Poolhus.
1:30

Efter reklamen: Fem stora inredningstrender 2022 enligt Pinterest

(1:30)

I bland blir saker och ting inte som man har planerat, speciellt inte när det gäller husköp. Då kan riktiga överraskningar dyka upp. Som när Lisa och Sami blev ägare till ett 1950-talshus i skånska Falsterbo, anlitade en arkitekt för ny planlösning och en byggfirma för att realisera det stora renoveringsprojektet. Det enda som kvarstod var ytterligare en provborrning i huset för att kontrollera isoleringen.

Lisa Niemi

Gör: Husmäklare.

Ålder: 46 år.

Bor: Enplanshus i sten, ca 350 kvm stort, i skånska Falsterbo.

Familj: Maken Sami och döttrarna Stella, 16, och Leia, 14, hundarna Ziggy och Aslan.

– Beskedet som kom var en kalldusch, säger Lisa. Byggledaren rådde oss att avblåsa allt, riva huset och bygga ett nytt i stället. Det skulle krävas så mycket arbete och kosta en förmögenhet att få huset i det skick som var tänkt.

Pool och hus.

När Lisa och Sami planerade träd­gårdens poolområde närmast huset var det viktigt att skapa en utemiljö som harmonierar med husets ­invändiga själ – ett slags yttre för­längning som fungerar året om.

Pernilla Wästberg

– I tanken hade vi redan byggt upp vår dröm om 1950-talshuset och visste hur vi skulle inreda det. Men var det värt att gå vidare med tanke på byggledarens råd? Vågade vi? Eller skulle vi tänka om?

Titta in i skånska smultronstället: mysiga villan vid stranden

Åtta år sedan beskedet

Det har gått åtta år sedan Lisa och Sami fick det oväntade beskedet. Nu är det sommar och Lisa har en ledig dag från jobbet. Hemma är fortfarande Falsterbo och på samma tomt som huset låg på. Men numera finns här ett designat hus i modern arkitektur och med en tydlig internationell touche.

Vedeldad bastu.

Är man finsk till hjärta och själ är det viktigt med en vedeldad bastu nära sitt hem. Det fristående bastuhuset är Samis bästa plats för avkoppling.

Pernilla Wästberg

Det känns mer som att befinna sig vid Medelhavet med husets stenväggar och betonggolv, stora sociala ytor, enorma rymd och generösa fönsterpartier mot utemiljön – en förlängning av husets inre. Ett hem gjort för stort umgänge, men också med möjlighet till mys och kontemplation i avskildhet. Och med direkt access till bekvämt och insynsskyddat utomhusliv med pool, trädäck, relaxavdelning och fristående bastuhus.

Lisa sittandes vid poolen.

Familjens pool används inte bara för svalka under varma sommar­dagar, den ­används nästan lika flitigt året om av både Lisa och Sami.

Pernilla Wästberg

– Jag är verkligen glad att vi följde byggledarens råd och avblåste allt, säger Lisa. Det öppnade upp för att skapa vårt wow-hus från grunden. Det var bara att ta fram ett nytt, tomt ark och dra upp riktlinjerna.

– Vi använde ritningarna till 50-talshusets nya plan­lösning och godbitarna­ från en annan ritning vi köpt. Och så spanade vi in olika hustyper. Slutligen kontaktade vi arkitekten Zoltan Orban, som låg bakom ett hus vi sett på nätet och som vi tyckte om. Ville han titta på våra tidigare ritningar och höra på våra nuvarande önskemål?

Öppen planlösning med vardagsrum.

Husets alla väggar, oavsett rum, är färg­satta med kulörer från samma varmgrå skala, men i olika nyanser. Genom de högt placerade fönstren syns månens rörelser.

Pernilla Wästberg

– Zoltan var mycket duktig på att lyssna in vad vi ville ha och ritade vårt nya hus. Dessutom hittade vi byggfirman PMB Sverige i Karlshamn.

Ett hus som detta tar tid att färdigställa, två år närmare bestämt. Det blir så när alla väggar, både ut- och invändigt muras upp. För ett stenhus skulle det vara, hållbart, välisolerat och underhållsfritt. Dessutom är ett stenhus som klippt och skuret för den industriella look som Lisa och Sami är väldigt svaga för. Betong är ett annat material deras hjärtan klappar extra mycket för.

Matplats.

Matbord och vägghängt sidebord från Dunke Design. Stor tavla av graffitikonstnären Gustav ”Unir1” Norberg. Mattorna i loungedelen liksom under matbordet är identiska med heltäckningsmattan i sov­rummet. Ikeastolar runt matbordet, ­taklampan Perla av Åsa Ingrosso.

Pernilla Wästberg

– Det är härligt att gå barfota på betonggolv, speciellt med golvvärme som ger skön temperatur, säger Lisa. Det är också väldigt praktiskt när man har hundar som vi har.

Inred uteplatsen: 19 snygga shoppingtips

Det var spännande att följa byggprocessen och se huset växa fram. Dagen då den stora ytterdörren kom på plats var extra speciell för Lisa.

Vardagsrum.

Bordet med marmorskiva är köpt på secondhand, en perfekt plats för snittblommor och vackra buketter. Vas, H&M Home, ljus från Hans Mikael Inredning, Stockholm.

Pernilla Wästberg

Tillslut kunde de flytta in

– De sista sommarveckorna hade vi ingenstans att bo, säger Lisa. Vårt gamla hus såldes under våren och den lilla sommarstugan vi hyrt därefter var upptagen av ägarna som själva skulle flytta in. Efter skolavslutningen packade vi in hela familjen i bilen och körde runt i Europa ett par månader.

– Det kändes stort att äntligen kunna flytta in efter vår ”vagabondsommar”, säger Lisa.

Sovrum.

Lisa och Sami har heltäckningsmatta i sovrummet för att skapa ett mjukare och lugnare uttryck. Mässingslampan, troligen 1970-tal, kommer från Lisas mamma.

Pernilla Wästberg

Efter fyra år i huset konstaterar Lisa att det fungerar precis så bra som familjen hade hoppats på. Köket, med soffor och öppen spis i sin absoluta närhet, är en knutpunkt och naturlig samlingsplats där alla slår sig ner. Vill man vara ensam finns två olika avdelningar att välja mellan: Stellas och Leias med sovrum, umgängesyta, badrum och egen utgång till trädgårdens poolområde eller vuxenavdelningen med bland annat sovdel, biorum, badrum och Samis hemmakontor. Många har frågat om det inte var svårt att möblera husets stora sociala mittdel, drygt 100 kvadratmeter stor.

Walk in closet.

Parets walk in closet med inredning i svart från Ikea. Under kristallkronan står ett pelarbord från Lisas mormor.

Pernilla Wästberg

– Faktiskt inte, det föll sig naturligt, säger Lisa. Vi utgick från våra behov och hur vi lever. Och så flyttade vi runt stolar för att känna in rummet och var det kändes bra att sitta. Vi var alla överens om att vi ville ha ett stort, runt matbord, placerat vid fönstren närmast poolen.

– Inredningsmässigt var det centralt för oss att blanda nya möbler och gamla ting. Däremot har vi inget behov av ”märkvärdiga” möbler – det räcker att vi tycker om dem.

Korridor med glasdörrar.

Huset är fritt från trösklar och lister, ett medvetet val för att skapa ett flöde utan hinder. Glasdörrarna lät man sätta upp i efterhand, de dämpar ljudet.

Pernilla Wästberg

Så renoverades stationshuset hållbart – se bilderna!

Ett drömhem med allt vad man kan tänka sig. En elegant samlingsplats för familj och vänner. Finns det något mer på Lisas önskelista? Hon skrattar gott:

– En stor pizzaugn i köket! Det hade inte varit dumt!