43 svenska kulturkvinnor i aktion för Irans kvinnor: ”Självklart”

26 okt, 2022 
Zinat Pirzadeh, Noomi Rapace, Mia Skäringer.
Noomi Rapace, Molly Sandén, Zinat Pirzadeh, Mia Skäringer, Lena Endre.
Nu samlas Sveriges starkaste kulturrröster i en videoaktion för kvinnorna i Iran.
– För mig är det självklart att stötta och visa solidaritet med kvinnor, var de än finns i världen, säger Camilla Läckberg.
– Det är så fantastiska slagord som används i revolutionen i Iran och att få höra dem uttalas från kollegor i branschen är magiskt, säger Sara Zommorodi, en av initiativtagarna till videon som producerats i samarbete med Femina.
Annons

Den 13 september grips den kurdiska 22-åringen Mahsa Zhina Amini på en tunnelbanestation i Irans huvudstad Teheran, efter att ha burit sin huvudsjal på ett ”inkorrekt” sätt. Moralpolisen som griper Mahsa utsätter hennes huvud för så grovt våld att hon kollapsar och förs till sjukhus, där hon senare bekräftas hjärndöd.
Tre dagar senare förklaras hon död – och revolutionen i Iran är ett faktum.

Övervåldet mot Mahsa Zhina Amini blir gnistan som växer till en flammande eld över hela Iran, och en dryg månad efter hennes död har Mahsa blivit symbolen för den största frihetsrörelsen landet har sett. Protester har hållits och hålls över hela landet, och mängder av människor har dödats och gripits under kravallerna.

Annons

Runt om i världen visar nu människor sitt stöd till det iranska folket, och står upp för frihet och demokrati. Nu sluter 43 kvinnor ur den svenska kultureliten upp i en video som samproduceras med Femina – och där de visar solidaritet för de iranska kvinnorna.

– Vi gör det här för att backa kvinnorna i Iran, för att visa solidaritet och sätta strålkastarljuset på kvinnornas mod och folkets kamp. De slåss och dödas för sin frihet, säger skådespelaren Sara Zommorodi som tillsammans med kollegan Mina Azarian är initiativtagare till videoaktionen.

Sara Zommorodi.
Sara Zommorodi är en av personerna bakom initiativet.

Camilla Läckberg: ”Självklart att stötta”

Sara berättar att hon är chockad över hur många namnkunniga skådespelare, artister och författare som velat engagera sig i solidaritetsprojektet.

Annons

– Responsen har varit överväldigande. De som medverkar har sagt ja på stående fot och visat ett enormt systerskap. Inte bara genom att vara med i videon men också för att de översköljt oss med stärkande ord och ett genuint stöd i frågan. De har tackat ja oberoende av varandra och utan att veta om eller bry sig om vilka andra ur kulturetablissemanget som är med. Det är otroligt fint!

I videon, som publiceras i Feminas sociala kanaler, samlas de kända kvinnorna och säger tre ord på farsi – ”zan, zendegi, azadi”. Det betyder ”kvinna, liv, frihet” och är de slagord som länge använts i kampen för jämställdhet och demokrati i Iran.

Mina Azarian.
Mina Azarian har också arrangerat videoprojektet för att stötta Irans kvinnor.

– Det är så fantastiskt stärkande att under tiden vi har jobbat med projektet ha fått videos skickat till sig med dessa slagord, ”women life freedom” från olika kolleger och branschfolk, säger Sara Zommorodi.

Annons

Hon fortsätter:

– Ord har kraft, det finns en styrka i orden. Att tala sin sanning och ta den platsen som kvinnorna gör i i Iran ger ringar på vattnet, inte bara i Sverige. Det har påverkat hela världen.

En av de som medverkar i videoaktionen är bästsäljande författaren Camilla Läckberg.

– För mig är det självklart att stötta och visa solidaritet med kvinnor, var de än finns i världen. Kvinnorna i Iran har en situation som inte är mänsklig, och bara genom att gå samman och visa vårt stöd kan vi åstadkomma en förändring, säger hon.

Feminas profil Bianca Kronlöf tycker det är viktigt att svenskar engagerar sig i kampen som pågår i Iran – och tycker att vi borde inspireras av de modiga kvinnorna.

– Det här är det minsta vi i Sverige kan göra: läsa nyheter om kvinnornas kamp i Iran och att vara ett eko för deras röster. Jag tänker också att vi i Sverige har mycket att lära oss av kvinnorna i Iran. Som riskerar sina liv för jämställdhet. Vad stoppar oss här?

SE HELA VIDEON HÄR

Kulturens kvinnor som deltar i videon

Noomi Rapace

Molly Sandén

Silvana Imam

Lena Endre

Nathalie Álvarez Mesén

Mia Skäringer

Carola Häggkvist

Zinat Pirzadeh

Saga Becker

Camilla Läckberg

Josephine Bornebusch

Sofia Karemyr

Eva Röse

Bianca Kronlöf

Katarina Wennstam

Daysury Valencia

Ala Riani

Anna Sise

Elmira Arikan

Ida Gyllensten

Malin Arvidsson

Bianca Cruzeiro

Anna Wadström

Paloma Winneth Varelamontes

Gunilla Nyroos

Maria-Lee Kim

Alma Kirlic

Lotti Törnros

Anette Sallmander

Sara Zommorodi

Mina Azarian

Janice Kamya Kavander

Ann Petrén

Josefine Tengblad

Nina Persson

Eva Dahlgren

Roshi Hoss

Alexandra Pascalidou

Malin Persson Giolito

Frida Boisen

Marie Göranzon

Dorotea Bromberg

Majgull Axelsson

Annons