Detaljerna är viktiga för att få till den rätta känslan och den här lägenheten vid Mariatorget på Södermalm i Stockholm har visserligen en bra grund att utgå från. Det är dock i finliret som magi uppstår.

Läs också: Inredningstrenderna att satsa på 2018 – och detaljerna du kan skippa

Vardagsrummets och matplatsens ljusgrå väggar skänker hemmet ett avslappnat lugn och ger en stilsäker bas. Det vitpigmenterade brädgolvet och de djupa fönsterbänkarna med underliggande bröstpaneler är alla i original och de senare är målade i en stilren, matt nyans från Farrow & Ball.

Foto: Fredric Boukari Styling: Now Interior Design för Historiska hem/mäklare: Björn Schumacher

Inredningen kan närmast beskrivas som lyxskandinavisk och blandar mjukt med hårt, mönster med enfärgat.

Ett avskalat marmorbord med underrede i stål, en taklampa som lika gärna skulle kunna vara ett modernt konstverk, den klassiska läderfåtöljen och en soffa och sittpuff i sammet utgör vardagsrummets hjärta. Allt i en dämpad och harmonisk palett, som bryts av med kontraster i svart.

Resultatet toppas med de gröna trendväxterna fiolfikus, fönsterfikus, bananplanta och monstera, som ramar in rummet med dekorativa blad, samt en snygg tavelvägg från golv till tak.

Läs också: De 14 trendigaste växterna på Hemnet just nu – och så inreder du med dem

Köket fortsätter i det grå temat med luckor från Picky living, som smakfullt kombineras med en bänkskiva i valnöt, mörkgröna väggar och vitt metrokakel.

Även här ser vi en tavelvägg – om än mer grafiskt utformad – som framhävs fint mot den dova väggfärgen.

Fönsterbrädan smyckas av en vildvuxen monstera, kanna i mässing och en fågelprydnad – en detalj som är helrätt i vår enligt trenspaningar.

Läs också: 5 vanliga inredningsmisstag i vardagsrummet – och så undviker du dem

Mörkmålat kök med tavelvägg, ljusgrå köksluckor från Picky living.
Mörkmålat kök, fågeldekoration och monstera.
Närbild på blombukett på köksbordet, rosa fågeldekoration, vattenkanna i mässing och monstera i lerkruka.

Precis som övriga rum har sovrummet försetts med djupt sittande fönster och ljusgråmålade snickerier. Väggarna matchar med mörkgrå toner i den matta nyansen Mole’s breath, från Farrow & Ball.

Sovrum med målade mörkgrå väggar, färg Mole's breath från Farrow & Ball. Sänggavel i mässing, tavlor ovanför sängen och rottingbänk från Ikea Stockholm 2017.

Naturfärgade material, i form av ett mjukt sammetsdraperi, sängkläder och den flätade bänken i rotting och ask från Ikeas Stockholmskollektion vid fotändan skänker värme och sänggaveln i mässing adderar också till intrycket.

Fler bilder och mer information om lägenheten hittar du här.

Läs också: Vardagslyx: Nya tjänsten som levererar nystrukna lakan till dörren

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.