Bianca Salmings svåra beslut – för pappas skull

17 aug, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Börje och Bianca Salming.
Redan för tre år sedan började Bianca Salming spela in en dokumentär med sin pappa Börje – men när hockeylegendaren blev sjuk ändrades allt.
Bianca Salming berättar nu om Salminggenen, vad hon lärt sig av sin pappa och hur hon hanterar sorgen.
– Jag kände att det här är något jag vill slutföra för pappas skull och för min skull, säger hon till Femina.
Annons
Bianca Salming nya dokumentären "Salminggenen"Brand logo
Bianca Salming nya dokumentären "Salminggenen"

I höst har dokumentärserien Salminggenen premiär på SVT – ett projekt som Börje och Bianca Salming påbörjade redan för tre år sedan. Tanken var att dokumentären skulle handla om Bianca Salmings karriär som friidrottare, och att hon skulle lära sig av sin pappas enorma framgångar. Men under inspelningens lopp ställdes allt på ända när Börje Salming blev sjuk i den neurodegenerativa sjukdomen ALS.

– Planen var att vi skulle göra en dokumentär där man får följa min karriär, samtidigt som jag ska grotta ner mig i pappas karriär, och så skulle man få lära känna mig och min pappa, och vår relation. Sen ändrades väldigt mycket på vägen, men vi hade spelat in så mycket innan allt som har hänt och jag kände att det här är något jag vill slutföra för pappas skull och för min skull. Det känns fint, säger Bianca Salming till Femina.

Att ta beslutet at sända dokumentären är inget Bianca Salming gjort lättvindigt.

Annons

– Ska jag vara helt ärlig känns det väldigt jobbigt, kanske det jobbigaste någonsin det här året, med vad jag gått igenom den senaste tiden. Men det känns ändå som att det är något som är värt att släppa, man lyfter viktiga saker och man visar verkligheten, hur livet verkligen är.

Börje Salmings råd till dottern

Friidrottaren konstaterar att ”Salminggenen” handlar om att ha en genuin kärlek till sin sport, och att alltid ge allt. Men det hennes pappa har lärt henne genom livet handlar inte om resultat, utan om inställning.

– Att alltid vara ödmjuk och alltid ha kul, så kommer det komma av sig själv, berättar hon.

Bianca Salming har också egna råd till andra som går igenom sorg.

– Jag skulle säga att man ska ta sin tid, och våga vara ledsen. Men också bara vara i nuet och ta en sak i taget, om det är mycket som händer så beta ut en sak i taget, för det känns överväldigande ibland.

Annons