Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Så har Himlas grundare inrett hemmet i Nice – titta in!

30 aug, 2022 
AvCecilia VON MENTZER
FotografPERNILLA RAAB
Himlas grundare, lägenhet i Nice.
Alldeles intill Medelhavet har Annica Högström med familj inrett ett semesterhem med mjuka textilier i en mild färgskala, antikviteter och mängder med färska blommor. En inbjudande lek med allt det som textilföretagaren älskar.
Annons
Fem stora inredningstrender 2022 enligt PinterestBrand logo
Fem stora inredningstrender 2022 enligt Pinterest

Hon beskrivs ofta som en naturkraft, Annica Högström. Från att ha varit egen företagare i transportbranschen köpte hon 1996 textilföretaget Himla, grundat 1990 av Helena Ingvarsson och Marie Louise Almgren, deras initialer biIdar företagets namn.

Annica Högström

Gör: Ägare och creative director för textilföretaget Himla.

Ålder: 58 år.

Bor: På en gård utanför Uppsala, som tidigare också inhyste Himlas showroom. Semesterlägenhet på franska Rivieran, mitt i centrala Nice.

Familj: Sambon Henrik, sönerna Victor, 30, Bilal, 22, och Philip, 17 år.

– Det blev snabbt en passion. Att upptäcka att det man verkligen brinner för, textil, färger, trender och förändring, kunde leda till en hållbar affärsidé som vi kunde leva av, det var ju inte en självklarhet.

– Att få förädla något som man älskar och som så småningom la grunden till ett betydligt större företag med många anställda, det är en resa som jag är väldigt stolt över, säger Annica.

Annica Högström.
Livet i Nice är en stor kontrast mot vardagen i Uppsala, Annica Högström njuter och behöver dem båda.

Resan med Himla har i mångt och mycket blivit Annicas egen. Från det lilla varumärket som i första hand värnade om fackhandeln, till större kunder, export, egen retail och på senare tid allt mer e-tailing (elektronisk detaljhandel).

Annons

– Vi har fått lära oss att om vi ska finnas kvar som företag, då måste vi utveckla och anpassa oss, det har varit lärorikt och stimulerande. Men viktigast för mig har egentligen hela tiden varit att värna om varumärkets kärnvärden och värderingar.

Vardagsrum i Nice - Annica Högström.
Utanför lägenheten växer palmer. Inomhus är det inrett med stora mjuka soffor ­med kuddar och filtar från Himla, ­antikviteterna är köpta i Nice. Färska blommor är ett måste, enligt Annica Högström.

Annica och hennes sambo Henrik och de tre sönerna bor på en moderniserad bondgård innanför Uppsalas stadsgräns. Själva bostaden har byggts till och ut och har under årens lopp varit både showroom och studio åt Himla. I ladorna låg Himlas huvudkontor och lager i många år.

Annons
Klädskåp med stora speglar.
Vackert klädskåp med ­spegel­-dörrar, köpt i Frankrike. Stengolvet mjukas upp av sköna mattor.

– Det var perfekt när vi hade småbarn och hundar, att kunna ha allt på samma gårdsplan. Men Himla växte så småningom ur byggnaderna och ligger numera bara några minuters väg från vårt hem. Jag har inte ödslat många minuter på att pendla i mina dagar!

Livet i Nice

Livet i Nice är den totala motsatsen mot det i Sverige. Gården i lantlig miljö står i kontrast mot en lägenhet mitt i storstaden vid Promenade des Anglais, med Medelhavet som närmaste granne.

Annons
Hall i Annica Högströms lägenhet i Nice.
Till lägenheten i Nice har Annica valt en pastellfärgad grund, Jotun Lady.

– Lägenheten i Nice är ganska nyinköpt, vi är fortfarande förälskade. Här hinner vi vara sociala, umgås med vänner och njuta av vad staden har att erbjuda. Hemma är mer vardag och arbete. Jag älskar att vi har en uteplats i Nice. Jag tycker om att kunna smutsa ner händerna i någon liten odling, säger Annica.

Lägenheten känns lagom stor och anpassad för familjen med tre sovrum med tillhörande badrum, ett stort kök, vardagsrum och uteplats. Den ligger i en fastighet från 1960.

Annons
Franskt kök i Nice, Annica Högström.
Köket är inspirerat av den franska bistrostilen med rutigt stengolv, metrokakel och öppna hyllplan.

– När möjligheten fanns att göra en renovering innan vi flyttade in så passade jag på att måla om alla rum på en gång. Det blev en lek med mina älsklingsnyanser. Allt går i en rosarostig naturligt mjuk ton, men med lite olika färgstyrka i de olika rummen.

– Jag erkänner, det är väldigt mycket en färgskala som känns som Himla. Jag utgick också från nyanserna i de vackra golven. I entrén ligger en rosamelerad sten. Och i vardagsrummet en vackert mönstrad ekparkett.

Annons
Vardagsrum med häftig vy.
Vardagsrummets vy är något alldeles extra. Lägenheten ligger precis vid Promenade des Anglais. Till hemmet valdes färger från Jotun Lady balance som matchas med Himlas linne.

På toppen av detta textilier som går ton i ton vilket gör det hela till en väldigt behagligt koordinerad helhet, känslan är att allt hänger ihop.

– Själva inredningen får komma allt eftersom, men vissa möbler fanns redan på plats eftersom de tidigare ägarna lämnat kvar dem. Annat har jag hittat här i Nice.

Sovrum.
Antik byrå köpt i Nice, precis som lampan. Sänggavel, kuddar och lakan kommer naturligtvis från Himla.

– Jag uppskattar livet i Nice och att få sol och värme. Vintertid älskar vi den svenska fjällvärlden. Men hemma är hemma och där finns hundarna och Himla och dem kan jag inte heller vara utan under längre perioder. Men en framtidsplan skulle kunna vara att ge mig själv lite mer tid att njuta av stunden där man är. Att inte alltid vara på väg mot nya mål eller projekt.

Annons

Annicas favoriter i Nice

1. Staden! Att bara vara och strosa längs promenaden och titta på Medelhavet och alla människor.

Annica på marknad i Nice.
På besök i Nice ska man inte missa alla härliga marknadsplatser för antikviteter.

2. Ofta hamnar man till slut på torget Cours Saleya, alldeles intill den gamla delen av staden. Här är det marknad för mat och blommor nästan varje dag. På måndagar är det fokus på antikviteter.

3. Villan Ephrussi de Rothschild, strax utanför Nice på vägen mot Monaco, har inte mindre än nio olika tema-trädgårdar. Du kan ta dig hit med lokalbussarna.

Annons
Villan Ephrussi de Rothschild, strax utanför Nice.
Villan Ephrussi de Rothschild, strax utanför Nice.

4. La Femme du Boulanger är ­charmigt, enkelt och personligt med ett unikt ­brödkoncept.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons