Camilla Läckberg visar sin bokhylla: ”Avundsjuk att jag inte skrev den här boken...”

02 maj, 2024 
AvMalin Roos
FotografAnkar Anwar/magnus Ragnvid
Ankar Anwar
Hon har sålt 38 miljoner böcker men är också en ivrig läsare.
I Camilla Läckberg privata bokhylla står deckarna på rad tillsammans med en enorm Bibel och flera verk ur genren "tantsnusk".
– En stor del av min sexualundervisning kommer från Grottbjörnens folk och Jackie Collins böcker. Jag lärde mig allt där, säger författaren med ett skratt.
Annons
Vad har du i bokhyllan? #1 – Camilla LäckbergBrand logo
Vad har du i bokhyllan? #1 – Camilla Läckberg

Som liten hemma i Fjällbacka släpade Camilla Läckberg bärkassar med böcker fram och tillbaka till bibliotekarien Maj.

Samlandet har fortsatt, säger författaren när hon låter Femina kika in i den platsbygga gröna hyllan i villan i Enskede.

– Det här är en boksamling jag har samlat på mig under många år. En hel del av böckerna är tillbaka till mina tidiga tonår. Jag är allätare även om basen är deckare. Jag läser kanske 70-80 procent deckare därutöver en salig blandning från chic lit till Nobelpristagare.

– Jag läser också väldigt snabbt vilket provocerar min man som är dyslektiker. Om jag är på semester knäcker jag en bok om dagen.

Var du Kitty eller Kulla Gulla?

– Jag läste båda men främst var jag Mary Lou-tjej, säger Camilla Läckberg, 49, och plockar fram den riktiga kronjuvelen i hyllan.

Annons

Donna Tartts Den hemliga historien.

– Jag var i 20-årsåldern när jag läste den första gången och den drabbade mig verkligen. Boken är komplett på alla sätt; en spännande berättelse, fantastiska karaktärer och underbara miljöer. För mig har den här boken allt, jag är så avundsjuk att det inte är jag som har skrivit den.

Camilla Läckberg visar upp sin bokhylla för Femina.
Camilla Läckberg framför den privata boksamlingen som domineras av deckare men har plats för både nobelpristagare och feelgood. ”Jag är allätare som läsare”, säger författaren.Ankar Anwar

Du har författat kokböcker, barnböcker och framförallt deckare. Är det någon annan genre du skulle vilja ge dig på?

– Jag skulle vilja skriva en riktigt härlig feelgood-bok en dag. Jag har ingen plan på det just nu men en hjärtevärmande feelgood.

– Efter fyra-fem deckare på raken brukar jag bryta av med kärlek och romantik. Jojo Moyes är lite av ett säker kort när det gäller feelgood, säger författaren innan hon drar fram ett tummat exemplar av Judith Krantz Princess Daisy.

Annons

Den står bredvid Jackie Collins Hollywoodfruar som blev själva symbolen för en genre som på 80-talet en aning fördomsfullt kallades för "tantsnusk".

”Strålande kvalitetslitteratur”, enligt Camilla Läckbergs definition.

– Jag älskade att läsa de här "tantsnusk"-böckerna med Jackie Collins i spetsen. Det var så coolt med de här starka kvinnorna som byggde imperium, käkade män till frukost, gled runt i Chanel och Gucci och tog över världen i stilettos.

– Det var ingenting man fick pluspoäng för av svenskläraren men det var en fantastisk värld att kliva in i som tonåring.

Läste du Grottbjörnens folk också?

– Klart jag läste Grottbjörnens folk! En stor del av min sexualundervisning kommer från Grottbjörnens folk och Jackie Collins böcker. Jag lärde mig allt där ha ha.

Jan Guillou fick solida bevis

Några spridda skurar av Jan Guillou och Leif GW Persson syns också. Trots att de båda ingår i den skara av författarkollegor som genom åren offentligt luftat sina inte odelat positiva åsikter om Camilla Läckbergs författarskap.

Annons

Senast var det David Lagercrantz som i en krönika uttyckte att ”han springer när han ser Camilla Läckberg”.

– Det har blivit ett märkligt fenomen som har följt mig under de här 20 åren, säger Camilla Läckberg och suckar.

– Jag får aldrig på nosen av kvinnliga kollegor, det är männen som gått på mig. Jag vet inte om män ser det som konkurrens och inte riktigt har gillat att det kommer en tjej som passerar dem på topplistorna.

Har det någonting med närmare 40 miljoner sålda böcker att göra?

– Ja, nu påstår ju Jan Guillou att den siffran är påhittad men jag kunde leverera solida bevis för att det stämmer.

– Vi kvinnor har aldrig sett det som konkurrens. Vårt sätt att se på saken är att man inte säljer mindre för att någon annan säljer mer. Jag tror snarare att vi göder varandras försäljning.

Camilla Läckberg visar upp sin privata bokhylla för Feminas Malin Roos.
I nya kultur-formatetVad har du i bokhyllan? visar författaren Camilla Läckberg upp guldkornen i sin privata boksamling för Feminas Malin Roos.

Du har två döttrar, vilka boktips skickar du med till dem?

– Min äldsta dotter Meja är en riktig bokmal men vi har helt olika boksmak. Vi seglar som parallella skepp där vägarna inte korsas. Hon har läst extremt mycket fantasy och det är en genre jag inte gett mig in i förutom Narnia och J.R.R Tolkien.

Annons

– Hon vill definitivt inte läsa mina böcker, det vill inget av mina barn.

Backade Sara Danius i stormen

Ett riktigt praktverk i Camilla Läckbergs bokhylla är en halv meter hög Bibel i krämvit läder. Den ser dyrbar ut och var också en bröllopspresent till henne och maken Simon Sköld, innan den blev något annat.

– Vi fick den av några vänner och den låg på presentbodet. Sofia Wistam trodde att det var en gästbok och började skriva i den och sen följde alla andra efter. Så nu är det vår mycket religiösa gästbok, säger deckarförfattaren och tillägger att hon har en barnatro men att hon inte hemfaller åt någon särskild religion.

Förutom Anna Wahlgren.

– Anna Wahlgren och hennes Barnaboken tror jag definitivt på. Hon blev också en väldigt kär vän. Nu är hennes yngsta döttrar mina allra närmaste kompisar som jag kallar för mina systrar.

Hon hann också visa sitt stöd åt Sara Danius när denna lämnade sin post som ständig sekreterare under turbulensen på Svenska Akademin 2018.

Annons

Camilla berättar att hon hade fått en personlig inbjudan från Sara Danius till Börshuset i Gamla stan och att det var en ”speciell upplevelse".

– Det är dagen innan hon avgår och ett enormt pressuppbåd på plats. Det första som händer när jag kliver ur taxin är att en reporter tittar på mig helt häpen: ”men vad gör du här?”.

Det var det det vanliga, konstaterar hon nu.

– Jag stör mig mer på förekomsten att vi har delat upp i finkultur och fulkultur än att jag själv har blivit "the poster girl" för det senare. Jag har inte tagit så illa vid mig rent personligt men tycker att fenomenet är fruktansvärt töntigt, säger Camilla Läckberg som har låtit tatuera in Svenska Akademins ordspråk "Snille och smak" på huden.

– Lite för att jävlas, medger hon.

Camilla Läckberg är i maj 2024 aktuell med boken Drömmar om brons.
Den 2 maj 2024 släpps Camilla Läckbergs bok Drömmar om brons, den sista i serien om Faye.Magnus Ragnvid

I samma hyllsektion i villan där hennes egna verk översatta till en mängd olika språk står uppradade, finns också en kär samling kokböcker hon ärvde efter sin pappa.
Camilla var 19 år när hennes far gick bort i sviterna av cancer.

Annons

Pappan hade haft en annan familj

Sorgen sitter fortfarande kvar som en tagg, beskriver författaren som lämnades med frågor utan svar.

I Feminas nya kulturprogram Vad har du i bokhyllan? berättar Camilla Läckberg att hon var i tonåren när hon fick veta att hennes pappa hade haft en annan familj tidigare:

– Jag var runt 15 när jag hittade en bröllopsbild på en väldigt ung pappa med en kvinna jag aldrig hade sett eller hört talas om. Jag gick och frågade min mamma som berättade att det var pappas första fru Annie som dog i en bilolycka 1953. Pappa körde bilen där både Annie och deras treåriga son Kurt var med och dog. Min pappa hade aldrig pratat om bilolyckan, han hade bara lagt locket på.

– Jag var lite för ung och korkad tonåring för att riktigt ta samtalet med pappa och sen gick han bort. Tankarna kom tillbaka väldigt mycket när jag fick mitt första barn 2002, en blond pojke som var väldigt lik pappas son Kurt. Då funderade jag väldigt mycket på pappas öde, säger Camilla Läckberg och berättar att familjehemligheten blev inspiration i hennes skrivande.

Annons

– Inte identiskt men boken Olycksfågeln blev inspirerad av den händelsen.

Camilla Läckberg väljer

Fakta eller fiktion

Ljudbok eller papper

Inbunden eller pocket

Bestseller eller DN:s topplista

Guillou eller GW

Förra året när Camilla Läckberg firade 20 år som författare fick hon en vältajmad present. Hennes debutbok Isprinsessan var med på The Time Magazines lista över de 100 bästa spänningsromanerna någonsin.

Hon berättar att hon inte kände till listan när hon blev taggad i ett Instagram-inlägg.
– ”Jaha, vad står det om mig i Times?”, tänkte jag och började scrolla nedåt. Jag hade gått förbi Dostojevkij, Agatha Christie och Stephen King och kände hur hjärtat började slå snabbare när jag såg mitt namn. Det var fullkomligt mindblowing.

– Det var som ett erkännande efter att ha fått så mycket skit, helt ärligt, från kritiker och "finkulturella sidan" under så många år. Det var som ett kvitto på mitt författarskap, en del av mig kände "Mic drop", det ska jag erkänna. Det var en revansch.

Annons

Tog in Pascal Engman som redaktör

Den 2 maj 2024 kommer Camilla Läckbergs bok Drömmar om brons, hennes fjortonde deckare och den sista i sviten om huvudpersonen Faye.

Det är både en sorg och en lättnad, säger hon.

– Sorgen är att säga hejdå till karaktärerna, lättnad för är att det är väldigt mycket jobb som ligger bakom mig.

Och Pascal Engman...?

När tidskiften Kvartal efter en AI-analys pekade ut den framgångsrike thrillerförfattaren Pascal Engman som spökskrivare av några av Läckbergs böcker blev det ett rykte som skenade.

– Om jag haft en spökskrivare hade det varit ganska korkat att jag så öppet hade skrivit att Pascal varit redaktör och hjälpt mig med Faye-böckerna. Då borde jag ha legat lågt med det. Och så blev jag också lite förbannad för att jag hade kämpat så hårt, säger Camilla när hon en gång för alla reder ut tidningsuppgiften:

– Jag tog in Pascal som lärde mig att skriva på ett annat sätt, vilket är bland det svåraste man kan göra som författare. Men jag kände att Faye-böckerna krävde ett annat språk än Fjällbacka-böckerna.

Annons

Vad konkret lärde du dig av Pascal Engman?

– Att skriva mer rakt och journalistiskt. Jag har i vanliga fall ett väldigt utbroderande språk, så jag skrev och övade, skrev och övade och skickade stycken till Pascal och så skällde han på mig ”nu har du börjat sväva ut igen, nu måste du skärpa och skriva mer rakt.”

Men tekniskt, var han inne och petade i meningar?

– Så som alla redaktörer jobbar. Dels skickade jag texter till honom där han påpekade att jag blommat ut språket för mycket. Så både direktcoachning och sen som alla redaktörer gör, inne och petar, säger Camilla Läckberg och betonar att handlingen helt och hållet är hennes.

Till sist, vilken bok ska man läsa innan man dör?

– Malin Karims Jag är Gud. Det handlar om en kvinna som pressad över alla gränser bestämmer sig för att hon ska bryta mot alla guds bud. Är inte det en härlig målsättning att ha innan man dör?

– Jag har bockat av ett par och ser fram emot att bryta något till ha ha.

Annons



5 böcker i Camilla Läckbergs bokhylla

En hondjävuls liv och lustar, Fay Weldon

"Jag läste den första gången som ung tonåring och den blev också idén till min bokserie om Faye. Jag ville göra en modern variant av En Hondjävuls liv och lustar och namnet på min huvudkaraktär Faye är också en hyllning till författaren. Den kan vara lite utdaterad baserat på den tidsanda som den skrevs i men det är så mycket girl power i den här boken."

Att skriva, Stephen King

”För mig har författare alltid varit mina idoler, jag har beundrat författare mer än popstjärnor eller filmstjärnor och den största rockstjärnan i litteraturen är Stephen King. En av de skickligaste författarna också. Hans bok Att skriva är ett mästerverk där man kan hitta många guldkorn om man drömmer om att bli författare.”

Dags att bli smal, Katrin Zytomierska

"Jag vet inte om den här titeln hade kunnat funka i dag, det har förändrats lite genom åren. Man kan också se när jag kommer in i någon hälsovurm, då börjar det dyka upp ketoböcker och vegetariska böcker här hemma, för att sen ganska raskt gå tillbaka till pastaböcker."

Annons

Faller fritt som i en dröm, Leif GW Persson

"Leif och jag är sams i dag och det är jag väldigt glad för. Jag har trots våra dueller i media genom åren alltid älskat gubbfan. Jag har känt att vi borde bli kompisar och nu har vi hittat varandra.”

Himmel och jord, Marie Lok Björk

”I perioder där jag skriver på en bok läser jag inte så mycket, då samlas bäckerna på hög. En som jag ser fram emot att läsa nu är Jag vill riva upp Himmel och jord av Marie Lok Björk och som handlar om Elise Ottesen Jensen.”


Se hela avsnittet där Camilla Läckberg visar upp sina bokhylla HÄR

Annons