Årets inspiratör Efva Attling: Jag växte upp med bråk och bitchighet

01 mar, 2022 
AvMalin Roos
FotografMattias edwall
Jaha, vad ska du hitta på nu då?
Efva Attling har aldrig valt den raka vägen. Kanske är det därför hon blev sin egen lyckas smed.
– Pappa var antroposof och trodde att han skulle bli en fluga efter det här livet, men jag tror på människan och det här enda livet, säger entreprenören som lagom till 70-årsdagen kan se fram emot två nya epitet:
Årets Inspiratör 2022 – och att bli farmor.
Annons
Feminista 2022 - årets inspiratör: Efva AttlingBrand logo
Feminista 2022 - årets inspiratör: Efva Attling

Utsikten över Riddarfjärden och det tronande stadshuset på andra sidan är magnifik. Efva Attling är glad över att det ska få bubbla av kreativitet och röster i de 800 kvadratmeter stora företagslokalerna på Södermalm igen när restriktionerna är hävda.

– Jag brukar deppa en gång om året, under corona har det blivit åtminstone två. Jag är en väldigt social person som bollar mycket med medarbetare. Det blir inte samma koncentration på Teams-möte. Vi behöver varandra, jag behöver andra. Människor är min största drivkraft.

Och nyfikenheten, tillägger Efva Attling.

Var ihop med Keith Moon i The Who

Den har tagit henne till platser och möten som till och med i backspegeln kräver säkerhetsbälte. Hon har varit fotomodell över hela världen, dansat med Grace Jones på takterrassen i New York, bildat band och haft en fling med Keith Moon, trummisen i The Who.

Annons

– Jag har fortfarande kvar hans brallor hemma. Jag fick dem när han blev för tjock, och lånade ut dem när Hard Rock café skulle öppna i Sverige. Det var en helt galen tid, så roligt.

Efva Attling är Årets Feminista.
Smyckesdesignern Efva Attling får utmärkelsen Årets Inspiratör 2022 av Femina.

Men det började i Stockholmsförorten Högdalen. Pappa Lasse var konditor och klappade igång arbetsdagen halv fyra om mornarna, på helgen var han jazzmusiker. Mamma Bojan var hemma med fem döttrar, där Efva var äldst i skaran.

– När man är en så stor familj med bara tjejer är det det första samhället du får lära dig. Det var mycket skratt och flams men också bråk och bitchighet. Jag är född feminist, alla mina systrar är feminister. Och runt oss stod en kycklingmamma och höll om och var en trygghet.

Att du valde en motsatt väg från din mamma, med karriär och inte sällan flera samtidigt, hur ser du på det?

Annons

– Att jag är lik min pappa. Han hade en fantastisk energi och ville som jag testa olika spår.

Misstänker stråk av adhd

Myror i rumpan som man sa när hon var liten och den stora världen som inte syntes från köksfönstret lockade.

– Jag frågade min mamma i vuxen ålder varför jag bytte skola så ofta och hon sa ”för att du kom hem och var så bestämd att jag visste att det inte var lönt att sätta emot.” Jag är ingen expert, på den tiden fick man inga utredningar, men vi systrar är övertygade om att pappa hade adhd. En av mina systrar har fått en diagnos, det har inte jag, men kanske har jag ärvt ett stråk av pappas adhd också. Min hjärna bubblar och det går fort som fan ibland, säger Efva, som i sitt konstnärliga projekt The Högdalen, där hon samarbetar med artister som Joakim Thåström och Jocke Berg, har tagit fram kollektionen Put the light on adhd.

Efva Attling är Årets Feminista.
"Om något har gått åt helvete har jag gått vidare och gjort annat".

För att hon är för att prata om saker. Och för att hon i dag är övertygad om att hennes bubbel och vilja att se bortom nästa hörn har hjälpt henne att följa sitt eget livsmotto i såväl entreprenörskapet som i det privata:

Annons

Våga i ditt enda liv.

Hon har orden inramade på kontoret, bredvid Kungliga Patriotiska Sällskapets medalj som hon belönades med för framstående entreprenörskap och ett stort fotografi av George Harrison, som hon köpt av Patti Boyd som var gift med George Harison. Efvas favorit-Beatle, vilket hon också sa till Patti Boyd när de möttes.

– Jag berättade att jag hade en crush på George i hela min ungdom. Jag träffade honom faktisk samma kväll som jag blev ihop med Keith Moon.

Evfa Attling är Årets Feminista 2022

Hon ler men blir ändå allvarlig.

– Man kan inte sitta hemma och läsa skvallertidningar och klaga ”titta på den där” och ”se hur den ser ut”. Det är upp till dig själv att göra det bästa av ditt liv och ibland måste man pröva för att inte ångra sig och bli bitter senare, säger Efva Attling som också är stolt över sin alla senaste utmärkelse: Årets Inspiratör 2022.

– Då har jag lyckats med det jag håller på med, jag försöker att inspirera.

Efva Attling är omslagsdonna i Feminas 8 mars-nummer.

Även om hon inte har hängt upp sig på det mörka och att hennes omgivning ibland har skrockat Jaha, och vad ska du hitta på nu då?, finns det såklart tillfällen i livet som inte har gått i pastell. Som när hon drabbades av bröstcancer för tio år sedan; två skumma knölar i höger bröst och den allvarliga läkaren som sa: ”det här är inte bra”.

Annons

– Folk runt omkring blev jätteoroliga, såklart, medger Efva. Men för mig fanns inget annat än ”nu fixar vi det här”. Jag ville inte berätta för någon, bara de allra närmaste fick veta. Det gjorde att jag fick vara i fred och fokusera.

Delar allt med hustrun Eva Dahlgren

Eller 1996 när hon ingick registrerat partnerskap med Eva Dahlgren och hennes kärleksliv blev en följetong i pressen.

– Det var en privat sak som blev Expressens största löpsedel och som dåvarande chefredaktören Christina Jutterström levde på länge. Det var jättetufft att uppleva hur ens mest privata blev en allmän grej. Men det gnissel och tassel som var innan vi gifte oss var nästan ännu värre, det var fruktansvärt obehagligt.

Samtidigt blev du och Eva förebilder för en gayvärld, framförallt kvinnor som älskar kvinnor. Hur var det?

– Det var fantastiskt att få den kärleken och det är fortfarande jättehärligt att få höra att man har inspirerat till exempel en ung tjej i Örkelljunga till modet att komma ut. Men vi är vi, två människor som älskar varandra.

Annons

Och ganska olika, tillägger hon med ett skratt.

– När jag träffade Evas pappa Janne första gångerna tyckte han att jag var skitjobbig. Han tyckte att jag pratade hela tiden. I dag är han 90 och vi älskar varandra. Man lär sig också efter 25 år som gifta. Det är det som är så fantastiskt med oss, vi är verkligen yin och yang men drar upp och ner tempot åt varandra och möts på mitten. Det är fortfarande sprakande, det är få förunnat.

Efva Attling är Årets Feminista.
Efva Attling har gift sig med Eva Dahlgren fyra gånger, andra vigseln var i Las Vegas.

Vad var det med dig att du alltid skulle ha en rockstjärna?

Efva Attling skrattar igen och säger att det stämmer, hon har nästan bara varit ihop med musiker.

– För att vi har samma humor och pratar samma språk, tror jag. Musik är jätteviktigt för mig. Det är den röda tråden i allt jag gör, det finns ingen billigare terapi. När jag är själv på kontoret har jag högtalare på alltid och passar på, för hemma får jag inte spela. Eva vill ha tyst, hon har ju musiken i huvudet.

Annons

Under pandemin alldeles för tyst.

När larmen om corona ven över världen för två år sedan var det skakigt och skärrat, säger hon. Men så fick inte folk resa, det blev inte de stora bröllopen, men man kunde fortfarande handla på nätet. Företaget rullade på ändå.

När vi ses har Miranda burit Efva Attlings örhängen i ett avsnitt av And just like that och Madonna har för andra gången visat upp sig i hennes smycken på Instagram.

Hur mycket betyder det i marknadsföringspengar?

– Antagligen jättemycket, svarar Efva och berättar att Madonna fick Högdalen-ringen av Jonas och Bea Åkerlund i födelsedagspresent.

– När Madonna visade sig med mitt homo sapiens-smycke i början av min karriär var det OMG, det betydde otroligt mycket. I dag är det framförallt roligt. Stjärnor som Madonna får miljoner grejer kastade på sig, men att de använder det måste ju betyda att de gillar det.

Hon säger att affärerna under pandemin har gått så bra att hon nästan skäms.

– Särskilt när man tittar på den andra delen hemma hos oss, kulturen, som har varit ett enda skit av inställda turnéer och flyttade spelningar. Det är tur att jag har ett jobb och att Eva är delaktig. Jag kan inte förstå folk som har varit gifta i en massa år och säger ”nu tar jag notan ikväll”. Vi delar på allt och har alltid gjort.

Annons

Också kärleken till hennes två söner, Simon och Adam.

– Jag trodde att jag inte ville ha barn men när jag var 33 började jag plötsligt titta på barnvagn. I dag är jag så glad att jag har barn, för det var väldigt nyttigt för mig. Jag hade varit en superegoist annars och behövde komma ner på jorden. Men därifrån till att gå med de andra mammorna i parken som sa ”det här skulle jag kunna göra för livet". No way. Jag hade startat ett företeg med mammakläder när Adam föddes och han var med mig på jobbet hela tiden, berättar Efva Attling.

Efva Attling är Årets Feminista.
Efva har två söner med ex-mannen och musikern Niklas Strömstedt.

Hon har aldrig upplevt sig som ensamstående mamma.

– Jag har alltid haft en partner med mina barn. Nicke och jag delade på allt och definitivt också när jag träffade Eva. Hon är lika mycket mamma nästan, verkligen. Det är hon som har lagat maten och vägen till mannens – och barnens – hjärta går genom magen. De älskade Evas mat och ringde hem från skolan och frågade vad de skulle få till middag. Själv kan jag knappt laga mat alls längre för jag har inte gjort det på 25 år. Jag är extremt bortskämd med Evas kokkonster, men jag gör så att det ser lite fint ut på bordet.

Annons

Efva ser fram emot att bli farmor

I dag är Simon Strömstedt låtskrivare medan förstfödde Adam bor i Sydney där han bland annat gör radioprogram – och går i väntans tider. I juni om allt går bra blir Efva Attling farmor. Hon ler brett när hon berättar den glada nyheten.

– Jag har inte varit mogen innan, nu får jag öva på distans. Jag ser mycket fram emot att vara prima nonna!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Att dra sig tillbaka som pensionär är däremot inget som lockar Årets Feminista.

Inte för att det skrämmer henne att bli äldre, men för att hon har så mycket kvar som hon vill göra och skapa. Det är därför hon tränar med PT och går flera mil i veckan.

– När unga frågar: "hur orkar du träna så mycket", svarar jag att jag orkar för att jag tränar. Man vill inte bryta lårbenshalsen, det har man ju hört att gamlingar gör, ha ha. Om jag trillar ska jag kunna ta emot med rätt muskler. Jag bygger mig stark för de 20 eller 30 år jag har kvar. Farsan sa att han skulle bli 100 men blev bara 93, ler hon.

Efva Attling är Årets Feminista.
Jag snor galgar i Evas garderob, hon har samma intresse, säger Attling om kärleken till mode.

Då har du inte levt ett liv av enkom meditation och gröna spirulina-drycker...

– Nej, gud nej. Modellåren var inte annat än bus och jag är fortfarande en partajare. Inte lika ofta i dag men jag älskar att dansa och dricka whiskey och det kan fortfarande bli till fyra på morgonen.

Annons

Den stora balunsen som var planerad till själva födelsedagen den 18 februari blev framflyttad, men fest ska det bli och frågan, den eviga, har som alltid ett svar.

Jaha Efva, vad ska du hitta på nu då?

– Jag ska fortsätta att komma på nya grejer hela tiden. Jag ska ha produktmöte för nästa glasögonkollektion och lagom till den 8 mars släpper jag en kvinnofigur som kallas Nous les femmes, ”vi kvinnor”.

Ångrar inget

Hon visar den lilla figuren och citerar Betty White, Pantertanten som dog nyligen, bara två veckor före sin 100-årsdag:

”Why do people say ’grow some balls’? Balls are weak and sensitive. If you wanna be tough, grow a vagina.”

Finns det något hon ångrar? Efva tänker, men bara en sekund, innan hon skakar på huvudet.

– Om jag hade gjort något dumt mot någon när man var ung och kaxig. Men det har jag förträngt, det är inget som skaver i dag. I kärlek och krig är allt tillåtet.

Efva Attling är Årets Feminista 2022

Gör: Smyckesdesigner och entreprenör.

Ålder: Fyllde 70 år den 18 februari.

Bor: Södermalm i Stockholm, lantställe i skärgården.

Familj: Fru Eva Dahlgren, sönerna Adam, 34 år, och Simon, 30 år, med exmaken Niklas Strömstedt.

Bakgrund: Uppvuxen med fyra systrar i Högdalen. Lämnade skolan efter nionde klass och har tidigare arbetat som fotomodell, sångerska (i egna bandet X-models) och kläddesigner. Utbildade sig inom silversmide som ung och tog upp hantverket igen som 43-åring.

Aktuell: Årets Inspiratör 2022 i Feminas utmärkelse Årets Feminista.
Motiveringen lyder: ”Med pondus och lekfullhet i såväl entreprenörskap som modeval, visar Efva Attling att stil och sinne för detaljer varken sitter i årsringar eller i ängsliga trender. Får oss andra att drömma större och våga mer”.

AnnonsTre kvinnlig förebilder för Efva Attling:

1. Torun Bülow-Hübe

”George Jensens viktigaste designer som blev banbrytande. Hon pluggade på Konstfack, blev med barn i Paris och hade sin barnvagn på rektorns parkering. Plus startade en skola i Indonesien. Hon gjorde sitt eget hela vägen.”

2. Iris Apple

"Hon är så härlig! Vi ringer i bland och när vi hälsade på i hennes crazy hem i Florida frågade hon direkt: What do you girls wanna drink? Vi gillar whiskey, sa jag. Okej, sa Iris och tog själv en vodka med morotsjuice.”

3. Betty White

"Den tidigare Pantertanten sa det så bra: ”Why do people say ’grow some balls’? Balls are weak and sensitive. If you wanna be tough, grow a vagina.”

Viktigaste jämställdhetsfrågan 2022:

"Lika lön för lika arbete. Det är tyvärr fortfarande en fråga. Se filmbranschen. Varför ska Scarlett Johansson få mindre betalt än en man för samma grej, när hon dessutom är tio gånger snyggare?"

Annons