Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Titta in i vackert bevarade godset från 40-talet

01 nov, 2022 
AvInge van Lieshout
FotografLouis Lemaire
Gods i Nederländerna.
Den lantliga charmen går inte att ta miste på. I ett gods från 1940-talet på den nederländska landsbygden har Annemarie Povel och hennes familj ­skapat ett ombonat hem där kärleken till färg och äldre ting syns tydligt.
Annons
5 billiga sätt att göra om i hemmetBrand logo
5 billiga sätt att göra om i hemmet

Ett gods med tillhörande stor mark var kanske inte riktigt det Annemarie Povel och hennes familj letade efter 2010. De var nyligen klara med renovering och restaurering av sitt dåvarande hus och skulle verkligen inte flytta.

–Men det gick inte att stå emot, min man körde förbi det stora godset, som har egen damm med brygghus, och kom hem och var helt till sig. Jag kände mig först matt eftersom vi hade renoverat ett tag. Men när jag kom dit kände jag en stark dragning direkt.

Annons
Blå väggar.
Den blå väggfärgen kommer från Farrow & Ball. Tavlan och bänken fanns i huset när paret köpte det. Blåvit porslinspall, Wow Interiors.

Det stora vitputsade huset på 500 kvadratmeter byggdes 1946 och ligger i Brabant, en provins i södra Nederländerna. När man tar av från landsvägen känns det först ganska anonymt, men så öppnar sig landskapet och man ser det stora huset, herrgården skulle vi kalla det på svenska, och de stora ägorna på tre hektar som hör hit.

Herrgård i Nederländerna

Till godset hör en stor damm, skog och en tennisbana. Och ett hus nere vid dammen som nu är kontor för det inredningsföretag som Annemarie driver med sin väninna Gabriella. Det används också som gästhus.

Annons
Matsal.
Dottern Pauline sitter uppkrupen i fönstersmygen i matsalen. Matbord, Raw Interiors, stolar, Label, lampa Bolt, Tonone. I prången syns delar av Annemaries samling av blåvitt porslin.

–Vi listade för- och nackdelar. Och trots att många vänner undrade om vi var riktigt kloka bestämde vi oss för att köpa det. Det hade bott ett par i huset i mer än 30 år som varsamt renoverat det och återställt mycket av det som förstörts. De ville att huset skulle ägas av några som förstod att uppskatta det unika och fortsätta vårda det. Det har vi gjort. Och nu tolv år efter att vi flyttade in kan jag säga att vi inte ångrat oss en sekund, säger Annemarie.

Annons
Fyrhjuling med tak.
Annemarie tar sig snabbt runt på den enorma tomten med sin fyrhjuling.

Annemarie povel

Gör: Driver inredningsföretaget World of Wonders Interior.

Ålder: 56 år.

Bor: På gods med ­tillhörande damm, skog och tennisbana i provinsen Brabant i södra Nederländerna.

Familj: Make och tre vuxna barn, Nadine, 22, Pauline, 20, och sonen Ties, 18 år. I hushållet ingår också hunden Jay.

–Huset var i bra skick och vi har i stort sett behållit planlösningen. Däremot rev vi några väggar för att få det där stora lantköket vi drömt om. Ursprungligen fanns det ingen öppen spis i vardagsrummet så vi lät mura en. De tidigare ägarna lämnade också kvar en del antika möbler som vi naturligtvis har behållit. De två skinnfåtöljerna i vardagsrummet är från dem, liksom det antika skåpet på övervåningen.

Annons

Huset har halmtak och det behövde bytas ut för några år sedan. Det var ett enormt jobb som tog över två månader, som tur är håller halmtak ungefär i 30 år innan ett nytt måste läggas.

Soffa framför blå vägg.
I den stora matsalen finns plats även för en soffa. Alla möbler från Annemarie Povels inrednings­företag, Wow Interiors.

Inredning med historia och tidlösa naturmaterial

Vitt är inte Annemaries färg kan man snabbt konstatera vid ett besök i huset.

–Det känns alldeles för sterilt för mig. Ett hus måste utstråla värme för att vara hemtrevligt. För mig är färg viktigt. Liksom konst, det mesta vi har på väggarna har hängt med oss länge.

Annons
Kök med stor köksö.
Klinker på golvet och en rejäl köksö i sten, Bouwtotaal Keukens. Leopardklädd bänk, Wow Interiors.

–Jag föredrar fortfarande saker med en historia och håller verkligen fast vid min egen smak i tidlösa naturmaterial. Allt jag gillar passar ihop, det växer organiskt. Fåtöljerna jag har ärvt från min mormor är viktiga och bidrar till den personliga känslan jag eftersträvar i ett hem.

Hall.
Vy från vardagsrummet till hallen. I hallen ligger originalgolvet kvar, kakel från Kerkdriel. Tapet från Elitis. Inredningsdetaljer från Annemarie Povels egen firma.
Annons

Inredningen bjuder också på många svarta inslag som krukor och vaser, kelimkuddar, kinesiska figuriner, handgjorda korgar och annat hantverk. Hela världen får plats här hemma.

Vardagsrum med original kakel.
På väggen i det stora ­vardagsrummet sitter ­originalkakel i blåvitt kvar sedan huset stod klart 1946.

Annemarie samlar på den klassiska blåvita Delftfajansen, något som hennes svärföräldrar introducerade henne för. Till skillnad från en soffa, som hon kan byta ut, är fajanssamlingen henne mycket kär.

–Du kan ju föreställa dig vad glad jag blev över att ha originalplattorna i vardagsrummet!

Annons
Tv-rum.
Det ombonade tv-rummet har kvar sin öppna spis i original. Färg på väggen, Brinjal från Farrow & Ball. Soffa, Homestock.

–Det bästa med att bo så här lantligt – och stort – är friheten man upplever här. Det är verkligen ett slags paradis med utsikt mot korna och hästarna på ängen. Att bo så här gör att vi upplever alla årstider så nära.

Stor hall med marmorgolv.
I den stora hallen ligger ett rutigt marmorgolv. Trappräcke och bjälkar är i original sedan huset byggdes.

–Vår damm används mycket både sommar och vinter. När vi hade naturis var det som en ishall här. Vänner till barnen kom hit för att spela ishockey. Och huset vid dammen är ett underbart ställe att fira födelsedagar på.

Annons
Stort gods i Nederländerna.
Det pampiga ­godset har halmtak och ligger skyddat en bit från landsvägen.

Att det är familjens drömhus går inte att missa. Det enda som saknas nu, enligt Annemarie, är en badtunna i trädgården.

Vill du få in lantlig charm i ditt eget hem? Här är våra bästa tips för att inreda rustikt!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons