Astra Zenecas vd om mansplaining i näringslivet: ”Ett ord jag använder ofta”

06 sep, 2022 
AvMalin Roos
FotografTT
Som vd för Astra Zeneca är hon en av Sveriges mäktigaste näringslivskvinnor.
Men positionen har haft sitt pris på vägen.
I ett podd-samtal om jämställdhet, berättar Katarina Ageborg att hon utsatts för både härskartekniker, mansplaining och maktmissbruk.
Som när hon ombads av en manlig kollega att inte följa med på en affärsresa – eftersom det skulle spelas golf.
– Såklart att man har varit med om saker som har varit irriterande.
Annons
5 härskartekniker att se upp förBrand logo
5 härskartekniker att se upp för

”Det var kul att vara hjälte en period. Men sedan vände det”, konstaterade Katarina Ageborg i en intervju när det i spåren av pandemin kom larmrapporter om sällsynta och allvarliga biverkningar av Astra Zenecas vaccin mot covid-19.
Katarina Ageborg är sedan 2018 Sverigechef för läkemedelsjätten som globalt har drygt 70 000 medarbetare och i Sverige 7 400 anställda och van vid att det kan bli blåsigt på toppen.

Pratar jämställdhet i ny podd

Karriären i näringslivet spänner över tre decennier, en tid där hon upplevt både friska vindar och trögt motstånd när det gäller kvinnors möjligheter att göra karriär.
– Sverige kommer fram som ett väldigt jämställt land, men man glömmer några frågor, som styrelser och ledningsgrupper. Det som handlar om makt och pengar, säger Katarina Ageborg i det egna företagets podd Snacka om livet där hon delar sina tankar och erfarenheter om jämställdhet i näringslivet tillsammans med Cissi Elwin, vd på Chefsakademin.

Katarina Ageborg tog över vd-posten i Astra Zeneca efter Jan-Olof Jacke.
Katarina Ageborg tog över vd-posten i Astra Zeneca efter Jan-Olof Jacke.

Att manliga strukturer fortfarande lever kvar är de båda överens om.

– Visst finns det strukturer som man inte är inbjuden i eller känner sig välkommen i och som man får tampas med. Det har jag känt under min karriär. När man var yngre förstod man att det var beslut som hanterades utanför mötesrum och saker som hände som man inte var informerad om eller involverad i, säger Katarina Ageborg och får medhåll av Cissi Elwin, tidigare vd för Svenska Filminstitutet:
– Det har varit en överrepresentation av män som har känt varandra och kanske sitter i flera olika styrelser tillsammans eller har andra kontaktytor. Snacket har gått, man har pratat ihop sig. När man kommer in till ett styrelsemöte har man redan fattat ett beslut egentligen.

Annons

Förr vad det bastun, i dag kan det informella mötet avhandlas på till exempel tennisbanan, golfbanan eller framför en fotbollsmatch på tv.

Astra Zenecas vd tar ett exemplet från tidigare i karriären.

– Jag har gått ifrån att tro att jag ska åka på ett möte i New York och bli tillsagd, "bara så du vet behöver du inte komma för det här är inget möte utan en golfresa". Då förstår man att det också kommer att vara ett möte där det fattas beslut, säger Katarina Ageborg i podden Snacka om livet.

Cissi Elwin är vd i bolaget Chefakademin, som är en hopslagning av Chef och utbildningsföretaget Mgruppen.
Cissi Elwin är vd i bolaget Chefakademin, som är en hopslagning av Chef och utbildningsföretaget Mgruppen.

På frågan om hon har varit med om manspaining skrattar hon och konstaterar "hela livet". Från pappans utläggningar vid middagsbordet till manliga kollegor i branschen:

– Det är bra att vi har det här ordet, för när man har varit med en stund kan man bli lite kaxig och stoppa saker som är helt galna. Jag har använt det ordet mycket och säger ”nu räcker det”.

Annons

”Blev en häxjakt”

Båda de två ledarna tror att Metoo har inneburit mycket för arbetsklimatet för kvinnor i näringslivet. Särskilt unga kvinnor som i dag inte accepterar härskartekniker och rena trakasserier som för deras generation var mer ”business as usual”.

– Det är en helt annan styrka och känsla av att om man kommer fram och talar om vad som har hänt, får man stöd, säger Katarina Ageborg.

Cissi Elwin var tidigare vd för Svenska filminstitutet
Cissi Elwin var tidigare vd för Svenska filminstitutet.

Cissi Elwin kan från sin horisont konstatera att revolutionen fick ett viktigt genomslag i kulturens värld. Även om allt enligt den tidigare journalisten och tv-programledaren, inte var bra.
– Jag tycker att metoo har bidragit med väldigt bra saker. Vilken bransch man än jobbade i var det ganska liknande strukturer och liknade erfarenheter som kvinnor hade. Det var enormt viktigt att den bölden fick komma ut. Däremot tyckte jag att den här häxjakten och domen i media över människor som sen kanske blev friade i den rättsliga processen var väldigt obehaglig, skrämmande och otäck. Det blev någon slags angiverikultur som jag tyckte var lite farlig, säger Cissi Elwin i Astra Zenecas podd.

Annons

"Manliga genier" som krävde massage

Företagets vd må ha mött på "gubbkulturen" men hon kan inte påstå att hon har stött på så värst många ”manliga genier” under sina år i näringslivstoppen.
Men det har Cissi Elwin.
– Har jag mött manliga genier? Jag har mött väldigt många manliga genier. Alla har inte varit genier men de har upplevt sig själva som genier. Var ska jag börja? Jag har träffat stora skådespelare som man måste svassa för och som måste tas hand om och se till att de får massage. Regissörer som stått och skrikit för att de inte fått stöd och bidrag.
– Det var så det var, det var nåt man fick förhålla sig till. Jaha, han är sån som kladdar lite, han är en sån man måste gulla med. För att få dem på gott humör. Så håller man inte på längre. Det går att göra bra film ändå, utan att man ska behöva gulla med folk på det sättet, säger Cissi Elwin.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons