Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Titta in i PR-proffsets magiska drömvåning från 1800-talet

11 nov, 2022 
AvMICHELLE MEADOWS
FotografJOHAN SELLÉN
Hemma hos Lotta de Champs.
Vi hälsar på i Lotta de Champs fantastiska 1800-talsvåning mitt i centrala Stockholm. De sociala rummen är fyllda av arvegods, skandinavisk design och spännande fotokonst.
Annons
5 billiga sätt att göra om i hemmetBrand logo
5 billiga sätt att göra om i hemmet

Få kan skryta med att ha bott i samma lägenhet i över 30 år. I takt med att livet förändras växer man ur sin bostad eller så börjar man drömma om en annan typ av tillvaro. Men bor man kvar händer ofta någonting magiskt. Lägenheten får liksom som en egen personlighet och blir en del av familjen, det blir mer än fyra väggar att vistas inom – den blir verkligen ett hem. Så är det med pr-proffset Lotta de Champs 180 kvadratmeter stora våning i Stockholms innerstad.

Annons

Lotta de Champs

Gör: Grundare av pr-byrån Presskontakterna.

Ålder: 60 år.

Bor: I lägenhet från 1878 på Norr-malm i Stockholm.

Familj: Mannen Nicolas Arnold de Champs samt döttrarna Nicole, Cathrine och Claudia.

Hit flyttade hon och hennes man Nicolas för drygt trettio år sedan. Under tiden de har bott här har de fått tre barn som alla har vuxit upp i lägenheten, de har byggt sina karriärer och de har upplevt livets upp- och nedgångar. Med jämna mellanrum har mindre renoveringar gjorts, och ommöbleringar, men i det stora hela har lägenheten bara blivit mer inbodd med åren och till följd av det än mer hemtrevlig.

Matsal.
Matsalen är ett favoritrum för Lotta som gärna bjuder in till fest eller större middagar, därför renoverade hon nyligen rummet. Stolarna är från Ikea och bordet inropat på auktion. Fotografiet med den vita rosen är av Gareth McConnell.

Man kan känna de goda vibbarna när man kliver över tröskeln och se framför sig allt från barnkalas till Lottas sextioårsfest som familjen har njutit här tillsammans. Huset är från slutet av 1800-talet och har vackra gamla golv, serveringsgångar och högt i tak. Det insynsskyddade läget med utsikt över en av Stockholms kyrkor samt de tre stora sällskapsrummen i fil är det Lotta tycker bäst om med lägenheten. Här får många plats och atmosfären är härligt parisisk.

Annons
Del av vardagsrummet.
Lotta mixar gärna inredningsstilar, som här i vardagsrummet där ­hennes mormor och morfars franska kristallkrona och byrå möter ett fotografi av Elisabeth Frang och designlamporna Cesta och Vinge.

Tidigare bodde Lotta och Nicolas några våningar ner i en mindre lägenhet i samma fastighet men de tog chansen att flytta när tillfälle gavs. Huset ägdes tidigare av Nicolas farfarsfar och är därför fyllt av kusiner och syskon. Numer har även Lottas och Nicolas dotter Cathrine flyttat in i en lägenhet två våningar upp.

Kreativ och analytisk

Lotta de Champs är analytisk, strukturerad och organisatorisk samtidigt som hon är estetiskt och entreprenöriellt lagd. Hon växte upp i ett kreativt hem där målarpenslar, symaskiner och verktyg alltid fanns nära till hands. Hon valde att gå ”textil” på högstadiet och fastnade för mode och skrädderi. Därför fortsatte hon att läsa kurser inom ämnet och utbildade sig bland annat på Tillskärarakademin.

Annons
Vardagsrum.
Redan när Lotta och Nicolas flyttade in i lägenheten för 30 år sedan lät Lotta bygga bokhyllorna runt balkongdörren. Lägenheten har ett perfekt läge utan insyn och utsikt över Johannes kyrka.

Efter sina studier öppnade hon en egen ateljé och sydde upp fest- och bröllopsklänningar. Ett slitigt men givande arbete som hon fortsatte med i tre år. Men så fick hon lust att använda sig av fler av sina färdigheter och tog anställning på pr- och kommunikationsavdelningen på Nordiska Kompaniet. Där insåg hon snabbt att det passade henne perfekt att arbeta med pr, och något år senare, 1989, startade hon Presskontakterna – Sveriges första pr-byrå. I dag har företaget 22 anställda och finns även i Norge och Danmark.

Annons
Blåa väggar i matsal.
Matsalen har målats i en blågrå nyans som matchar perfekt till byrån från Montana och stolarna från Ikea. Porträttet av Marc Jacobs har Mikael Jansson tagit. I taket hänger Tore Ahlséns Pia-lampa och på byrån står en bordslampa i papp från Lagerhaus.

–De första åren satt vi vid våra skrivbord och ringde runt till olika journalister och frågade vad de skulle ha för teman i kommande nummer. Sedan tog vi kort på produkterna i vårt showroom och skickade de framkallade bilderna via post till redaktionerna. Det är alltid roligt att berätta för praktikanterna om hur mycket branschen har förändrats, säger hon.

Matplats i köket.
Två av Konstantin Grcics Mayday-lampor hänger ovanför det rustika bockbordet i köket. Precis som i resterande rum är inredningen en perfekt mix av gammalt och nytt. Fotografiet är Lars Nybergs In the field.

Pr-arbetet går bland annat ut på att anordna event, föra samman olika personer och varumärken, öka närvaron i sociala medier, skapa kreativa marknadsföringsaktiviteter och att uppdatera journalister om kundernas nyheter. Flera av dessa färdigheter utnyttjar Lotta även gärna i privatlivet. Hon älskar att bjuda in till fest hemma i lägenheten och att inreda och bygga upp miljöer hemma. Därför är matsalen, köket och salongen hennes favoritrum.

Annons
Ljusblåa skåp i köket.
Köket och serveringsskåpet i hallen har målats i den perfekta ljusblå nyansen.

–Sist vi hade fest här var när jag fyllde år, då var vi 25 personer per rum utan att det kändes för trångt!

Designklassiker fyller lägenheten

Rummen är inredda med arvegods och designklassiker:

–I och med att jag jobbar med pr för livsstilsvarumärken är trender en del av min vardag. Därför inreder jag gärna tidlöst hemma med designklassiker som varit aktuella i flera decennier. Dessutom har mitt jobb som sömmerska och designer gjort att jag har en stor respekt för kvalitet, därför väljer jag sådant som tål slitage.

Annons
Stor hall.
I hallen samlas mössor, vantar och annat nödvändigt i det vita skåpet. Den stora krukan kommer från Betongkungen och konstverket hittades på Konstfacks julmarknad.

Stilen är en mix av mer romantiska sekelskiftesmöbler som hennes mormor och morfar köpte när de bodde i Frankrike och moderna, skandinaviska designklassiker.

–Min pappa var professor i arkitektur och genom honom har jag fått min uppskattning för möbeldesign.

Nyligen flyttade den sista av Lottas och Nicolas tre döttrar ut och Lotta passade då på att göra en lite större renovering.

Gamalt golvur.
Det gamla golvuret som ärvts från Nicolas familj matchas fint av Lottas pappas danska karmstolar och en klassisk Howardsoffa.

–Vi funderade först på att flytta, tänkte att det var dags för en ny fas, men sedan landade vi i att stanna och det är jag glad för. Jag älskar det centrala läget – härifrån är det nära till allt!

Stylist: Gill Renlund

Är du sugen på mer inredningsinspiration? Kika in i vackra godset från 40-talet!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons