trädgårdstrender 2019

Allt ljus på fröna! Så här års suktar vi efter solljus och börjar drömma om sommarens rabatter, som i år kommer att spraka av färg. Här är 10 heta trädgårdstrender inför årets odlingssäsong – och det är hög tid att redan nu börja läsa på, planera, så och vattna!

1. Det våras för eternellen

eternell swiss giants

Alla som upplevde den förra vurmen för eterneller kanske tar sig för pannan men nu är det dags igen för evighetsblommorna. Impectas ’Swiss Giants’ är en ettårig jätte-eternell som blir en meter hög, trivs i sol och blommar med stora, dubbla blommor i juli–sept. Förkultiveras inomhus i april–maj men kan även direktsås på friland maj–juni.

2. Designsäkra köksodlingar

tregret t12

Stilig köksträdgård som smälter in i det designsäkra köket – eller – vardagsrummet. Tregren T12 med inbyggd belysning är för den moderna odlaren där hon eller han kan odla upp till 12 olika sorters kryddor, blommor eller grönsaker och sköta dem via en app som talar om vilken näring de behöver, ca 1 800 kr hos Elgiganten.

3. Dramatiska dagögon

bleeding hearts dagöga

Spännande drama blir det med ’Bleeding Hearts’, en dagöga med rockigt svartgrönt bladverk och häftigt bronsorange blommor som slår ut i juli-okt. Vill gärna stå soligt och bör förkultiveras inomhus i jan–maj/sep–nov. Stilig i rabatten och tålig i vasen. Denna nyhet från Impecta är en flerårig växt härdig till zon 5­–6.

4. Smakrik chilinyhet

Chilipeppar-Biquinho

Har man väl fått smak för chili, så har man. En sort som ska bli kul att testa är ’Biquinho’ från Nelson Garden. Skörden sägs bli rik, kraven är växthus eller skyddat läge i näringsrik och väldränerad jord. Om man får fröna i jorden nu, bör frukterna med mycket smak men lite hetta kunna plockas i juli­–sept.

5. Självförsörjande trädgårdsland

flera fingrar gröna bok

Lite självförsörjande vill vi nog vara allihopa. En bok att hålla i handen om man inte är helt hundra är Johannes Wätterbäcks och Theres Lundéns Flera fingrar gröna (reklamlänk från Apprl) (Bonnier Fakta) som kommer ut i mars.

6. Torkade buketter

jotun lady pure color

Väggkulören Lady Pure Color 20120 Organic Red är hämtad ur Jotuns kollektion RAW med varma jordfärger och neutrala gråtoner.

Buketter med patina är på modet. Vill du odla dina egna blommor som torkar vackert så satsa på till exempel rysk marton, bolltistel, hortensia och varför inte lite trendigt pampasgräs. Det sistnämnda är dock lite svårflirtat och kräver en del omsorg i såväl val av läge (full sol, väldränerad jord, gödning och vattning) som för att klara vintern. Här hos oss vissnar gräset på hösten men vad du än gör så klipp inte ner det förrän till våren när nya blad börjar spira.

7. Praktfulla pumpor

nelson garden pumpa eso

Pumpafrön är gott men det är ett väldans jobb att skala dem. Men nu kommer Nelson Garden med pumpasorten ’Eso’ vars frön är utan skal (bara att rosta och äta) och dessutom med ett smakrikt fruktkött. Fröna bör förkultiveras tre till fyra veckor före utplantering.

8. Hydroponisk odling

hydroponisk-odling bok

Det där med hydroponisk odling, det vill säga odling utan jord, kommer mer och mer, framför allt i städerna. För den nyfikne som vill veta allt om hur man får grönsakerna att växa i bara vatten och näring är säkert Niklas Hjelms (reklamlänk från Apprl)Hydroponisk odling Köksträdgård utan jord (Nordstedt) ett säkert kort.

 

9. Krispiga rädisor

rädisor impecta diana

Vackraste rädisan heter ’Diana’ och är en nyhet från Impecta. Djupt plommonlila på ytan och vit och krispig på insidan.

10. Odla i våningar

 

odla våningar

Att ha fönsterbrädorna fulla med kryddor och små pottor med frösådd kan man helt klart tycka olika mycket om. En trendig lösning är odlingsvagnen med två våningar, där man till exempel kan dra upp frön och småplantor på den nedre och ha kryddor och tomater på den övre. Den vädertåliga vagnen som fungerar både ute och inne finns i flera färger och mäter 75×35 cm och är 80 cm hög.

Läs mer:

Dags för vår i trädgården – följ vår checklista!

Studie: Att fixa i trädgården är bästa sättet att träna

Populära trädgårdsväxterna kan förbjudas

Mer läsning

Femina