoende om man bor litet eller stort. Enligt Elfas senaste förvaringsrapport är 17 procent missnöjda med sin kläd- och skoförvaring och hallen, där vi ofta har en garderob, pekas ut som rummet där vi är mest missnöjda med förvaringen.

Annons

Genom att planera garderoben noga redan i idéstadiet kan man göra den effektiv och maxa förvaringsutrymmet. Aline Ringblom är medgrundare av New Day Interior och har lång erfarenhet från inredningsbranschen. Vi fick hennes sju bästa tips för att lyckas med garderobsplaneringen!

7 saker att tänka på när du planerar garderob och klädförvaring:

1. Tänk presentation, inte förvaring

– En garderob ska inte sluka kläder, den ska presentera dem på ett härligt sätt som får oss att älska dem, säger Aline Ringblom.

Du vill inte att garderoben ska vara en förvaringsplats som gömmer undan stöket. Få ut mer av din garderob genom att göra det härligt att öppna upp dörrarna!

ljus garderob i lantlig stil från kvänum

2. Vilka kläder ska förvaras?

Tänk noga igenom vilken garderobsinredning du väljer. Ska du satsa på hyllplan eller är det klädstänger du behöver? Eller kanske lådor?

Annons

– Gå igenom vad du har för typ av kläder. Har du mycket som ska galgas? Mycket tröjor som ska vikas? Många långklänningar? Planerna garderobens inredning efter vad du faktiskt har behov av, tipsar Aline Ringblom.

inbyggd garderob med hyllor och lådor planerade för optimal förvaring
Optimera förvaringen genom att se över vilka kläder som faktiskt ska få plats i garderoben. Foto: New Day Interior

3. Praktisk placering

– Placera garderobens hyllplan i ögonhöjd, annars är det omöjligt att få en bra överblick om vad som ligger på nedersta hyllan, längst in och längst bak, säger Aline och fortsätter:

– När det kommer till klädstänger däremot så kan de placeras lågt. Det gör inget att titta på sina hängande kläder ovanifrån.

Annons
garderob i mörkt trä med smart planerad inredning från kvänum
Planera garderobsinredningen noga för att göra vardagen sömlös. Foto: Kvänum

4. Glöm inte att lysa upp

– Belysning är inte bara praktiskt utan ger också en lyxig känsla! De flesta garderober är rätt mörka. Med belysning som tänds när garderoben öppnas blir det lättare ha koll och hålla ordning i sin garderob, samtidigt som garderoben känns mycket mer exklusiv, säger Aline Ringblom.

garderobsbelysning från Ikea
Garderobsbelysning kan göra stor skillnad för intrycket. Foto: Ikea

5. Öppen vs. sluten förvaring

Ska du inreda ett klädrum eller är du sugen på en öppen förvaringslösning? Aline Ringblom slår ett slag för att i så fall kombinera både sluten och öppen förvaring:

Annons

– Vem har inte drömt om en walk in closet? Men om du nu ska göra sak i drömmen, se till att också planera in skåp med luckor som går att stänga. Allt man äger är inte snyggt!

Garderob med både öppen och sluten förvaring från New Day Interior
Kombinera både öppen och sluten garderobsförvaring för ett snyggt och funktionellt resultat. Foto: New Day Interior

6. Räkna in detaljerna

Vi har inte bara kläder som behöver förvaras utan även accessoarer som kan vara allt från scarves och solglasögon till skärp och smycken. Se till att även de planeras in i förvaringslösningen.

– Planera garderoben med mindre fack för olika smycken och ihoprullade skärp. Inspireras av modebutiker och exponera dina saker tydligt och snyggt, tipsar Aline Ringblom.

Annons
Låda med små fack i garderob för de mindre accessoarerna
Glöm inte småförvaringen! Foto: Kvänum

7. Utgå från ditt hem

Våga utgå ifrån din stil och ditt hem när du väljer förvaringslösningar och utseende på din garderob. Fastna inte för mycket i en snygg bild du sett på Instagram eller Pinterest, utan tänk på hur just ditt hem ser ut och vad som passar in, samt hur dina förvaringsbehov verkligen ser ut i vardagen. En lösning som är både personlig, snygg och praktisk kommer stå sig över tid.

– Mer än någonsin efterfrågar våra kunder en mer personlig stil på garderober som ska passa in i hemmet. Det kan handla om olika detaljer på fronterna eller mer tekniska lösningar som passar kunden. Kombinationen av design och funktion blir alltmer viktig, säger Aline Ringblom.

Annons
Platsbyggd och inmålad garderob i sovrum
Platsbyggt och inmålat – två knep som får garderoben att bli en del av inredningen. Foto: New Day Interior

Läs mer:

Annons