Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Trädgårdstider tillbaka: "Ska visa var skåpet ska stå"

27 apr, 2017 
AvHenrik Högström
Trädgårdstider är tillbaka i rutan med en ny säsong. Bland annat med återkommande besök i engelska trädgårdar: "Vi ska inte ta upp kampen med dem, men vi ska bli inspirerade", säger trädgårdsmästaren John Taylor.
Annons

Trädgårdsmästaren John Taylor får anledning att återvända till hemlandet i årets säsong av ”Trädgårdstider”. Anledningen är att redaktionen tagit på sig det tuffa uppdraget att komma med i The Yellow Book, en engelsk trädgårdskatalog där de bästa trädgårdarna i landet kvalar in och som intresserad allmänhet kan besöka.

– Trädgårdar är en stor del av den engelska kulturen, magiska ställen.

I första avsnittet besöker John Taylor och Pernilla Månsson Colt Great Dixter i Sussex. En trädgård där trädgårdsmästaren Fergus Garret bland annat visar hur man kan arrangera i trädgården för att få variation.

– Han är kungen, säger John Taylor som diplomatiskt tillfogar att det finns flera kungar på den tronen.

– Men han vågar riva ut, prova och ändra om. Han förvaltar en otroligt vacker trädgård.

Även om målet för säsongen är att komma med i Yellow Book handlar det inte om att ta upp kampen med de engelska trädgårdarna utan snarare att inspireras och höja ribban.

Annons

– Visa var skåpet ska, som John Taylor uttrycker det.

Förutom besöket i Sussex finns även nedslag på till exempel Kew Gardens.

– Där har vi filmat ett pollineringsprojekt med en mycket trevlig kvinna. Det är klippt på ett flirtigt sätt och kan mycket väl vara en blivande klassiker. Mycket roligt, säger John Taylor.

Under turnén hinner teamet även göra nedslag i Johns systers trädgård i Leicestershire och York Gate. Och åtminstone York Gate är ett givet besök för den trädgårdsintresserade, enligt John Taylor.

– En av de finaste trädgårdar jag varit på. Det är mycket design men på ett fint kurvigt sätt.

Förutom att låta sig inspireras av de engelska trädgårdarna kommer John Taylor, Tareq Taylor, Malin Persson och Pernilla Månsson Colt givetvis att omsätta trädgårdstankarna i praktiken på hemmaplan.

Tareq ska, som vanligt, laga mat men även ge sig på att skapa ett hydrologiskt odlingssystem. Det vill säga ett system helt utan jord där enbart näringsrikt vatten cirkulerar. Malin Persson skapar en sittplats av gamla betongrör och bygger en sittplats med olika nivåer tillsammans med John.

Annons

– Annars går vi runt och tjafsar med varandra som vanligt, säger John Taylor.

Vad ska man göra i trädgården just nu?

– Just nu ska man vara ute i rabatterna, luckra upp jorden med grep och ta de första ogräsen. Själv håller jag på att så rosenskäror och rätt mycket sommarblommor. Till exempel vallmo, krasse, jungfru i det gröna. De sätter jag ut i slutet av maj början av juni.

Trädgårdstider har premiär i SVT 1 tisdag 2 maj 20.00

Denna artikel publicerades ursprungligen på Allers.se

Läs även Studie: Att fixa i trädgården är bästa sättet att träna

Annons