Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Lägenheten i Malmö som är späckad med smarta förvaringslösningar

27 okt, 2021 
AvCharlotta Flinkenberg
FotografFredrik Bjelkerud
Välkommen till ett Malmöhem som andas Scandinavian chic och ren och skär förvaringsperfektion! Här har Josefine Thilhamn inrett i en dämpad färgskala för skön harmoni.
Annons
5 saker du vill veta om Marie Olsson NylanderBrand logo
5 saker du vill veta om Marie Olsson Nylander

Den vackra 20-talslägenheten i centrala Malmö präglas av lågmäld estetik och sofistikerad förvaringsglädje. Färgvalen, interiören och möblerna känns som själva urtypen för det som brukar kallas Scandinavian chic.

Hemma hos Josefine Thilhamn i Malmö förvaring hyllor

–Det är nog mestadels jag som tagit kommandot gällande hur vårt hem ska se ut, säger Josefine Thilhamn, som under nästintill hela sin karriär jobbat i möbel- och inredningsbranschen.

Annons
Hemma hos Josefine Thilhamn i Malmö sovrum
Hemma hos Josefine Thilhamn i Malmö köket

Sambon Sebastian är förvisso också intresserad, men litar på Josefines omdöme. När man ser lägenhetens raffinerade känsla för lugn och ordning, trots många prylar, förstår man varför.

Annons
Hemma hos Josefine Thilhamn i Malmö förvaring i köket hyllor

–Har man många saker som behöver förvaras bör man hålla en dämpad färgskala i inredningen i övrigt. Det blir luftigare på det viset. Då kan själva detaljerna bli trevliga färgklickar i stället. Exempelvis så sorterar vi böckerna i färgskala i bokhyllan för att skapa lugn. Det är något som passar bra hemma hos oss.

Originalfönster och 20-talets charm

Läget, 20-talscharmen, de fantastiska fönstren med originalspröjs och lägenhetens vackra utsikt mot en gammal kyrkogård var avgörande för flytten hit.

Annons
Hemma hos Josefine Thilhamn i Malmö förvaring hallen

–Jag är nästintill besatt av originaldetaljer. Vackra golv, originaldörrar och fönster måste finnas kvar. Många flyttar köket till en salong eller gör om pigkammare till större badrum. Jag tycker det känns bäst om det får vara som det var tänkt från början.

Smart och effektiv förvaring

–Eftersom vi vill bo centralt i Malmö har vi inte råd med hur stort boende som helst. Därför behöver förvaringen maximeras på ett smart sätt.

Hur får du den samtida och moderna känslan i förvaringen att harmoniera med lägenhetens äldre stil?

Annons
Hemma hos Josefine Thilhamn i Malmö förvaring barnrum vagn

–Knepet är att låta arkitekturen styra. I vardagsrummet har vi bröstpanel, då kan vi utnyttja ytan ovanför den med förvaringssystem, det går ju att måttanpassa nästan på millimetern.

Vad har du för tips för att skapa ordning och förvaring på mindre yta?

Hemma hos Josefine Thilhamn i Malmö förvaring arbetsrum hyllor

–Försök att bygga förvaring hela vägen upp till taket. Som i köket, exempelvis. Där maxar vi förvaringen uppåt, även i skafferiet. Många lämnar ett utrymme ovanför köksskåpen. Dels samlar det utrymmet damm och blir svårstädat och dels dras blicken dit. Genom att bygga hela vägen upp blir det mer balanserat. Ett annat tips är att utnyttja oväntade ställen för förvaring, som insidan på dörrar, där kan du skapa ganska mycket extra förvaring till småsaker.

Annons

Älskar vägghängd förvaring

Josefine gillar vägghängd förvaring, vilket märks i flera av lägenhetens utrymmen.

–Hallen är bara 120 centimeter bred och där föredrar jag att lämna lite tomrum nedtill. Dels för att det underlättar städning, dels för att skapa en mer spatiös känsla.

Det är lätt att tro att Josefine och Sebastian alltid har haft en förkärlek för det avskalat skandinaviska i inredning, med tanke på hur de inrett sitt nuvarande hem. Men de har båda en brokig bakgrund när det gäller inredningspreferenser.

Hemma hos Josefine Thilhamn i Malmö förvaring barnrum

–Sebastian är uppvuxen i Mexiko med en färgstark miljö runt omkring. I vår förra lägenhet hade vi mönstrade tapeter. Men här var det mycket utsmyckningar i taket, höga golvsocklar och bröstpanel – vi ville låta det styra och ta in en enhetlig färgskala som lugnar.

Annons

Det här är Josefine Thilhamn

Ålder: 39 år.
Bor: I en 20-talslägenhet i centrala Malmö.
Familj: Sambon Sebastian, 39 år, och tvåårige sonen Alvar.
Gör: Arbetar med möbler och inredningslösningar.

Hur har du resonerat gällande färgvalen, det måste ha tagit tid?

Hemma hos Josefine Thilhamn i Malmö med sonen Alvar

–Oh, ja! Jag köpte säkert 40 prover och målade och tejpade upp pappersprover i hela sovrummet. Till slut fick jag ner det till fem färger. Vissa återkommer på flera ställen. De långsmala utrymmena som hall och serveringsgång har samma nyans. Och vardagsrummet har samma färg som taket i sovrummet. Det ger en helhetskänsla som lugnar.

Annons
Hemma hos Josefine Thilhamn i Malmö förvaring sonen Alvar dalahästar

Josefine bodde en kortare period i Japan och delar av inspirationen till hemmet kommer därifrån. Men skandinaviska designklassiker ligger henne varmt om hjärtat, med Bruno Mathsson-möbler, många av dem köpta på auktion. De har till och med döpt sonen Alvar efter den finländska formgivarikonen Alvar Aalto!

Josefines 5 bästa inredningstips

1. Ta hänsyn till arkitekturen när du bygger saker. Skapa inte onödiga vrår eller utrymmen där det kan samlas damm. Äldre arkitektur som 20-tal ser finast ut när man platsbygger förvaring och tar hänsyn till originaldetaljer.

2. Låt färger som förstärker varandra skapa en enhetlig linje i hemmet.

3. Undvik artificiella färgtoner och satsa på lugna naturfärger, även i materialval.

4. Belysning är otroligt viktigt. Flera belysningspunkter skapar en skön känsla och dynamik i rummet. Vi har 15 lampor bara i vardagsrummet!

5. Glöm inte växter, gärna en kombination av stora och små.

Annons
Hemma hos Josefine Thilhamn i Malmö huset

–Jag tycker om mixen av nytt och vintage. Den avskalade stilen trivs jag bäst med. Mina ledord för hemmet är lugna neutraler, ljusa träslag, glas och växter – helst stora. Men jag gillar även lekfulla detaljer, gärna med djurmotiv. Förvaringen är en viktig del av hemmets funktion som både ska kunna svälja en del och gömma det som man inte vill ha framme, men även harmoniera med den övriga inredningen för att skapa balans.

Läs mer om inredningen i bildspelet här:

Annons