Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Styla soffbordet – 9 inspirerande idéer och smarta tips

21 okt, 2020 
AvNanna von Knorring
styla soffbordet - tips och inspiration
Vill du ge soffbordet ett lyft genom att inreda det med ett stilleben, men vet inte var du ska börja? Inspireras av de här nio snyggt stylade soffborden och våra bästa tips!
Annons

Ett soffbord kan ha flera funktioner i ett hem. För vissa är det platsen där tv-middagen avnjuts, medan det för andra är en kreativ spelplan fylld av vackra ting. Vill man först och främst att det ska vara praktiskt lönar det sig att satsa på en mer avskalad look för att lämna plats för fika och tekoppar, medan det för andra kan vara chansen att prova ”more is more”-uttrycket i hemmet på en begränsad yta.

Klassiska detaljer som ofta ingår i soffborsstylingarna är allt från ljusstakar och snittblommor till maffiga coffee table-böcker. Men det är bara den egna kreativiteten som sätter gränser när man skapar stilleben på soffbordet.

Här följer nio inspirerande soffbord – och flera smarta tips att sno för att lyckas med stylingen hemma!

1. Jobba med nivåer

ljust vardagsrum med soffbord i glas och sittpuff i beige
Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Jobba med olika nivåer när du stylar soffbordet. En stor vas med kvistar eller snittblommor i ger ordentligt med höjd, jämfört med doftljuset som placeras direkt på soffbordet. Har du många detaljer som är lika höga kan du placera några av dem på en trave böcker för att skapa kontraster och en harmonisk blandning av lågt, mellan och högt.

Annons

2. Skulpturala föremål

soffbord stylat med böcker och skulpturer
Foto: Wall of Art

Addera personlighet till ditt stilleben med unika föremål. Skulpturala detaljer är särskilt trendiga i soffbordsstylingarna just nu. Souvenirer från resor eller loppisfynd är också perfekta tillskott på soffbordet.

3. Välj ett tema

minimalistiskt stilleben på soffbord
Foto: Cooee design

Precis som i hemmet i övrigt kan du välja att satsa på en viss stil på soffbordet. Det kan vara ”more is more”, bohemiskt, stramt och minimalistiskt eller varför inte färgglatt i pasteller? Här är det bara fantasin som sätter gränser – och kom ihåg att ett tema kan vara hur personligt som helst när det tolkas på just ditt sätt.

Annons

4. Gruppera detaljerna

avlångt soffbord med grupperade stilleben
Foto: Jesper Florbrant för Wall of Art

Skapa plats för både tekoppen och frukostskålen genom att gruppera dina inredningsdetaljer på soffbordet. När varje centimeter inte är täckt av prylar skapas även en annorlunda dynamik. Ett praktiskt knep är att placera ditt stilleben på en bricka för att enkelt kunna lyfta undan det om du behöver mer plats på soffbordet!

5. Tre är en trend – både i antal och material

soffbord i glas med böcker, inredningsdetalj och lampa från ferm living
Foto: Ferm living

Udda antal saker är tilltalande för ögat. Ställ hellre fram tre olika detaljer istället för bara två. En annan bra tumregel för att lyckas med materialmixen på soffbordet är att ha minst tre olika material utöver de som syns i själva soffbordet.

Annons

6. Bjud in till läsning

minimalistiskt och lågt soffbord i skandinavisk stil
Foto: New works

Placera vackra coffee table-böcker eller inspirerande magasin på soffbordet för att bjuda in till läsning. Perfekt när du vilar fötterna efter en lång dag eller när dina gäster väntar på kaffet! Låt din personlighet synas i dina val och gå inte enbart på utseendet på omslaget. Ett bokstativ kan exempelvis visa upp ditt favorituppslag inuti boken.

7. Bryt av med olika former

soffbord med fina inredningsdetaljer - vas, blommor, böcker och ljus
Foto: Jesper Florbrant för Wall of Art

Precis som du blandar olika höjder och material, så blir det även snyggt när du blandar olika former. Bryt exempelvis av med en rund vas på det rektangulära eller kvadratiska soffbordet för att få till en livfull helhet.

Annons

8. Styla flera soffbord

två runda soffbord med stilleben och kvistar
Foto: New Works

Om du inreder med två eller fler soffbord, exempelvis i form av satsbord, kan det vara snyggt att dela upp de olika detaljerna på dem. Här har ett av borden fått den pampiga vasen med kvistar, som är enklare att flytta undan vid behov, medan det andra soffbordet fått bli platsen för stillebenet med både böcker och dekorativa detaljer.

9. Nyttja all yta

soffbord i glas med böcker och kreativ tavelvägg i bakgrunden
Foto: Jesper Florbrant för Wall of Art

Mottot ”more is more” med böcker och inredningsdetaljer som täcker hela bordet i flera högar är både snyggt och trendigt i inredningskretsarna just nu. Men om du har svårt att välja mellan det maximalistiska och det avskalade, kan det vara en god idé att nyttja ytan under soffbordet. Då får du plats för många olika prylar och boktravar, men får en bordsskiva med några få detaljer som kan göra vardagslivet enklare.

Läs mer:

Annons