Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Så renoverades stationshuset hållbart – se bilderna!

05 maj, 2022 
AvTINA Ågren
FotografCecilia ­Möller-Kirchsteiger
Stationshus renoverat.
Erika och Jonas brinner för att skapa mat från grunden på sitt kafé, med ekologiska råvaror och självklart veganskt. Med samma miljötänk har de inrett sitt hem och fyllt det med vackra vintagefynd och ­kreativa DIY-projekt.
Annons
Fem stora inredningstrender 2022 enligt PinterestBrand logo
Fem stora inredningstrender 2022 enligt Pinterest

När man kliver över tröskeln till Open New Doors Bahnhof utanför Mjölby känns det som om tiden har stått stilla. Inredningen från tiden när huset var stationsbyggnad är bevarad och vittnar om att här var det tidigare en vänthall. Och samtidigt är nytänket påtagligt eftersom allt Erika och Jonas serverar är växtbaserat. Där har de inte avvikit en tum från sitt intresse för ekologiskt, närproducerat och veganskt.

– Hela familjen är veganer och vi vill därför bara servera veganskt, säger Erika. Vi vill leva ett så snällt liv som möjligt och det ska återspeglas i vår verksamhet.

Erika & Jonas Frost

Gör: Egenföretagare med kafé, restaurang och bageri. Följ på @opennewdoors

Ålder: Erika är 38 och Jonas 41 år.

Bor: I en gammal stationsbyggnad från början av 1900-talet i den lilla byn Sya mellan Mjölby och Mantorp. Erika och Jonas flyttade in i maj 2018 och driver sin verksamhet på botten­-våningen och bor ovan­-på. Boyta 120 kvm, bottenvåningen 150 kvm.

Familj: Sonen Vide, 2 år.

Raw food och växtbaserad kost

Erikas intresse för raw food och växtbaserad kost har växt fram under åren som hon har jobbat som kock, och hon har delat med sig av det genom både SVT och sin egen bok Rå matglädje. Efter flera säsonger som kock till sjöss på M/S Stockholm, en isbrytare i Svalbard, klev Erika i land för att förverkliga sin dröm om en restaurang med växtbaserad meny, men också för att inspirera andra genom kurser där de delar med sig av sin passion för bra och näringsrik mat.

Vas med blommor på ett bord.
I den uppvuxna trädgården runt stationshuset växer överdådiga pioner i olika färger, som blir vackra och miljövänliga blomarrangemang med bara några kvistar grönt till.

– Det har hänt så mycket de senaste åren och nu finns det så många bra växtbaserade alternativ! Det är häftigt att se att man i dag på många restauranger utgår från grönsakerna och fyller på med protein – och gärna veganskt protein – i stället för att bygga menyerna tvärt om.

Annons

Erika och Jonas samarbetar mycket lokalt med Kravmärkta leverantörer, och lagar mat efter säsong. Det gör att menyerna hela tiden är levande och ändras efter vilka råvaror de kan få tag på, även om det finns några stående inslag på menyn.

Ingång till stationshus.
Redan 1880 uppfördes det första stationshuset i Sya, som ligger mitt emellan Mjölby och Mantorp på Östgötaslätten. Nu har det fått nytt liv som kafé och restaurang Open New Doors Bahnhof.

– Viktigast är att det är veganskt och lokalt, säger Erika. Det är inte alltid de billigaste alternativen eftersom skördar kan slå fel när bönderna inte besprutar sina produkter. Men vi vill att slutprodukten ska vara så ren som möjligt och kompromissar inte med vilka råvaror vi köper in.

Stämningen i kaféet är minst sagt unik. Här har inte allt rivits ut för att ge plats åt en minimalistisk miljö med glammiga detaljer. Man kan inte säga att det är varsamt renoverat. Det är inte renoverat alls. Det enda som ändrats är att vänthallens bänkar bytts ut mot bord och stolar – som självklart fyndats secondhand. Allt är lika rustikt och genuint som det som serveras på tallrikarna. Och man kan nästan ana hur det kändes att sitta här för länge sedan och vänta på att tåget skulle rulla in på perrongen.

Ljust vardagsrum.
Vardagsrummet är inrett i mjuka beige toner och behövde inte renoveras när Erika och Jonas flyttade in. De stora och generösa linnesofforna från Rum 21 är sköna att slå sig ner i.

– Jag tycker om både hus och möbler som har en historia, säger Erika. Vi har generellt för mycket slit och släng-mentalitet när vi inreder våra hem, vilket inte är bra för miljön. Rustika möbler av trä är mer hållbara och man kan lätt förändra dem genom att måla om eller byta beslag. Så mycket smartare val än till exempel marmorbordet vi köpte till vardagsrummet och som redan är sabbat av kladd nu när vi har barn.

Matplats med skåp.
Bordet i matrummet är egendesignat och tillverkat av plank från Erikas gamla gård, där hon tog vara på virke i boxväggarna när de rev ett gammalt stall. Vitrinskåpet är ett vintagefynd. Taklampa från House Doctor. Väggarna är målade med kalkfärg från Kalklitir i kulören Concrete.

Rustika detaljer

Erikas kärlek till rustika detaljer syns även i lägenheten en våning upp där inredningen har inslag av både lantliga och industriella detaljer. Hon gillar att skapa saker själv och i matrummet står ett unikt bord som är ett egenbygge av virke från ett gammalt stall.

Annons

– Matrummet är mitt favoritrum tack vare bordet som har så mycket historia, säger Erika. På min gamla gård tog vi vara på virket när stallet revs, och bordet är byggt av gamla plank från boxväggarna. Materialet räckte till tre bord varav vi har ett i matrummet och två på vår uteservering.

Sovrum.
Sovrummet är fyllt av unika ­lösningar och udda material. Sänggaveln är liksom matsals­bordet en boxvägg från stallet på Erikas gamla gård. Sängborden är järnhyllor som Erika och Jonas hittade när de rensade smedjan på gården för att göra om den till bageri. Väggarna är målade med kalkfärg från Kalklitir i kulören Concrete. Sänglampor, House Doctor. Poster, Tove Frank.

De kreativa inslagen fortsätter i sovrummet, som har en sänggavel som också kommer från när stallet revs, och består av en hel boxvägg med järnramen ­bevarad.

– Sänggaveln är otroligt tung men jag älskar den verkligen så den har fått hänga med hit. Den är både unik och ett kärt minne för mig och sätter karaktären i rummet.

Skåp med gitarr och vas med blommor.
Gitarren på väggen är Erikas morfars gamla gitarr. Den är inte spelbar men väldigt vacker så den har fått följa med som ett minne. Skåpet är ett vintagefynd. Ljusstake från Klong.

Till detta har Erika och Jonas adderat en klädställning i stålrörsmodell och sängbord som de gjort själva av järnhyllor som de hittade i smedjan på gården när den tömdes för att ge plats för deras eget bageri.

Annons

– Hyllorna är verkligen ett fynd! Dels för att vi älskar att ge nytt liv åt gammalt material, men även för att de funkar så bra stilmässigt till sänggaveln!

Arbetsplats med bilder.
I vardagsrummet finns en arbetshörna med skrivbord och stol som båda är vintagefynd. Tavlorna är en mix av print från Love Warriors, tidningsurklipp och en bild från en resa till Kuba. Citatet på skrivbordet är ett kul minne från när Erika jobbade som kock på en isbrytare i Svalbard, M/S Stockholm.

När Erika och Jonas flyttade in i lägenheten målade de om matrummet och sovrummet med en kalkfärg som ger väggarna liv och skiftar i olika nyanser när ljuset förändras under dagen och med årstiderna. I övrigt har de valt att inte renovera där det inte finns något behov, bara för att följa en trend eller impuls. Ett val som också kommer från deras livsfilosofi att inte belasta miljön om det verkligen inte behövs, utan att i stället ta vara på det du redan har och göra något nytt av det.

Gammalt skåp.
Det gamla skåpet är ett vintagefynd som behållits trärent som en varm kontrast mot de gråmålade väggarna. Poster från Love Warriors.

– Köket är vi jättenöjda med så som det är! En tidigare ägare var snickare och har platsbyggt köket, så det är gediget och bra gjort. Ett kök som inte bara passar husets själ utan även kommer att hålla länge.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons