Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så inreder du miljösmart – här är bästa tipsen

28 sep, 2020 
AvCecilia von Mentzer
FotografIDA MAGNTORN
Vi vill gärna ha ett nytt kök men inte till vilket pris som helst. Så hur kan den som är intresserad av inredning och design förhålla sig till hållbarhet och miljötänk? Ida Magntorn ger oss sina bästa tips.
Annons
5 Inredningsbyten som gör ditt hem redo för höstenBrand logo
5 Inredningsbyten som gör ditt hem redo för hösten


I boken Ett hem med omtanke (i nyutgåva hos Roos & Tegnér) vänder och vrider Ida Magntorn på de flesta aspekter som rör vårt hem och beskriver hur de hänger ihop och på vilket sätt de påverkar miljön.

Boken Ett hem med omtanke ges ut i nyutgåva av Roos & Tegnér.
Boken Ett hem med omtanke ges ut i nyutgåva av Roos & Tegnér.

Nyckeln till det hela är cirkulär ekonomi. Det kan handla om att återanvända sådant man redan har, eller lämna det vidare till någon annan. Att låta saker byta rum eller låta dem få ett helt nytt liv: en bordsduk kan bli ett överkast, ett ­lakan en gardin, eller låta en trave böcker bli ett sängbord. Saker som gör att man helt plötsligt ser sitt hem på ett nytt sätt utan att konsumera vare sig pengar eller naturens resurser. Skulle man ändå behöva köpa inredning ges tips på bra nätauktioner och vad man bör tänka på när man handlar på loppis.

Annons

– Med boken vill jag visa hur vi kan tänka klokare kring i stort sett allt som rör våra hem. Hur vi kan minska på slit och släng, minska vårt klimatavtryck och spara på vår värld till kommande generationer. Jag visar idéer från mitt eget hem, men även sådant som andra har delat med sig av – allt från återbruk och smarta loppisfynd till att göra buketter med närodlade blommor, städa på ett miljövänligt sätt och fixa ett mer energisnålt hem, säger Ida Magntorn.

STOPPA MATSVINNET

Ska du byta blandare – välj en snålspolande.

Här i Sverige slänger vi ungefär 1,3 miljoner ton matavfall varje år. Matsvinnet – mat som är fullt ätbar (alltså inte skal, ben och så vidare) och som ändå kastas – är cirka 45 kilo per person och år. Alltså slänger en genomsnittlig barnfamilj mat för många tusen kronor varje år. Vad kan vi göra åt saken?

Annons
  • Planera inköp. Köp det som behövs, inte mer.
  • Håll koll på vad som redan finns hemma.
  • Förvara rätt.
  • Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först.
  • Ta hand om rester som blir över: Gör en mat-låda att ta med till jobbet, frys in eller använd resterna i en ny maträtt.

PLASTBANTA KÖKET

Gamla köksutensilier som går att fynda på loppis och auktioner är ett smart sätt att plastbanta på.

Var börjar man? Köket är den plats där det är viktigast att plastbanta. Varför? Jo, det handlar framför allt om att plaster kan ge giftiga utfällningari maten, som sedan går rakt in i kroppen, utan mellanled. De skadliga ämnena utsöndras i högre utsträckning när plasten värms. Så det är där vi ska börja – bort med all plast som kommer i kontakt med mat och värme.

  • Stekjärn i teflon – byt till gjutjärn.
  • Stekspadar – byt till rostfritt stål (funkar i gjutjärn).
  • Skärbräda – byt till trä (ek är naturligt antibakteriell, olja in då och då med vanlig matolja). Använd skärbräda i glas eller porslin för kött, kyckling och fisk.
  • Diskborste – byt till en i trä.i lin (har bakteriehämmande egenskaper, de tvättas lätt i tvättmaskinen och håller i 5–10 år).
  • Plastlådor – gör dig först och främst av med dem som inte är avsedda för varm mat.
  • Plastfolie – byt till ostkupa eller bivaxpapper.
  • Disktrasa – använd helst en använd helst en i lin (har bakteriehämmande egenskaper, de tvättas lätt i tvättmaskinen och håller i 5–10 år).
Att slänga ut ett befintligt kök är det allra sämsta ur miljö¬synpunkt.

NYTT KÖK– TÄNK SÅ HÄR

Om du verkligen inte hittar det du behöver hemma, köp second hand.
Undvik material som inte går att reparera, som spånskivor, mdf och laminat.
  1. Att slänga ut ett befintligt kök är det allra sämsta ur miljö-­ ­­synpunkt. Gör inte det! Det går nästan alltid att fixa köket du redan har.
  2. Är det superslitet? I de flesta fall räcker det att måla om. Eller kanske byta luckor? Byt då till sådana som är miljömässigt tillverkade. Kika till exempel efter Svanenmärkning.
  3. Titta efter stommar gjorda av återvunnet trä. Ikea säljer skåpluckor av återvunnet trä, meden beläggning gjord av gamla pet-flaskor.
  4. Om du absolut måste byta så försök hitta ett helt kök second hand.
  5. Hur du än väljer: undvik material som inte går att reparera, som spånskivor, mdf och laminat.
  6. Är bänkhöjden för låg? Bygg på med en tjock bänkskiva så att höjden kommer upp i ergonomisk nivå i stället för att riva ut.
  7. Satsa på bra sopsortering. Ju enklare hantering desto större är chansen att det funkar bra.


    Läs mer här:
    Alice Babs arkitektritade villa till salu – kika in
    20 fina förvaringskorgar i jordnära toner
    Kika in hos konstnären Fredrik Wretman

Annons