Årets Feminista 2022 - här är vinnarna
1:07

Efter reklamen: Årets Feminista 2022 - här är vinnarna

(1:07)

Slå på ljud

Evin Ahmad, som visade upp sina skådespelarskills redan som 16-åring i Ett öga rött, fick sitt stora publika genombrott under 2021 genom Netflix-serien Snabba cash.
31-åriga Evin gör rollen som den självsäkra Leya, en ung entreprenör som startar bolag i tech-branschen.

Hon hade noll koll på finansvärlden innan, men gjorde en grundlig research.

Evin fick råd från verkligheten

Förutom att gå en kurs på Stanford, hämtade skådepelaren inspiration från två kvinnor i branschen: investeraren Tatiana Shalalvand och affärsängeln Gunilla von Platen. Efter att ha läst Gunillas självbiografi Draken i rummet, hörde hon av sig och bad om ett möte.

– Jag träffade Gunilla von Platen och var inspirerad av hennes historia och hur hon byggde sitt bolag. Jag ville ta med de drivkrafterna, att kvinnor kan ha väldigt bra självförtroende och inte vara konflikträdd, har Evin berätta för Breakit.

Evin Ahmad som Leya i Snabba cash.

Rollen som Leya i Snabba cash blev en succé för Evin Ahmad.

Johan Bergmark

Gunilla von Platen, 49, som själv var 28 år när hon startade sitt bolag Xzakt Kundrelation och under karriären har investerat i flera startups, säger att de fick en bra kemi direkt.

– Evin var genuint intresserad, och snappade upp allt om aktier, börsnotering och Dagens Industri. Det vara bara kul att kunna hjälpa till.

Snabba cash säsong 2 – här är allt vi vet om Netflix-serien

De båda tyckte särskilt om att Leya i Snabba Cash fick verka i just tech-branschen, och inte starta bolag i mer ”kvinnotypiska” sfärer som till exempel skönhet eller matkassar.

– Tech är en extremt mansdominerad bransch där det verkligen behövs kvinnliga förebilder, konstaterar Gunilla von Platen som brukar framhålla att det inte räcker med att vara dubbelt så duktigt som kvinna för att nå samma position som en man i näringslivet.

Såg likheter i Snabba cash

Gunilla von Platen leder i vår Tv4-satsningen The Apprentice.

Gunilla von Platen leder i vår Tv4-satsningen The Apprentice.

Åsa Tällgård

Hon kunde också, när hon senare bänkade sig framför tv:n, känna igen sig i den utsatthet Evins rollkaraktär upplevde när hon mötte investerare som försökte blåsa henne.

– Det är den krassa verkligheten. Jag har gått på mina smällar själv, men man lär sig av dem också. Det var jättespännande att se hur Evin hade tagit till sig om saker vi pratade om. Hon är superduktig och barnen var väldigt imponerade av att jag ”kände Evin”, ha ha.

Gunilla von Platen: Jag vägrade låta mig giftas bort

Evin Ahmad, som tidigare i vinter utsågs till årets Shooting Star av European Film Promotion, har berättat att hennes intresse för startups ökade rejält under inspelningen, och att hon fått mer insikt om vad som behöver förändras i branschen och näringslivet.

– Det var sorgligt att få reda på att mycket av riskkapitalet ofta går till vita snubbar. För att kvinnor ska få mer plats behöver vi ägande och kapital, för det är makten. Det spelar ingen roll hur många paneldebatter vi sitter i, säger skådespelaren till Breakit.

Har huvudrollen i The Apprentice

När inspelningarna av Snabba Cash 2 pågick förra hösten, hade de två kontakt igen. Vid ett tillfälle hörde Evin av sig inför en scen där hon skulle föreläsa på en skola, och undrade vad Gunilla hade gjort i det läget.

”Vad hade du sagt till förortskids som vill bli något?”

– Jag svarade att jag skulle försöka inspirera dem om att allt är möjligt och att man kan gå så långt man vill, säger Gunilla von Platen som själv växte upp i Göteborgs-förorten Grevegården och har föreläst om entreprenörskap tillsammans med prins Daniel på skolor runt om i Sverige.

Gunilla von Platen och Evin Ahmad fann varandra under arbetet med Snabba cash.

Gunilla von Platen och Evin Ahmad fann varandra under researcharbetet för Snabba Cash.

Privat

Snart är det dock dags för en lite mer ovan roll för henne också.

Den 9 mars är det premiär i TV4 för svenska The Apprentice där tolv drivna entreprenörer med stora drömmar tävlar om en miljoninvestering och i att övertyga Gunilla von Platen.

– Det är jättehäftigt. Man kommer att få se entreprenörskap ut i fingerspetsarna och in action när jag följer entreprenörerna på nära håll och skickar dem på olika utmaningar.

Årets förändrare Amanda Ekström: ”Jag kände 'vad ni är känsliga'”

Evin Ahmad gav tips tillbaka till von Platen

Då undrar man ju, har hon fått några råd tillbaka av skådespelaren Evin Ahmad? Gunilla skrattar och svarar ja.

– Hon sa att jag skulle vara förberedd på att gå in i bubbla under inspelningen, och det hade hon verkligen rätt i. Under fem veckor hade jag inte tid till något socialt överhuvudtaget. Min man Alfred fick ta hela ansvaret med utvecklingssamtal och aktiviteter med barnen.

Gunilla von Platen och Evin Ahmad tilldelas utmärkelsen Årets Systerskap 2022 av Femina. Motiveringen lyder:

”Två kvinnor, två generationer, två branscher. När Evin Ahmad skulle ta sig an huvudrollen som Leya i Snabba Cash, blev Gunilla von Platen hennes guide in i den mansdominerade finansvärlden. Systerskap när det är som bäst.”

Mest läst