Annica Liljeblad.
Se power-kvinnorna över 50
0:51

Efter reklamen: Se power-kvinnorna över 50

(0:51)

Slå på ljud

När Femina når Annica Liljeblad har hon precis fått ett glatt besked. Hon har lyckats boka om ett filminspelningsdatum som krockat med ett annat. Sommaren 2022 spelar Annica in inte mindre än två långfilmer.

Schemat har varit späckat länge. Trots att Annica var över 50 år när hon blev skådespelare har rollerna varit många. På bara några år har hon medverkat i över 20 olika produktioner, både i Sverige och utomlands. Det är svårt att tro att den Annica vi talar med är samma person som den kvinna som för tio år sedan tog sina första nervösa steg på skådespelarutbildningen Actors Studio i Stockholm.

Annica Liljeblad

Gör: Började utbilda sig till skådespelare 2012. Har sedan dess gjort roller i bland annat Solsidan, Fart­-blinda och Partisan. Det stora genombrottet kom med rollen som Sonja i Ruben Östlunds hyllade The Square.

Ålder: 60 år.

Familj: Maken Anders, 63, och döttrarna Klara, 25, och Wera, 19.

Bor: I Stockholm.

Aktuell: Spelar just nu in två olika långfilmer, bland annat Feed, skriven av Joakim Lundell, där hon bland annat spelar mot Molly Nutley.

Men vi tar det från början. Annica Liljeblad var nästan 50 år gammal när hon drabbades av en livskris.

– Den gjorde det uppenbart för mig att jag inte kunde fortsätta på samma spår som tidigare.

Annica Liljeblad.

Annica Liljeblad sadlade om till skådespelare senare i livet. Nu vill hon inspirera andra kvinnor att våga följa sina drömmar.

Axel Hilleskog/SvD/TT

Som barn hade Annica spelat teater. Men hon såg det inte som en tänkbar karriär. I stället blev det tv-branschen. Under 1990-talet jobbade hon bland annat som hallåa och programledare, på SVT och TV 4. Sedan kom döttrarna Klara och Wera och livet tog en annan vändning. Hon gick helt och fullt upp i rollen som mamma. Men när barnen blev äldre och inte längre behövde sina föräldrars omsorg på samma sätt stod Annica, som tappat bort sig själv längs vägen, kvar.

– I hela mitt liv hade jag levt genom andra, vilket gjort att de val jag gjort hade varit passiva. Jag reflekterade inte så mycket kring vad jag ville, vem jag ville vara, vad jag tyckte om att göra … säger Annica.

Christina skolade om sig till läkare – efter 25 år som journalist

Tog steget och sökte till skådespelarutbildningen

Hon beskriver den livskris hon drabbades av som en mörk grop hon var tvungen att ta sig upp ur. Frågan var bara hur. Annicas make Anders var den som hjälpte henne att ta det första steget upp. Han pushade henne att söka skådespelarutbildningen. Och så blev det.

Annica började utbildningen. Inte utan tvekan, förstås. Hela registret av känslor – skräck, rädsla, tvivel – fanns med innan det slutgiltiga beslutet togs. Men till slut var Annica tvungen att testa sin barndomsdröm, en gång för alla.

– Jag var så otroligt lycklig över att få spela teater varje dag, säger hon.

De flesta i Annicas liv var positiva till hennes nya livsval. Men det fanns en del som var skeptiska.

– Att någon gör en sådan här förändring triggar saker hos människor. Jag tror att det kan handla om att det väcker tankar kring hur man själv lever sitt liv. Man börjar reflektera och det kan vara jobbigt.

Annica Liljeblad på Oscarsgalan 2018.

Annica Liljeblad, i mitten, slog ­igenom i Ruben Östlunds hyllade film The Square.

VALERIE MACON

Hon berättar att en av anledningarna till att hon väljer att ställa upp i intervjuer och tala om sin vändning, sin livsförändring, är för att inspirera andra kvinnor. Till att våga tänka annorlunda, tänka nytt. Också i mogen ålder.

– Många lever sitt liv som om det vore ett genrep. Man måste förstå att det inte är så, säger Annica.

– Mycket av det jag drömde om har redan slagit in men vad som skulle toppa allt är att jag skulle vinna en Guldbagge, och därigenom få chansen att hålla ett tal till alla fantastiska kvinnor som antingen redan gjort en livsförändring eller som funderar på att göra det. Jag brinner verkligen för det!

Lena Olin: ”Jag oroar mig för extremt mycket men inte om min rumpa är si eller så”

Annicas råd

till dig som vill förändra ditt liv och byta bana

1. Bestäm dig för att du är värd att leva ett liv där du når din fulla potential och sanna glädje.

2. Vill du förändra ditt liv? Ta ett första steg, det kan vara att gå en kvällskurs eller vad som helst.

3. Våga berätta för andra, som du litar på, om din dröm. Så länge det är en hemlighet, som bara du känner till, så kommer ingenting att hända.

4. Hitta människor och sammanhang som ger näring åt din dröm.

5. Ha tålamod. Inget händer över en natt!