Ingo Maurer

Ljusdesignern Ingo Maurer är död. Han är en ikon i designkretsar, bland hans mest kända verk finns Zettle’z, en takpendel som är som är späckad med papperslappar och som har använts flitigt i svenska inredningar. Zettlel’z (tyska för papperslapp) kan gestaltas själv med egna papperslappar av den som har lampan över sitt matbord.

Ingo Maurer föddes 1932 på en ö i Bodensee. Han utbildade sig först till typograf. Hans lampor har alla en grafisk ådra, och är bland det mest lekfulla och poetiska som går att uppbringa.

Första lampan Bulb

Redan hans första lampa BULB som kom 1960, gjorde stor succé och vann priser.

Han var bra i det stora och det lilla formatet, med poetiska glödlampor som fick vingar eller fjärilar, eller när han ljussatte hela t-banestationer. I veckan  som gick postade många designers sina personliga favoriter av Ingo Maurers verk, bland andra Eero Koivisto vid den svenska arkitektbyrån Claesson Koivisto Rune.

”Mitt personliga minne är att Ingo alltid var oerhört snäll och trevlig, och helt oavsett hur upptagen han var egentligen, tog han sig alltid tid att prata. Det är också spännande att se att alla har sina egna personliga favoriter när det kommer till Ingos verk.”

Ingo Maurer blev 87 år. Tack för ljuset!

Ingo Maurer

TEXT: IMKE JANOUSCHEK

Läs även: 
15 populära taklampor som finns i butik just nu

13 snygga badrumslampor som är IP 44-klassade

7 ljusstakar som är fina året om (inte bara till advent)