Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Trendiga inomhusväxter 2021 – 4 stora växttrender

18 jan, 2021 
AvNanna von Knorring
Hur inreder vi med växter 2021? Med stora trädliknande växter och blad som fångar ögat med sina vackra färger och mönster. Här är alla växttrender som spås dominera i år!
Annons
Så rengör du spisen på bästa sättBrand logo
Så rengör du spisen på bästa sätt

Med ett nytt år kommer nya trender och många passar på att uppdatera sitt hem under våren och ge det något av en nystart. Förutom färgtrender och inredningstrender går det även att skönja tendenser bland växterna vi dekorerar med.

Plantagen har analyserat sina konsumenters intressen och delat med sig av en trendspaning, som spår fyra tydliga riktningar bland hemmets gröna detaljer i år.

Årets trender bland inomhusväxter präglas av bland annat färg och pampiga blad! Foto: Plantagen

Här är fyra växttrender vi spås se mer av 2021:

Växttrend 1: Fokus på bladen

Växter med stora, imponerande bladverk spås bli en av årets stora växttrender. Större former samt både färger och mönster som bryter av och blir till blickfång i våra hem är en växande trend.

Annons

Några av växterna som kvalar in i trenden är peperomia, caladium och lyckoklöver. Peperomiorna kan både växa i kruka eller med rankor i amplar, och finns i allt från ljusgrönt till mörkrött. Caladium å sin sida finns i både rosa, rött, grönt och vitt och får än mer färg om den placeras på en ljus plats i hemmet. Den vackert mörklila lyckoklövern förökar sig snabbt och ger kontraster till inredningen med sina fina, fjärilslika blad.

Peperomians gröna blad blir fina i både ampel och klassisk kruka. Foto: Shutterstock
Caladium i en fin rosa och grön tappning. Foto: Shutterstock
Annons
Förtrollande vackert med lyckoklöver i djupt purpurlila. Foto: Shutterstock

Växttrend 2: Fler kaktusar

Kaktusen och andra taggiga suckulenter är knappast något nytt, men enligt Plantagens trendspaning kommer vi se än mer av de här växterna 2021. Fler storlekar och särskilt olika skulpterade former spås slå rot i våra hem.

Bland trendväxterna syns bland annat cowboykaktusen, en stor och lättskött kaktus med karakteristisk trekantig stam. Det kan dock ta några år innan en kaktus växter till sig ordentligt, så se till att placera den ljust och att ha tålamod.

Kaktusar och suckulenter med skulpterade former är trendiga inomhusväxter i år. Foto: Unsplash/Freddie marriage
Annons
Cowboykaktusen har en karakteristisk stam och ett flikigt bladverk. Foto: Plantagen

Växttrend 3: Lättskötta växter

Oberoende av om man precis börjat pilla med växter i hemmet eller om man redan är van och kunnig, så är efterfrågan på lättskötta växter stor. De gör vardagen enklare och vackrare och kräver inte allt för mycket när det kommer till läge, ljus eller bevattning.

Två växter som därför spås synas i många hem år 2021 är palettbladet och begonian. Palettbladet trivs i soliga lägen och kan bli både höga och buskiga i olika nyanser av lila, rosa, grönt, gult och vitt. Begonian finns även den i olika tappningar och kräver inte heller mycket av sin ägare. Välj forellbegonian för prickiga blad som fångar ögat, eller imponera med kungsbegonians vackra bladverk.

Annons
Forellbegonian har karakteristiskt prickiga blad. Foto: Shutterstock
Palettbladet kan bli både högt och buskigt och är en populär inomhusväxt. Foto: Unsplash/Mor Shani

Växttrend 4: Stora växter

Trädliknande växte i storlek större, som ger hemmet en känsla av en urban djungel, är en av årets stora trender. Skapa en grön oas genom att blanda både stora och små växter i hemmet.

Bland trendväxterna syns bland andra Dieffenbachia och yuccapalmen. Den första har kraftfulla blad som nästan ser penselmålade ut i sin grönvita färgställning, medan yuccapalmen är en lättskött växt som blir en kontrast till de mindre plantorna i hemmet.

Annons
Dieffenbachia har fina grönvita blad och kan växa sig stor inomhus. Foto: Shutterstock
Ute efter en stor växt till hemmet? Då kan Yuccapalmen vara något för dig. Foto: Unsplash/Anca Gabriela Zosin

Källa: Plantagen

Läs mer:

Annons