Alexandra Rapaport: ”Jag sitter inte och väntar”

27 mar, 2024 
AvFelicia Güven
FotografTT, Skyshowtime
Skådespelaren och producenten Alexandra Rapaport.
Med snart 30 år i branschen är Alexandra Rapaport inte bara en folkkär skådespelare – hon skapar också själv sina tv-serier.
Den nya Kvinna till kvinna-ambassadören avslöjar för Femina hur hon tagit makten över sin egen karriär.
– Jag sitter inte och väntar på att bli uppbjuden, säger Alexandra Rapaport.
Annons
Alexandra Rapaport och Julia Dufvenius om visionen bakom tv-serien HederBrand logo
Alexandra Rapaport och Julia Dufvenius om visionen bakom tv-serien Heder

Sedan 90-talet har Alexandra Rapaport haft huvudroller i en rad välkända serier och filmer, som Heder, Gåsmamman och Morden i Sandhamn. Nu står skådespelaren inte bara framför kameran – hon är också producent och initiativtagare till sin nya tv-serien Veronika på SkyShowtime.

Skådespelaren och producenten Alexandra Rapaport pressträff.
Alexandra Rapaport på premiärvisning av första avsnittet av sista säsongen av Succession 2023.Foto: Charlotte Brunzell/TT

Karriären tog en oväntad vändning

Det är inte första gången Alexandra Rapaport har sett till att en serie sett dagens ljus. I fallet med Gåsmamman var det hon som presenterade den för sin gode vän Calle Jansson, när han fortfarande var direktör på Discovery. När Calle sedan klev av rollen blev det starten på ett nytt projekt och ett nytt produktionsbolag. För Gåsmamman-skådespelaren kändes det konstigt att ta steget till att starta produktionsbolag, men samtidigt kunde hon inte tacka nej.

Annons

– I dag är jag väldigt glad att jag sa ja. Jag har aldrig i min vildaste fantasi kunnat tänka mig att jag ens ville starta och äga ett produktionsbolag. Det är fortfarande konstigt att jag gör det, säger Alexandra Rapaport.

För Femina förklarar den rutinerade skådespelaren varför det känns viktigt för henne att ta makten över sin karriär.

– Att sitta i min ålder och bara hoppas att någon ska komma och bjuda upp, det är ingen skön känsla. Så nu producerar vi tillsammans, därför kan vi göra en serie som Veronika.

Men Alexandra Rapaport vill inte backa från skådespelandet – hon har en fast anställning på Dramaten, och syns i flera populära tv-serier.

– Jag har tagit tag och styr lite min egen karriär, så på det sättet har min karriär gjort en märklig vändning som jag inte kunde förutse i början eller ens för tio år sedan.

Alexandra Rapaport: ”Så jag brukar jobba”

Hur var det att spela in din nya tv-serie, Veronika?

– Det var en mina lyckligaste inspelningar faktiskt och att få spela den tystlåtna polisen Veronika Gren som är en ganska låg energiperson. Men så är inte jag, vilket gjorde att jag kunde befinna mig i ett lugn som jag annars inte har och att bara få vara iakttagare. Även miljöerna var otroligt vackra och speciella.

Annons

Skådespelaren förklarar att hon sällan tar med sig jobbet hem, och att hon sätter ära i att skilja på arbete och privatliv – därför har hon aldrig haft några problem med att lämna rollfiguren på inspelningen.

– Jag tycker inte det är så svårt. De tre första veckorna av Veronika, innan jag hittade min karaktär, var jag tvungen att gå iväg och vara i fred för att försöka förstå hur hon är. När jag tyckte mig veta vem hon var, då kunde jag kliva in och ut karaktär ganska snabbt, och det är så jag brukar jobba.

Alexandra Rapaport spelar Veronika i den nya thrillerserien.
Alexandra Rapaport spelar polisen Veronika Gren i den nya serien Veronika.Foto: Skyshowtime

Alexandra Rapaports framtidsplaner

Det går inte att förneka att Alexandr Rapaport arbetar hårt – just nu spelar hon in Gåsmamman och efter det står inspelning av den populära Morden i Sandhamn på schemat.

Den folkkära skådespelaren berättar att hon hoppas på att många hittar sin väg till Veronika och att de ska tycka om serien lika mycket som hon själv gör.

– Jag är kräsen och jag tittar inte så mycket på svenska serier och filmer, men jag älskar kriminalserier och vi har gjort en serie som jag själv vill se, avslutar Alexandra.

6 sevärda svenska serier och filmer på NetflixBrand logo
6 sevärda svenska serier och filmer på Netflix
Annons