Artikeln innehåller reklamlänkar

Tiden till jul tickar ner i rasande fart och snart står festligheterna redan för dörren. Julens kollektioner har lanserats och trenderna synats. I år finns det naturligtvis mycket att välja på oberoende av om man föredrar en klassisk julröd inredning med glitter och pynt i mängder, eller bara vill addera någon enstaka stilsäker dekoration till samlingen.

Bland julgranspyntet är det fyra tydliga – och väldigt olika trender – som syns i butik. Den första stilen är den urbana stilen med fokus på lyxiga material. Den andra stilen är den traditionella med nordisk design- och hantverksinspiration. Den tredje är den avskalade och tidlösa stilen, medan den fjärde satsar på en mysig och mörk färgpalett. Inspireras, blanda fritt eller satsa fullt ut på någon av stilarna – du väljer hur din jul ser ut!

Här följer 20 shoppingtips i fyra trendiga julstilar:

Trend 1: Elegant med sammet och mässing

En av julens stora inredningstrender är den eleganta och lyxiga stilen som präglas av mjuk sammet och blänkande mässing. Allt för att skapa en exklusiv miljö för avkoppling. Dekorera med mässing och sammet i dina favoritfärger för att skapa stilen i granen.

Gröna julgranskulor i sammet från H&M Home

Julgranskulor i mörkgrön sammet från H&M Home. Finns även i mörkrött och mäter fem centimeter i diameter. Finns att köpa här (länk till butik).

Förgylld krans till julgranen från Rosendahl Copenhagen

Julgransdekoration i form av en förgylld krans från Rosendahl Copenhagen. Kransen är sju centimeter hög. Finns att köpa här (länk till RoyalDesign).

Julgranskulor i röd sammet från Broste Copenhagen

Set om tre julgranskulor i röd sammet från Broste Copenhagen. Finns även i grått och blått. Finns att köpa här (länk till butik).

Julgranskulor i vitt och guld från H&M Home

Julgranskulor i marmorerat glas i vitt och guld från H&M Home. Kulorna mäter åtta centimeter i diameter. Finns att köpa här (länk till butik).

Julgransdekorationer i form av mässingsfärgade löv

Eleganta bladformade julgransdekorationer från Ferm Living. Bladen är tillverkade av solid mässing och har en tunn kedja för upphängning. Finns att köpa här (länk till butik).

Trend 2: Traditionellt med nordisk designinspiration

En annan av julens stora trender är den traditionellt nordiska stilen. Vi blickar tillbaka och går gärna igenom föräldrars och äldre generationers juldekorationer för att hitta nygamla favoriter – eller varför inte fynda nya dekorationer på loppis? Klassiska motiv, hantverk, genuina material och den svenska naturen är våra inspirationskällor i jul.

Julgransdekorationer i trä från Ikea

Set om tre julgransdekorationer i trä i form av en stjärna, ett hjärta och en gran från Ikea. Finns att köpa här.

Årets julkula från Kähler 2019

Årets julkula från Kähler med traditionellt motiv på juldekorationer. Finns att köpa här (länk till RoyalDesign).

Julgranspynt i form av en domherre

Fågel i trä med upphängning av tjockt snöre för att prydnaden ska kunna hängas i julgranen. Finns att köpa här (länk till Åhlens).

Julgranskulor med Elsa Beskow motiv

Set om tre handgjorda, vita julgranskulor med olika motiv från Elsa Beskows härliga sagor. Finns att köpa här (länk till butik).

Light flake juldekoration från dbkd

Vit snöflinga i papper från DBKD som mäter åtta centimeter i diameter. Finns att köpa här (länk till Rum21).

Trend 3: Avskalat och tidlöst

Julen behöver inte handla om extra allt, ibland är det de enklaste detaljerna som sätter stämningen. En avskalad julstil, som inte tar över hemmet, är därför en favorit hos många. En neutral färgpalett med klickar av julens klassiska färger, tidlösa linjer och hållbara material är stilnycklarna.

Julkula med ljusslinga i från Åhléns

Transparent julgranskula i glas med liten ljusslinga i, från Åhléns. Finns att köpa här (länk till Åhlens).

Tonade glaskulor till julgranen från Iittala

Glaskulor med hänge för julgranen i fem nyanser av rött. De munblåsta glaskulorna säljs i set om fem och kommer från Iittala. Finns att köpa här (länk till butik).

Paperflake juldekoration från dbkd

Stilren pappersdekoration i vitt som passar både i granen och fönstret, från DBKD. Finns att köpa här (länk till Rum21).

Girlang med vita stjärnor

Girlang med vita stjärnor i papper från Granit. Finns att köpa här (länk till butik).

Julgranspynt i papper från Nordstjerne

Rund pappersdekoration till julgranen i färgen nude grey, finns även i nio andra färger. Kulan från Nordstjerne har ett snöre i läder och magnetisk låsning. Finns att köpa här (länk till Rum21).

Trend 4: Mörkt och murrigt

En annan stil som syns i butikerna i år är den betydligt mörkare färgpaletten som skapar en mysig och murrig helhet i hemmet och maxar den ombonade stämningen. Bland inspirationskällorna finns i likhet med den traditionella stilen form och färg från naturen, men i en modern tappning.

Dekorationer i papper till julgranen från Ellos Home

Dekorativa julgranshängen i ljusbrunt papper från Ellos Home. Finns att köpa här (länk till Ellos).

Julgranshänge i form av ekollon från Granit

Julgranshänge i form av ekollon. Dekorationen har en mjuk yta i sammet och syns här färgen kummin, men finns även i mörkgrönt och mörkrött. Finns att köpa här (länk till butik).

Rökfärgad julgranskula med led-ljusslinga i

Rökfärgad julgranskula i glas med en liten led-ljusslinga i. De fyrtio små ljuskällorna ger ett varmt, fint sken. Finns att köpa här (länk till RoyalDesign).

julgransdekoration i form av en kotte

Julgransdekoration i form av en kotte tillverkad i järn med mässingsfinish, från House Doctor. Finns att köpa här (länk till Åhlens).

Vinröda julgransdekorationer i papper från H&M Home

Vinröda julgransdekorationer i papper med silverglittriga kanter, från H&M Home. Finns att köpa här (länk till butik).

Läs mer:

Så ser julens inredning och dekoration ut i butik 2019 

18 fina adventsstjärnor till jul

14 snygga adventsljusstakar till julen 2019

Mest läst