Carina Bergs frisyrbeslut – vill kopiera Jenny Strömstedt

02 okt, 2023 
AvAino Oxblod
FotografClaudio Bresciani / TT
Carina Berg.

Efter 20 år i tv-branschen har Carina Berg testat många olika stilar och frisyrer.
Nu avslöjar hon de bästa tipsen hon fått av stylister – och vilken kändiskvinnas frisyr hon skulle vilja sno.
– Om någon säger att de inte förstår det, då känner jag att det är kul, säger Carina Berg, som programleder Barncancergalan för åttonde året i rad.

Annons
5 kändisar som blivit föräldrar under 2021Brand logo
5 kändisar som blivit föräldrar under 2021

Carina Berg har synts framför tv-kamerorna i 20 års tid nu, och är en av de mest rutinerade i branschen. Genom åren har hon testat olika stilar och looks, och får regelbundet hjälp av branschens bästa stylister.

– Det som är roligt med att jobba med stylister är att de ibland plockar fram kläder som jag aldrig skulle titta åt, eller ens tro att jag skulle kunna bära upp. När jag klär mig själv är det mycket tyg mellan mig och omvärlden, för det känner jag mig trygg i. Men med stylisten kan det helt plötsligt bli att man visar axlarna. Det är ju roligt att få ha någon som ser en lite utifrån och utmanar en att våga testa nytt.

Programledaren vill helst roas av sina kläder, och är inte rädd för att testa gränser heller – målet är inte nödvändigtvis att vara snyggast i rummet, utan snarare glad.

Annons

– Om jag sätter på mig något som gör att jag blir glad eller fnissig, då är jag något på spåret. Sen behöver det inte vara snyggt eller sexigt. Det viktiga är att det är något som gör att jag blir... Det måste finnas lite humor i det. Då är det roligt. Om någon säger att de inte förstår det, då känner jag att det är kul.

Carina Berg 2023.
Carina Berg tycker om att leka med kläder.

Till vardags går funktion före stil, men att vara gift med en modemedveten man hjälper, menar Carina Berg.

– Jag lever ju inte mitt liv på röda mattan. Jag lever mitt liv mellan förskolan och hemmet, och på Coop. Så jag har högst normala, funktionella, och – som Gynning säger – ibland lite trista kläder. Hon tycker nog att det är orimligt hur lite tid jag lägger på mig själv och hur jag ska se ut på morgnarna. Jag tar ofta det som ligger på golvet. Men det är fina saker, för det är ofta Eriks kläder.

Annons

Snaggade håret med Martin Stenmarck

Carina Berg har också hunnit med att testa många olika frisyrer genom åren. Hon har gått från långt till kort till page – men mest minnesvärt är kanske fortfarande när hon snaggade håret i en sketch med Martin Stenmarck.

– Jag tycker det är kul med hår. Det är lättare att förändra längre hår, men snagg, det är den skönaste frisyren jag har haft. Jag har så dåligt hår, så jag är inte så fäst vid mitt hår. För en som har ett vackert svall då är det kanske jobbigare, typ Lotta Engberg som har tjockt och vackert hår. Eller har man hår som Jill Johnson, då fattar jag att man inte gör det. Men jag har ju Gollum-hårkvalitet, så för mig gjorde det inget.

Blir du sugen på kortare hår igen?

– Inte just nu. Men jag har bestämt att jag ska ha den här power-frisyren sen, Jenny Strömstedt är så snygg i sin.

Carina leder Barncancergalan igen

Carina Berg har nästan blivit synonym med Barncancergalan – av de nio åren som galan har sänts har hon varit programledare de senaste åtta. För programledaren är galan ett av de viktigaste uppdragen hon har varje år.

Annons

– Jag har lärt känna flera av de här familjerna. Och lärt känna barn som idag inte längre lever. Jag kanske inte alltid kommer få frågan om att leva det här, det är klart att ett program också måste förnyas, men så länge jag får frågan kommer jag tacka ja. Och den dagen som jag inte programleder så kommer jag ändå fråga om jag får vara med och hjälpa till på något, säger Carina Berg och fortsätter:

– Jag får nästan gåshud av statistiska uppgifter. Bara under de åren som jag har lett galan, bara på de åtta åren, så har det hänt så otroligt mycket. När jag började var överlevnaden för barncancer 80 procent, och nu är det 85 procent. På bara de här åtta åren. Det är vad forskning gör, vad våra pengar går till. Då blir det så tydligt tycker jag. Det är klart att jag ska vara med och hjälpa till om jag kan.

Galan ger också ut Det svenska humorpriset, där landets främsta komiker och humorshower uppmärksammas.

– Jag tror att alla har varit med om att man gråter på förmiddagen, och på eftermiddagen skrattar man åt någonting. Så funkar det i livet, vi väjer fram och tillbaka hela tiden. Jag tror verkligen på att vi behöver skratta, ju tyngre livet är, desto mer behöver man det.

Annons