Alicia Vikander om flytten till Portugal med sonen och kändismannen

21 jun, 2022 
AvGunnar Rehlin
FotografTT
Tuff actionhjälte som Lara Croft eller med komisk finess som i Irma Vep.
Tiden när Alicia Vikander mest fick roller som "den allvarliga europeiska kvinnan" är förbi.
Men själv ser hon aldrig sina egna filmer när det väl är klappat och klart.
– Det känns inte intressant. Möjligtvis blir det kul en dag när mitt barn växer upp, säger den svenska Hollywood-stjärnan och berättar om nya familjelivet med maken Michael Fassbender och sonen i Portugal.
Och var hon förvarar sin Oscar.
Annons
VIDEO: Alicia Vikanders stilresa genom årenBrand logo
VIDEO: Alicia Vikanders stilresa genom åren

Alicia Vikander möter upp i hotellsviten klädd i en svårdefinierad svartvit mundering. Är det en klänning, kjol, byxor, tröja? Det visar sig vara nästan allt. Svarta byxor, svart tröja, över detta en sorts kombination av tröja och scarf, vit med en mängd svarta trådar insydda.
– Louis Vuitton, säger skådespelaren och ler.

Alicia Vikander i samarbete med Louis Vuitton

Självklart. Alicia Vikander, 33, är ju numera en av de internationella stjärnor som har lukrativa kontrakt med det exklusiva varumärket. Andra är franska storstjärnan Lea Seydoux, Isabelle Huppert, Emma Stone och norska Renate Reinsve, som fick sitt prisbelönade genombrott med Världens värsta människa förra året.

Det pågår en ständig kamp mellan de stora modehusen om att få visa upp sig på röda mattor världen över och få tillfällen smäller högre än filmfestivalen i Cannes.

Femina fick ett möte med Alicia Vikander under palmerna på Franska Rivieran.


Femina träffar Alicia i svit nummer 253 på Hotel Majestic med utsikt över Medelhavet och den berömda strandpromenaden Boulevard de la Croisette. Hennes uppdrag i Cannes är att marknadsföra HBO Max-serien Irma Vep och Alicia Vikander är på ett sprakande humör. Hon skrattar och skämtar och talar till och med om sitt privatliv, något hon inte varit känd för sedan hon blev ett par med skådespelaren Michael Fassbender 2016.

Annons

Hon och Fassbender blev föräldrar till en pojke

De gifte sig 2017 och fick sonen Mark förra året, detta efter att ha kämpat för att bli gravida. I en intervju med Harper’s Bazaar berättade den svenska skådespelaren att det var först i 30-årsåldern som hon kände att hon ville ha barn. Ett missfall gjorde att hon både tvivlade och kände sig än mer övertygad i sin längtan.

– Jag har förändrats på alla sätt. Det är det här som är livet. Det är så djupgående, säger Alicia Vikander nu om mammarollen.

Alicia Vikander och maken Michael Fassbender på röda mattan i Cannes.
Alicia Vikander flankerad av maken och skådespelaren Michael Fassbender.

Tidigare på dagen har en stolt Michael Fassbender setts rulla barnvagn på Croisetten.

Helt enligt plan. Alicia berättar om familjens strategi för att kombinera småbarnslivet med jobbuppdrag över världen.

– Vi reser alltid tillsammans alla tre. Michael och jag växlar om med att jobba. Om en av hos tackar ja till ett filmjobb, är den andra ledig. Så det är en väldigt ambulerande tillvaro, vi är sällan hemma. Det senaste året har varit ett år i kappsäck.

Annons

Bor i ett hus vid havet i Lissabon


Hemma är i Lissabon. Familjen bor i Al Farma, ett av de äldsta bostadsområdena i den portugisiska huvudstaden, i ett stort hus som en gång var tänkt att bli hotell. Och där de två filmstjärnorna får vara privata och i fred från såväl nyfikna fans som andra Hollywood-stjärnor.

– Förutom min man så umgås jag inte med filmmänniskor, säger Alicia Vikander och skrattar.

– Jag tror att de som bor där och även skvallerfotografer till sist helt enkelt tröttnade på oss.

Alicia Vikander gör rollen som Mira i HBO-serien Irma Vep.
Sveriges Alicia gör rollen som Mira i HBO-serien Irma Vep.

Att de hamnade i just Lissabon beror på att hennes man Michael Fassbender är en hängiven surfare och att kusten utanför deras hem bjuder på Europas kanske bästa vågor. Hon har prövat själv några gånger, berättar hon men konstaterar att surfing inte är hennes grej. Hon är "hästmänniska".

Annons

Alicia Vikander har på en relativt kort tid blivit en världsstjärna. I dag är det svårt att föreställa sig att hon under tre års tid flera gånger sökte till scenskolorna i Stockholm, Malmö och Luleå – och att hon varje gång fick nobben. Hon hade då utbildat sig till balettdansös på Kungliga svenska balettskolan i Stockholm, men fått problem med ryggen som gjorde att det karriärvalet försvann. Hon funderade på att bli jurist i stället och kom in på juristutbildningen men bestämde sig för att inte heller det var hennes kall.

Debuterade i Kristina från Duvemåla som sexåring

Alicia Vikanders mamma, Maria Fahl Vikander, arbetar som scenskådespelare i Göteborg och Alicia medverkade redan i unga år i uppsättningar på Göteborgsoperan. Det var mamma Maria som rekommenderade sin då begåvade sexåriga dotter att gå på audition för Göteborgsuppsättningen av Kristina från Duvemåla.

– Jag hade ett driv i mig, jag visste vad jag kunde, tillägger Alicia som ofta var med sin mamma på Stadsteatern och Backateatern. Stod i kafeterian och sålde kaffe och fick uppleva teatern som en levande arbetsplats innan hon tog steget till vita duken. Roller i tv-såpor som Andra avenyn ledde till huvudrollen i Lisa Langseths drama Till det som är vackert, som i sin tur bäddade för storfilmerna Anna Karenina och A royal affair. Och inte minst till den Oscar hon vann 2016 för sin roll i The Danish girl.

Alicia Vikander på Oscarsgalan 2016 där hon belönades med en statyett för "Best supporting role".
Alicia Vikander belönades med filmbranschens finaste pris 2016, en Oscar för "Best Supporting Actress in a Supporting Role".


”Det känns lite surrealistiskt att jag fått vara med om detta. Jag kom till Oscarutdelningen med min familj och fick möjlighet att träffa de mest fantastiska filmskapare som jag tidigare bara hört talas om. Efteråt dansade vi och hade en massa kul”, berättade Alicia Vikander när vi möttes efter den stora triumfen.

Annons

Under de sex år som gått sedan dess har hon inte bara bildat familj utan också etablerat sig som en skådespelare som kan göra allt från action som Tomb Raider till seriösa art movies. Men det finns en sak hon har saknat: komedi. Och i Irma Vep får hon äntligen visa sin komiska talang.

Tv-serien är regisserad av Olivier Assayas som 1996 gjorde biofilmen Irma Vep, som handlade om hur en regissör skulle göra en nyinspelning av stumfilmen Les vampires. Alicia Vikander gestaltar en amerikansk skådespelerska som ska spela huvudrollen i en liknande nyinspelning. Det finns flera vändningar som gör det till så mycket meta-film att det är näst intill omöjligt att förklara – men det är mycket underhållande. Och Alicia är rolig. Femina frågar varför hon inte gjort så många komedier förut.

– Det har inte funnits i mitt universum tidigare. Jag har blivit föst in i att vara den här allvarliga europeiska aktrisen. Ibland träffar jag människor som säger ”men du är ju inte så allvarlig som jag trodde du skulle vara”. Nu vill jag gärna göra mer komedi.

Alicia Vikander under inspelningarna av Irma Vep i Paris.
Irma Vep spelades in i Paris.

Kanske rentav i sitt gamla hemland.

– Jag vill väldigt gärna filma i Sverige igen. Jag längtar efter att få tala svenska på film, säger Alicia Vikander som numera inte ”bara” är skådespelare. Hon har ett produktionsbolag och står som "exekutiv producent" på Irma Vep, en titel som används i credits för att någon (till exempel en agent) ska få lite extra betalt. Men Alicia har varit djupt inblandad och engagerad redan från starten.

Annons

– Jag har känt Olivier Assayas i många år. Vi träffades på en lunch och han berättade att han planerade att göra en nyinspelning av sin egen film. Jag har läst allting, alla olika manusversioner, jag jobbade med att hitta ett bolag som skulle vilja finansiera serien, som jag för övrigt ser som en sju timmar lång film. Det är underbart med en serie som är så här lång och som inte kommer att få en fortsättning.

”Jag är mycket mer privat”

I biofilmen Irma Vep spelade Maggie Cheung en sorts version av sig själv men det gör inte Alicia Vikander, betonar hon. Trots att hennes rollkaraktär Mira är en filmstjärna i Hollywood-fabriken som alltmer upplever att gränsen mellan hennes person och karaktären hon spelar suddas ut och smälter samman.

– Det här är inget porträtt av mig själv. Jag spelar en amerikansk skådespelerska i Paris och som är lite som ”en fisk ur vattnet”. Det finns scener som är roliga och där jag kan känna igen situationen. Men Mira och jag är väldigt annorlunda. Hon är öppen, medan jag brukar vara mycket mer privat.

Annons

I den allra första scenen kommer Alicia först av alla ut ur ett flygplan och förs direkt in i en väntande limousin för vidare färd till ett av de stora lyxhotellen i centrala Paris. En bild av hur hon själv har det? Hon skrattar.

– Inte speciellt ofta. Kanske får man leva illusionen nån gång när man ska göra intervjuer för en ny film, sen är det direkt iväg till ett billigare hotell.

Alicia Vikander när
Inför rollen i Irma Vep och 14 år efter att hon tvingades lägga ned sin danskarriär, fick Alicia ta balettlektioner igen: "Jag älskar att få gå upp på dansgolvet och köra en boogie".

Tvära kast, hon har inget emot det, tvärtom. Komedi, drama eller action, Alicia Vikander vill göra allt och säger att hon ser fram emot att snart också komma tillbaka som äventyraren Lara Croft i ännu en Tomb Raider-film.

– Det är egentligen ingen skillnad mot Irma Vep, det är ett annat jobb som ska göras. Det viktiga när jag tackar ja till en roll är att det involverar människor jag vill arbeta med. Det behöver inte vara ett ”viktigt” projekt, det viktiga är att det jag gör är bra.

Annons

– Jag älskar att göra actionfilmer.

Uppskattar övervakade sexscener

Hon har nyligen också avslutat inspelningen av filmen Firebrand där hon för första gången använde sig av en intimitetskoordinator. Begreppet var i princip okänt för några år sedan men har med Metoo-rörelsen blivit allt viktigare i filmproduktioner och innebär att skådespelarna (och regissörerna) får professionell hjälp för att känna sig trygga under sex- och nakenscener.

Det är något som Alicia Vikander välkomnar. I en intervju med Harper’s Bazaar under våren berättade hon att hon både känt obehag när hon spelat in sexscener och varit i situationer ”som inte varit okej” och där hon inte känt sig skyddad.

– Jag tycker verkligen att det är bra, det gör en stor skillnad. Att ha någon som övervakar det man gör är bra.

Men vad hon än gör så kommer hon själv inte att titta på det när filmen eller tv-serien väl är klar. Alicia Vikander avslöjar att hon aldrig går tillbaka och nagelfar sin prestation på vita duken.

Annons

– Jag ser inte de filmer jag gjort, inte efter premiären. Jag har gjort dem, jag har genomlevt dem, jag kan dem. Det känns inte intressant. Möjligtvis blir det kul en dag när mitt barn växer upp.

Däremot ser hon gärna andras filmer. När vi träffas har hon siktet inställt på Top Gun: Maverick och Ruben Östlunds Triangle of Sadness.

Paret Vikander/Fassbender har en egen liten hemma-bio i huset i Lissabon, där de ser film på storbild. Men mer än så.

– Det är också där jag förvarar min Oscar, avslöjar Alicia Vikander.

Plötsligt står en PR-människa i dörren och signalerar att det är dags att runda av. Dags att byta om till nästa Louis Vuitton-skapelse inför kvällens röda matta-promenad för Alicia Vikander.

Att vara ”spokeswoman” för ett stort märke av typen Louis Vuitton är något hon som ung modeintresserad drömde om men aldrig trodde hon skulle få uppleva. säger hon:

– Mitt jobb är att vara skådespelare och om jag skriver på för ett reklamjobb så måste jag känna att de går hand i hand. Jag sa ja till Louis Vuitton eftersom de så ofta använder starka och äventyrliga kvinnor i sina kampanjer.

Alicia Amanda Vikander.

Ålder: 33.

Familj: Maken Michael Fassbender, sonen Mark.

Bor: Lissabon.

Yrke: skådespelerska.

Roller (i urval): Till det som är vackert, A royal affair, Anna Karenina, Ex Machina, The danish girl, Fyren mellan haven, Jason Bourne, Euphoria, Tomb raider, The blue bayou, Irma Vep.

Aktuell:

SE OCKSÅ: 10 saker du vill veta om Alicia VikanderBrand logo
SE OCKSÅ: 10 saker du vill veta om Alicia Vikander
Annons