Få ut mer av din uteplats i sommar med hjälp av växter som sätter stämningen.

Läs även 6 compact living-idéer för den lilla balkongen

Vildvuxet, blommande eller mycket ätbart spelar ingen roll – alla varianter tar garanterat din balkong till en ny nivå.

Här är växtsorterna att satsa på för att förvandla en trist balkong eller uteplats till en somrig berså:

Blommande klätterväxter

Klätterväxter är bra ett exempel på växt som kan göra skillnad även på den mest sterila uteplats – och passar särskilt små ytor, som på balkongen, där inredning på höjden kan vara väsentlig.

Ligger din uteplats i ett soligt och skyddat läge finns det många exotiska och rikblommande klätterväxter att välja mellan, exempelvis passionsblomma. Passionsblomman, med sina snabbväxande lila och vita blommor, är egentligen en krukväxt, men sommartid fungerar den alldeles utmärkt på uteplatsen.

Klockranka är en annan växtsort, med dekorativt bladverk och klockformade blommor i purpur eller vitt. Den här sorten blommar lite senare under högsommaren, men fortsätter å andra sidan att blomma långt in på hösten.

Tåliga växter i lådor och amplar

För de allra minsta balkongerna är växter i balkonglåda ett självklart val. Hängande lådor från räcket tar ingen extra plats – likaså yteffektiva amplar.

Oavsett balkong eller uteplats, är det bäst att välja tåliga sorter, så som pelargoner. Det finns många olika varianter och färger att välja mellan, allt från skira toner till mörkbladiga och mustiga nyanser.

Pelargonerna är tacksamma att ha som dekoration då de blommar från tidig försommar till långt in på hösten. Tänk på att låta jorden torka upp något mellan vattningarna, så håller de sig friska. Till hösten kan du låta dem övervintra i ett svalt, men frostfritt utrymme. På så vis kan du få glädje av dem i flera år.

Ätbart och blomstrande

Blommande växter är fina att plantera samman med andra typer av växter – varför inte goda och väldoftande kryddor som du kan få nytta av även på tallriken?

Timjan, rosmarin, salvia och mynta är exempel på örter som trivs i balkonglådor och krukor. Komplettera med några plantor körsbärstomater och du får en alldeles egen köksträdgård.

Andra växter som trivs ute och som är fina att kombinera med blomster är chiliplantor, lågväxande bönor och plocksallad.

Källa: Blomsterfrämjandet

Denna artikel publicerades ursprungligen på Elle Deco.se 

Läs även Experten tipsar: Så väljer du rätt pelargon till rätt plats!

Mer läsning

Femina