Ann-Heléne förlorade jobbet: 4 tips på hur du går vidare

12 aug, 2022 
AvJohanna Lejon
FotografRickard L Eriksson, TT, Johan Wennerström
Ann-Heléne Holmgren.
Ann-Heléne Holmgren hade arbetat i flygbranschen i 30 år. Då kom pandemin. Efter att ha förlorat sitt jobb bestämde hon sig för att påbörja en ny utbildning.
Annons
Se power-kvinnorna över 50Brand logo
Se power-kvinnorna över 50

Det var drömmen om att uppleva nya saker och möta nya människor och kulturer som gjorde att Ann Heléne Holmgren, 55, sökte sig till flygbranschen.

– Jag är uppväxt i en liten by på landet, utanför Gävle. Jag kände tidigt att jag inte passade in. Min dröm var att lämna min hemstad, att ta mig därifrån. Jag ville ut i världen. Jag ville se något mer, uppleva nya saker. Jag tror att det var det som drev mig mot arbetet som flygvärdinna, säger Ann-Heléne Holmgren.

Ann-Heléne Holmgren

Ålder: 55 år.

Familj: Två barn, William, 23, och Emelie, 20 år.

Bor: I Sigtuna.

I hela 30 år har hon varit i flygbranschen. I bagaget finns mängder av fascinerande historier och fantastiska upplevelser.

– Att vara flygvärdinna är verkligen en livsstil och jag har haft förmånen att vara med under glansdagarna. Jag var baserad utomlands i många år också.

Ann-Heléne berättar om en flygning där man inte hade landningstillstånd. Piloterna hade därför en kappsäck med sig, inte helt olik den Pippi Långstrump har, fylld av guldpengar. Under åren har det blivit många äventyr och spännande möten. Men branschen har förändrats. Att resa med flyg har gått från att vara något lyxigt och exklusivt till något som kostar relativt lite. Den allra största förändringen kom dock 2020, när covid-19 omkullkastade hela branschen.

Annons

– Pandemin lamslog allt, säger Ann-Heléne.

När allt stängdes ner i mars 2020 tog det bara två veckor, sedan blev Ann-Heléne uppsagd.

– Det var en jättestor chock. Jag var mitt i att vänta på en knäoperation i samma veva. Så det var verkligen en uppförsbacke.

Ann-Heléne Holmgren.
Pandemin slog undan fötterna på Ann-Heléne Holmgren och tvingade henne att utbilda sig på nytt.

Ganska snabbt förstod Ann-Heléne att hon behövde en plan.

– Ingen visste ju hur länge pandemin kunde fortgå, men jag är väl pragmatiskt lagd på något vis. Jag kände snabbt att jag behövde en ny plan och undan för undan växte tanken att HR skulle kunna vara något för mig.

Ann-Heléne visste att hon ville arbeta med människor och framför allt med att hjälpa människor. Hon är terapeutiskt lagd och gillar att lyssna.

– Jag började först plugga ortopedisk medicin, men insåg att det skulle bli för krävande rent fysiskt. Det var ingen konkret sak som fick mig in på HR-spåret men det kändes rätt. Det handlar ju i grunden om mänskliga relationer, på arbetsplatsen.

Annons

Ann-Heléne behövde arbeta parallellt med pluggandet. Därför satsade hon på en distansutbildning: HR-koordinator på Distansinstitutet. Hon hade hört om utbildningen av en före detta kollega som, också hon, fått hjälp av Trygghetsrådet efter att ha blivit uppsagd.

– Jag kunde lägga upp takten så att den funkade för mig, vilket var väldigt smidigt. Utbildningen är jätteintressant, det finns många bitar jag nosat på tidigare.

På grund av olika förändringar i privatlivet har dock Ann-Heléne sökt sig tillbaka till flygbranschen, nu när restriktionerna lättat. Utbildningen har hon pausat men ambitionen är att göra klart den så snart det bara går.

– Det gäller att hitta lösningar när livet förändras. Det har jag lärt mig genom åren.

Ann-Helénes tips

Tänk så här om du förlorat jobbet och behöver satsa på något nytt:

1. Våga vara modig.

2. Tänk brett och försök att se de möjligheter som finns.

3. Ta den hjälp du får och försök ta ­vara på den tid du har.

4. Testa att söka dig till en jobbcoach som kan hjälpa dig att strukturera och planera.

Kvinna som arbetar eller studerar.
Kvinna som arbetar eller studerar.

Så funkar studielån för äldre

Vill du byta karriär? Så här gör du för att våga satsa på nytt.

1. Välj vilket jobb du ska satsa på. Vill du ha koll på framtidsutsikterna för olika yrken har Arbetsförmed­lingen bra yrkesprognoser på sin sajt.

Annons

2. Fundera igenom vad som passar dig. Vilka intressen har du? Vilka styrkor?

3. Behöver du skola om dig? För vuxna finns flera utbildningsvarianter: yrkeshög­skola, arbetsmarknadsutbildning, kom­muner­-nas vuxenutbildningar, folkhögskola, högskola och universitet. Det finns en rad sätt att finansiera studierna. Studielån, bidrag och privatlån är tre vägar att gå. Regeringen har dessutom sagt ja till ett nytt omställningsstöd. Med det kan du studera för att vidareutveckla dig inom ditt yrke eller för att byta spår. Omställnings­studie­stödet består dels av ett bidrag på upp till 80 procent av din lön, dels av ett lån. Du kan få stödet i 44 veckor, längre om du studerar på deltid. För att få det ska du vara 27–62 år. Du ska också ha arbetat i minst 96 månader (sammanlagt 8 år) under de senaste 14 åren och minst 12 av de senaste 24 månaderna. Utbildningen som du ska gå måste också stärka din ställning på arbetsmarknaden. Centrala studiestödsnämnden har all info du behöver. www.csn.se

Tänk på att antalet veckor du kan ta studielån minskar för varje år från och med det år du fyller 51 till och med det år du fyller 60. Detta gäller oavsett vilken nivå du studerar på. Från och med det år du fyller 61 kan du varken få bidrag eller lån.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons