Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så får du din tulpanbukett att hålla längre

12 jan, 2018 
AvMinna Wallén-Widung
Krispigare snittblommor än tulpaner får man leta efter, men det gäller att sköta om dem rätt för att de ska hålla så länge som möjligt. Här är de bästa tipsen!
Annons

Vi svenskar älskar tulpaner. Förra året odlades runt 160 miljoner tulpaner i Sverige och utbudet ökar ständigt, enligt branschorganisationen Blomsterfrämjandet.

Tulpanbuketten som man köper hem från butiken kan glädja oss i minst en vecka – förutsatt att vi tar hand om den väl. Slokande tulpaner är inget vidare, så det gäller att följa några enkla steg för att hålla blommorna pigga och fräscha så länge som möjligt.

Skötselråd för tulpaner

När du kommer hem från butiken med dina tulpaner ska du göra så här:

1. Skär av en centimeter av stjälkarna. Använd en vass kniv för att inte klämma ihop de fina rör som finns inuti stjälken. Genom att kapa en del av stjälken underlättar du för blomman att ta upp vatten.

2. Ställ tulpanerna i en hög vas – det är viktigt att de får stöd under den första tiden de suger vatten, då blir de raka och ståtliga. Låt gärna omslagsplasten sitta kvar. Fyll vasen med kallt, friskt vatten.

Annons

3. Placera vasen med tulpanerna svalt och låt dem stå där i några timmar för att dra åt sig vatten.

4. Ta bort omslagsplasten och ställ vasen där du vill ha den. Helst ska det vara en sval plats utan drag. Undvik om möjligt direkt solljus och se till att vasen inte hamnar för nära fruktfatet – frukterna kan få tulpanerna att vissna i förtid.

5. Förvara gärna tulpanerna svalt på natten för att förlänga livslängden. Fyll på med växtnäring och ge dem ny snittyta emellanåt, så håller tulpanerna sig fina längre!

Källa: Blomsterfrämjandet, Blomsterlandet
Artikeln publicerades först på Allers.

Annons