Ugnsplåtar är hårt utsatta när det gäller smuts och fläckar som kan kännas mer eller mindre hopplösa att bli av med.

Du kan undvika de värsta fläckarna genom att alltid använda bakplåtspapper – oavsett vad du steker, värmer eller bakar i ugnen. Pappret fungerar som ett skydd som fångar upp det mesta av det som spills ut över kanterna. När du är färdig slänger du bakplåtspappret och gör dig därmed också av med eventuella fläckar innan de hinner ta fäste.

Läs även 11 smarta städtips för dig som är lat

Om olyckan redan varit framme ska du inte misströsta. Det är fullt möjligt att bli av med ingrodd smuts på ugnsplåtar, bara man vet hur man gör. Här lär vi dig fyra enkla tekniker.

Med såpa

Gno in ugnsplåtarna med vanlig grönsåpa. Värm ugnen till 100 grader och ställ in ugnsplåtarna. Värmen gör att smutsen lossnar, vanligtvis redan inom 15 minuter.

Med ättika

Häll ättika i formen så att vätskan täcker botten. Värm ugnen till 50 grader och ställ in plåten under några timmar. Ta lite stickprover under tiden och se om smutsen lossnar.

Läs även Städa lätt – gör eget rengöringsmedel till ugnsluckan

Med bakpulver

Blanda några matskedar bakpulver med vatten i en skål och blanda ihop till en fast röra. Smeta därefter ut röran på bakplåten – täck ordentligt! Låt stå i minst 12 timmar och diska därefter som vanligt.

Med Coca-cola

Häll Coca-cola i bakplåten och låt den stå och dra i några timmar. Diska därefter som vanligt.

Källa: viivilla.se mfl

Läs även 8 saker vi borde städa – men lätt glömmer bort

Av Malin Perlheden på Allers.se