Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Titta in i skånska smultronstället: mysiga villan vid stranden

30 maj, 2022 
AvPIA MATTSON
FotografPERNILLA WÄSTBERG
Villa i skåne vid stranden.
Strandhuset i Vejbystrand är inte bara Maria Ingvarsdotters favoritplats. Hit återvänder hela familjen så ofta de kan. Och här är det lika härligt oavsett årstid.
Annons
5 lyxiga kändishem du bara måste seBrand logo
5 lyxiga kändishem du bara måste se

För Maria var västra Skåne en vit fläck på kartan före 2015. Österlen kände hon till sedan barnsben eftersom hennes far kommer därifrån och familjen brukade åka dit och hälsa på. Västra Skåne blev verklighet först när Maria anmälde sig till en veckas kurs i trädgårdsdesign för några år sedan. En spontan idé vars spinoff-effekt blev en långvarig passion.

– Själva kursen väckte ingen passion, men tack vare den fick jag upp ögonen för denna fantastiska del av Skåne med sina härliga vyer, fantastiska stränder och den öppna mentaliteten hos människorna, säger Maria. Här ville jag tillbringa mer tid!

Maria ­Ingvarsdotter

Gör: Advokat.

Bor: I Stockholm till vardags. Under sommaren och annan ledig tid i hus byggt 2003 i skånska Vejbystrand.

Familj: Sambo, fem barn i åldrarna 4–13 år, hunden Uma.

Det har gått sju år sedan Maria förälskade sig i trakterna kring Vejbystrand på södra Bjärehalvön. Kär i alla vänliga själar hon träffade, förtjust i åsynen av barn som fiskade krabbor från bryggor och betagen av alla badentusiaster som gick i sina badrockar för morgon- och kvällsdopp. Det kunde hon inte bara vända ryggen, åka hem till Stockholm och tänka på som ett fint sommarminne.

Annons
Villa vid stranden i skåne.
Trädgårdens middags- och pizzaugnshörna, med markrundel av gatsten, skapades sommaren 2019 efter att Maria funderat igenom vad hon ville göra av den platsen – innan dess fanns bara sand där.

– Jag distanserade mig lite från kursen, började drömma och tittade på Hemnet över hus i området, säger Maria. När jag hittade detta hus i Vejbystrand blev jag eld och lågor, det var ett perfekt ”Maria-hus”, nära till strand och hav och i bra skick.

– Jag fick till en privatvisning dagen före hemfärd, skolkade från kursen och blev lycklig husägare samma dag. Den veckan kunde inte ha fått ett bättre avslut!

Uteplats för mysiga middagar.
Ett mysigt utehörn helt i lä och flankerat av strandråg. Här sitter familj och vänner gärna och äter hembakad pizza.

Sommarhuset går numera under namnet Strandhuset

Numera går familjens sommarhus under namnet Strandhuset. En viktig plats och en alltid lika efterlängtad oas ingen i familjen skulle vilja leva utan. Sommar är synonymt med Vejbystrand och huset, så är det bara.

Annons

– Huset kom till oss i rätt tid i livet, säger Maria. Vi är en stor familj och med småbarn åker man inte med lätthet till olika resmål. Det är härligt att vi kan tillbringa våra somrar och annan ledig tid här.

Intill matplatsen finns ett bord i bambu.
Strax intill matbordet står ett sideboard i bambu, en gåva från en väninna. På staketet bakom klättrar en vildkaprifol som Maria har planterat. Korgfat från Barkåkra Trädgårds­möbler. Mässingslykta från Closet & House, Nykvarn.

När Maria tittade på huset den där dagen för sju år sedan fick hon en stark förnimmelse av ett amerikanskt beach house. Det var inte bara färgen och formen som framkallade känslan hos henne, husets läge och stora fönster med utsikt mot havet förstärkte den ytterligare. Där och då bestämde hon sig för att detta intryck skulle bli hennes inredningsfilosofi. Ett beslut som genomsyrar hela huset i färg- och materialval.

Annons

– Det enda jag gjorde invändigt var att ersätta befintliga överskåp i köket med öppna hyllplan för att lätta upp och ge rymd. I övrigt är allt fortfarande som det var när jag köpte det.

Stor himmelsäng.
Den stora himmelssängen, byggd på plats av stormfälle i ek från Hallandsåsen, är en plats för vila, kontemplation och umgänge. I den har både barn och vuxna övernattat.

– Visst var rummen i behov av ytskicksrenovering, men jag var så ivrig att jag inte tog mig tid att måla om. Det här skulle bli vårt sommarhus och behövde inte vara perfekt. I stället satsade jag på strandrågs- och havsfärger i textilier och möbler.

Marias strandfilosofi finns inte bara invändigt, den genomsyrar varenda centimeter av utemiljön: trädgården är lik en stor sandstrand med ruggar av strandråg, tallar, strandkrassing, vit timjan, strandtrift, kattfot, backsippor och annan växtlighet som växer naturligt på svenska stränder.

Annons
Allrum med utsikt över hav och strand.
Från ovanvåningens ljusa allrum har man utsikt över hav och strandängar. Soffa från Artwood. Sisalmattan valdes för att förstärka känslan av sand och strandråg. Väggdekoration i torkat naturmaterial och taklampa från butik Soluppgången.

– Jag ville binda samman inomhus- och utemiljön till en harmonisk helhet. Den ursprungliga trädgården var tråkig med gropig gräsmatta och utan staket.

– Min idé var en strandträdgård anpassad efter tomtens havsnära läge och utifrån våra svenska förutsättningar. Absolut inga palmer eller Medelhavsväxter utan ett naturligt habitat för svenska strandväxter som skulle få leva sitt eget liv. Rosorna jag satte liknar vresrosor – sådana binder sanden på Västkusten. Och så planterade jag en vildkaprifol för den goda doftens skull.

Annons
Badrum.
Badrummets stora ­snäckor köpte Maria i Kalifornien för många år sedan (numera ska man låta snäckorna ligga kvar på stranden). Den färgglada ­minisurf­-brädan, är också ­inhandlad i USA av Marias sambo.

Ute och inne hör ihop med varandra

Trädgården är minst lika viktig som huset för familjen, ute och inne hör ihop med varandra. Sommaren efter husköpet, 2016, var trädgårdens bas redan färdig att avnjutas eftersom tid funnits för tankar och planering under vintern och så småningom förverkligande under ett par vårmånader.

– Här lever vi utomhus under sommarmånaderna, säger Maria. Frukost i trädgårdens östersida, matlagning i uteköket på trädäcket, ”strandhäng” på tomten under eftermiddagar och avkoppling i den stora utesängen.

Annons
Kök.
Maria gjorde ett medvetet val att inte totalrenovera huset – allt behöver inte vara nytt och perfekt i ett fritidshus. Det största ingreppet som gjordes invändigt var att ersätta några av kökets överskåp med Stringhyllor, vilket gav köket ett ljusare och rymligare uttryck.

– Ofta fyller vi skrindan med badgrejer på förmiddagen och går ner till stranden och havet ett par timmar. Om vi inte går tillbaka till tomten efteråt tar vi en tur med vår lilla båt. Är det för blåsigt att vara vid vattnet kan vi njuta av lä på tomten. Tujahäcken bakom vårt staket mot havet blockerar effektivt vinden – här finns alltid vindskyddade platser.

Aldrig stress, alltid avkoppling och mycket socialt liv. Dörrarna står öppna för besök av grannar och ­vänner.

Annons
Stor säng i ljust sovrum.
Himmelssängen i vitlaserad ek kommer från ett hotell, Maria hittade den på Blocket. Rosa linnelakan från Himla, sängdraperier från Hemtex och en rosa pläd med stor mysfaktor från Closet & House.

– Här råder en fantastisk grannsämja och vi har fått vänner för livet i Vejbystrand, säger Maria.

– När vi lever vardag i Stockholm längtar vi lika mycket efter människorna som huset!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons