Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Så målar vi 2019 – 5 stora färgtrender

22 okt, 2018 
AvNanna von Knorring
2019 vill vi måla i jordnära toner, i gråtonat grönt och vissa vågar sig även på pasteller och djupa, juvelinspirerade kulörer. Här listar vi de stora färgtrenderna som kommer synas på såväl väggar som möbler.
Annons

Nästa års trendfärger har tagits fram av kulörexperterna och vi har spanat in nyheterna från Beckers, Alcro och Jotun för att få en smygtitt på hur vi kommer måla våra hem 2019.

I enlighet med den rådande jordnära trenden i inredningen kommer även nästa års målarfärger att gå i samma färgskala med en trendig touch av grönt. Men det finns även plats för mikrotrender i form av ljusa pasteller och en mörkare, murrigare palett.

Här listar vi fem färgtrender som kommer ta över i våra hem 2019:

Trend 1: Gröna toner

trendfärg 2019: grönt hos beckers
Foto: Beckers

Vi ser inget slut på den gröna trenden. År 2019 längtar vi till naturen och vill gärna inreda och måla våra hem med inspiration av dess kulörer.

Annons

De gröna nyanserna får gärna vara lätt gråtonade och matta och det finns allt från riktigt ljusa, luftiga nyanser till djupare toner.

Det gröna matchas snyggast med andra jordnära färger, med taktila naturmaterial som linne och obehandlat trä samt så klart även med grönväxter. Helheten blir då en lugn atmosfär som är en fröjd för ögat. Är du något modigare kan du även blanda in ljus lavendel eller gula nyanser i inredningen tillsammans med det gröna.

en av jotuns trendfärger 2019 är grönt
Foto: Jotun

Trend 2: En jordnära palett

jordnära färgtrend hos alcro 2019
Foto: Klas Sjöberg Styling: Camilla Krishnaswamy för Alcro

Hand i hand med den gröna trenden går såklart den jordnära trenden och den ser vi allra mest av i 2019-års färgkartor. Helhetskänslan är avskalad, harmonisk och lugn – men fortfarande varm och långt ifrån tråkig.

Annons

Färgerna varierar från en mängd olika nyanser av beige och brunt till gråtonat gult och varmt grått – alla gärna dämpade och matta.

Inspirationen och intresset ligger mångt och mycket i vår omtanke av miljön och vårt intresse för tidlösa kvalitetsprodukter och gediget hantverk, snarare än utbytbara trender.

Ett stylingknep för att färgerna inte ska bli för platta är att jobba med subtila kontraster – oavsett om det handlar om att kombinera flera kulörer från samma palett eller att satsa på kalkfärg som ger fina skiftningar.

beige är en av årets trendfärger 2019
Foto: Jotun

Trend 3: Varma och brända toner

varma, brända toner hos jotun 2019
Foto: Jotun

En annan trendig färgskala, som växer fram ur den jordnära paletten, är det mer ombonade stuket som bjuder på varma varianter av de jordnära färgerna i form av brända toner av rött, varma persikotoner och dämpad, gråaktig rosa.

Annons

Trendpaletten passar särskilt bra till en naturnära, rustik inredning och bidrar till en mjuk, ombonad känsla. De varma tonerna matchas snyggt med dämpade grå och beige nyanser och blir även en fin accentfärg till kallare grönt.

varm persikoton är en av jotuns trendfärger 2019
Foto: Jotun

Trend 4: Pasteller med fokus på rosa

pastellrosa är populärt 2019 – här hos beckers
Foto: Beckers

Vi ser även mycket pasteller år 2019 och särskilt populärt är pudriga nyanser av rosa som är precis lika fina i såväl barnrummet som i det vuxna hemmet.

Annons

Mjuka pasteller fungerar både som accent- och baskulör oavsett om du väljer rosa, blått, grönt eller gult. Dessutom ger pastellerna hemmet ett ombonat, men samtidigt ljust helhetsintryck.

Stylat tillsammans med andra pudriga toner, mjuka textilier och populärt pampasgräs eller andra torkade blommor skapar du en romantisk känsla i rummet på ett kick.

puderrosa hos Alcro år 2019
Foto: Klas Sjöberg Styling: Camilla Krishnaswamy för Alcro

Trend 5: Djupa, personliga kulörer

plommonfärgat är en färgtrend hos beckers 2019
Foto: Beckers

Färgtrenderna år 2019 är inte bara ljusa och jordnära. En annan tydlig trend är att allt fler vågar addera mer färg i hemmet.

Annons

Djupa, mörkare kulörer sätter färg på våra väggar och möbler i år och skapar en maximalistisk inredning med en ombonad känsla. Bland trendkulörerna syns bland andra lila, gul och petrolblå. För den som vill satsa på ett något ljusare stuk kan lavendelfärgat vara en variant att föredra.

Unikt och personligt är viktiga ledord för trenden och inspirationen kommer från såväl brittisk sekelskiftesinredning, resor till länder utanför Norden och 70-talets bohemstil.

De djupa, nästintill juvelliknande kulörerna matchas snyggast med grå toner, mörka träslag, second hand-fynd och vintageskatter samt med detaljer i mässing och textilier i mjuk sammet med lyster.

Petrolblå vägg hos Beckers 2019
Foto: Beckers

Läs också:

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons