Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Så inreder du ett lättstädat vardagsrum – 11 tips

04 jan, 2019 
AvNina Nyström
Alla vill vi ha det fint och ordningsamt omkring oss – men det finns roligare saker att göra än att städa. Här är är elva smarta inredningsknep som underlättar vardagen och ger mer tid till annat.
Annons

Oavsett om du lever ensam eller har en stor familj är vardagsrummet kanske det rum man spenderar den mesta av sin vakna tid i. Det är också där man umgås med sina gäster och ett av de rum i hemmet där man lägger mest tid och pengar på inredningen. Men ett rum med mycket liv innebär också ett rum med mycket saker – och ett rum som behöver städas ofta. Välplanerade detaljer och förvaring kan underlätta städprocessen mycket – här är våra bästa tips för att du ska kunna lägga mer tid på att umgås, och mindre tid på att städa, i vardagsrummet.

1. Rensa

Den första – och viktigaste insatsen. Ha bara saker du verkligen tycker om framme, och byt gärna prydnadssaker efter säsong. Det kan också vara en bra idé att rensa upp helt i bokhyllor och ovanpå skänkar och byråer för att låta ytan vila tom ett tag och sedan möblera den på nytt med nya fräscha ögon. Ofta leder det inte bara till smartare förvaring, utan även nya inredningsidéer.

Annons

2. Dold förvaring

Inuti sittpuffar, korgar, lådor, byråer – se till att ha många ställen att kunna stuva undan tidningar, fjärrkontroller, leksaker och andra småpryttlar som lätt hopas. Ett lock på förvaringen både ser prydligare ut och hindrar dammet från att krypa in.

Sidobord
Förvaring med höga ben och en stor lampa ger bra förutsättningar för snabb städning. | Foto: busyathomecity.us

3. Förvaring i förvaringen

Var sak har sin plats – bästa knepet för att bibehålla ordning och reda. Dela in lådor och byråer i mindre fack så blir det inte kaos bakom dörrarna.

4. Höga ben och vägghängd förvaring

Höga ben på soffa, fåtölj, skänk och byrå underlättar dammsugningen. Vägghängd förvaring är ett annat både snyggt och praktiskt alternativ.

Skåp och blommig tapet
Höga ben är både snyggt och lättstädat. | Foto: Ellos Home

5. Välj textilier som går att tvätta

Vardagsrummet är till för att leva i utan att vara konstant försiktig. Genom att välja avtagbara och lättvättade textilier på alltifrån soffklädslar till filtar och kuddar slipper du oroa dig – och få dyra kemtvättsräkningar. Gillar du inte att tvätta, välj en förlåtande färg så slipper du tvätta för minsta fläck.

Annons

6. Välj en matta som är lätt att rengöra

Ryamattor är fint, men inte särskilt lättstädat. Välj en matta med kort lugg så går det både enklare att dammsuga och du slipper hitta otrevliga överraskningar i mattan. Undvik matta helt på ställen där du vet att det finns risk för mycket spill, exempelvis under matbordet om du har små barn. Alternativet är att köpa ett genomskinligt plastskydd, liknande de man har under kontorsstolar att ha under barnets plats.

Rum med svartvit inredning
En lättstädad – och gärna tvättbar matta gör det enkelt att hålla hemmet fräscht. | Foto: Anders Bergstedt för Alvhem. Styling: Grey Deco

7. Stora prydnadssaker istället för många små

Många väljer för små saker, vilket leder till att man fyller på med mer och mer för att hemmet ska se inbott och mysigt ut. Våga ta ut svängarna med alltifrån lampor, blommor och prydnadssaker som tar för sig, så får du inte bara en lyxigare känsla, det blir också lättare att damma. Gruppera gärna småsaker på ett vackert fat så ser det både mer sammanhållet ut och är lättare att lyfta på när du städar.

Annons

8. Möblera inte bara längs väggarna

Ett klassiskt tips som många inredningsexperter propagerar för. Det ger inte bara hemmet en mer levande känsla, utan gör det också lättare att komma in med dammsugaren under möblerna och förhindrar att saker försvinner bakom soffan.

Vardagsrum Ikea med soffan mitt i rummet
Våga tänka om och dra ut soffan från väggen! | Foto: Ikea

9. Vitrindörrar

Många saker ger en hemtrevlig känsla, det går inte att komma ifrån, hur opraktiskt det än må vara. Med vitrindörrar på bokhyllor och skåp kan du njuta av den mysiga känslan och ändå ha ett lättstädat hem.

10. Platsbyggd förvaring

En platsbyggd bokhylla ger både en exklusiv och lyxig känsla, samtidigt som det ger massor av förvaring. Du slipper också konstiga hörn som blir ”över” samt de svårstädade ovansidorna.

11. Kabelgömma till tekniken

Sladdhärvorna bakom tv:n är riktiga dammsamlare, vilket blir både ohygieniskt och brandfarligt. Spika upp det som går på väggen med kabelklamrar och samla ihop resten av sladdarna med hjälp av diskreta stripes eller kabelgömmor.

Läs också:

Annons