lättskött trädgård

Det går att vara lat men smart och ändå få en rik trädgård! Det handlar allt mer om den biologiska mångfalden, att vi alla behöver hjälpas åt och se till att våra insekter får vettiga miljöer att vistas i. Har vi inga humlor och bin som kan pollinera är det visserligen flera steg kvar till matbrist, men det är till slut där vi hamnar. Och det måste vi förstås undvika.

Trädgård kratta löv

Att arbeta i trädgården är en syssla som är lätt att helt gå upp i, att redan tidigt på säsongen planera för vad som ska odlas, vilka lökar som måste ner i jorden och hur det där trista hörnet i trädgården kan bli en prunkande rabatt.

Men fortfarande är det ju så att alla inte vill ägna timmar åt trädgårdsarbete men ändå njuta av en blommande, grön oas som får både en själv och besökare på gott humör.

Så hur ska man då tänka? Här är fem enkla tips för att öka den biologiska mångfalden och skapa en trädgård där både djur och människor trivs!

1. Anlägg en damm

Trädgård damm barn

Anlägg en damm. Har du en samlas det mycket djur i närheten som fåglar, grodor, paddor, insekter. Det är dessutom fridfullt med vatten, kanske ska du till och med satsa på en liten fontän där vattnet strilar lite långsamt och ett porlande ljud uppstår.

2. Klipp inte gräset

Trädgård sommaräng

Sluta klippa gräset så ofta och perfekt. Det behöver inte se ut som en golfgreen hemma. Klipp gångar i gräsmattan och i de delar på tomten du märker att du ofta är i. Det ger snabb effekt och det ser ordnat och ej slarvigt ut när man klipper gångar i gräset. Och så gärna mängder med ängsblommor!

3. Satsa på frukt och bär

Trädgård äppelträd

Det tar förvisso lite tid för äppelträd innan de bär frukt, men alla borde ha fruktträd och bärbuskar i sin trädgård, de är lätta att sköta och blommar tidigt. Och ger skörd du kan njuta av vintern lång.

4. Lavendel för humlor och bin

Trädgård lavendel humla

Perenna örter och växter som lavendel, libbsticka och lökar är lätta att odla och ger mycket tillbaka. Lavendeln luktar gott och lockar till sig bin och humlor, libbsticka är fin i matlagning och lökar går åt på löpande band.

5. Satsa på det du gillar

Plantering Blomsterlandet

Det behöver som sagt inte vara så prydligt och se ut som i trädgårdstidningarna och på tv. Skapa en trädgård i din egen stil. En blå rabatt? En syrenberså. Luktärter i långa rader, rosor i massor, pallkragar, stenpartiväxter etc.

LÄS MER:

Experten tipsar: Så matchar du trädgården med husets stil

Lyft din uteplats och trädgård – trädgårdsarkitektens bästa tips

Bästa blommorna och växterna för skuggigt läge

Inred som inne fast ute – 8 tips för en mysig uteplats

Utvald läsning

Femina