Emma Örtlund.
Emma Örtlund delar ett starkt meddelande till sina mobbare
1:44

Efter reklamen: Emma Örtlund delar ett starkt meddelande till sina mobbare

(1:44)

Slå på ljud

Berätta om den kommande dokumentärfilmen du är med i, Det kunde varit vi. Vad handlar den om?

– Det handlar om hur vi funktionsnedsatta hade det förr i tiden. Vi bodde på mentalsjukhus, de som var annorlunda fick inte bo hemma. Då fick föräldrarna lämna bort dem på mentalsjukhus, och barnen fick aldrig komma hem. De bodde där tills de dog. Vi vill visa för hela Sverige och världen att detta är inte okej.

Kände du till det här innan filmen?

– Lite. När vi gjorde Catwalk så visade Pär (Johansson reds. anm) fruktansvärda bilder på barn och ungdomar med funktionsnedsättningar från förr i tiden som bodde på mentalsjukhus och hade sådana tvångskläder på sig. Jag blev rent utsagt förbannad och jätteledsen. Jag sa bara ”fy fan, så här gör man bara inte”. Vi är alla lika mycket värda.

Andrea Brodin: ”En kris behöver inte bara vara något dåligt”

Hur kändes det att få höra om experimenten som gjordes förr?

– Jag tänker att ”tänk om det hade varit jag”. Vad jobbigt det måste ha varit för oss. Att aldrig få komma hem, och ha sådana kläder på oss, och bli fastbundna för det blev man då på den tiden. Jag vet att de satte in massor av sega kolor i tänder på vi som var annorlunda, för att de skulle kolla om man fick hål i tänderna. Det var riktigt fruktansvärt.

Du har berättat om hur du blev mobbad i skolan tidigare. Kan du känna att du känner igen dig i vad de här personerna gick igenom förr i tiden?

– Ja, jag kan känna igen mig. När jag gick på gymnasiet så blev jag svårt mobbad. Jag blev kallad för cp-unge varje dag, och det var två tjejer som puttade in mig i väggen, och det var en tjej som hotade att slå mig, minns jag. Jag var riktigt livrädd. Det var även killar som mobbade mig, stora hemska gäng. Jag kände mig jätterädd.

Vad skulle du vilja säga till de mobbarna i dag?

– Jag säger som jag sa i mitt sommarprat: Hur kunde ni vara så jävla elaka mot en fantastisk och fin tjej som jag? Så som ni vill att andra ska vara mot er, så ska ni vara mot andra. Den regeln måste ni följa. Det var jättedumt av er att mobba och trakassera mig.

Vill designa kläder

Du har ju gått på catwalk i New York, hur var det?

– Det var jätteroligt, men samtidigt var det lite jobbigt också. Det var väntan och väntan och tog lång tid. De sa ”nu kan ni gå tillbaka, nu kan ni göra om det där”, det var mycket väntan och omtagningar. Men det var jätteroligt i New York. Det roligaste var när vi gjorde vår catwalk, och när jag var inne i en jättestor dockaffär som hette American girl. Jag köpte en docka där, de var dyra.

Emma Örtlund med prinsessan Madeleine.

Emma Örtlund med prinsessan Madeleine i New York.

Foto: Pontus Höök/TT

Träffade ni några kändisar där?

– Vi träffade en kändis i New York, som satt i juryn i America's next top model, miss Alexander J. Det var jätteroligt. Designern Frida Jonsvens tog bild på oss. Det var jätteroligt.

Sanna Lundell: Därför slutade jag dricka alkohol

Du har designat Rosa bandet förra året, vill du designa mer saker?

– Jag hade velat designa kläder. Min stora dröm är att klädmärket ska heta ”Teenager in 80's”, eftersom jag gillar 80-talet så mycket så hade jag velat att det skulle komma tillbaka ännu mer. Jag hade velat designa mina egna kläder, egna scrunchies, och göra ännu mer skor som man hade på 80-talet.

Vilka kläder har du på dig för att känna dig som absolut finast?

– Då har jag en stentvättad jeansjacka med axelvaddar i, och så har jag jeans med hög midja. Men är det varmt har jag kjol med hög midja. Och så skulle jag ha ballerinapumps, som är lite 80-talsretro.

När mår du som allra bäst?

– Det är nog när jag hänger med mina kompisar, och när jag umgås med familjen känner jag att jag mår som allra bäst.

Vem skulle du vilja spelade dig i en film om ditt liv?

– Antingen Alba August, eller en som var med i gruppen Dolly Style. Hon heter Carolina, hon är blond. Någon av dem hade jag velat spelade mig i filmen Mitt liv som Emma. Jag håller på att skriva manus till den filmen, det ska handla om min tid på gymnasiet när jag blev mobbad.

Emma Örtlunds kärlekstips

Vad är en perfekt dejt för dig?

– Jag har många bra tips när det gäller kärlek. Det bästa är att man umgås mycket först och lär känna varandra ännu mer. Man ska inte ge upp när det gäller kärleken, bara ha is i magen och tålamod. Man blir ihop när man blir det, det får ta den tid det tar. En perfekt dejt är att man går på en äkta italiensk restaurang med äkta italiensk mat. Eller buffé är också bra, på en thairestaurang. Eller en hamburgerrestaurang är inte heller helt fel.

Andrev Walden om barndomen och nya boken Jävla karlar

Är du ihop med någon nu?

– Nej, jag är singel. Jag vill bli ihop med någon, men jag försöker lugna mig väldigt mycket. En del är inte redo att bli ihop eller ha ett förhållande nu. Jag ger inte upp utan kämpar och tänker positivt. Jag har hört att ju mer man umgås och träffas, så blir man ihop på den vägen.

Vad skulle du vilja säga till dig själv på gymnasiet?

– Kära fina Emma, som är 16 år. Du är inte dålig, och du är inte kass. Fortsätt gör det du tycker är roligt, skit i vad mobbarna säger. Du är jättefin och jättebra för den du är, du ska inte behöva gömma dig. Bry dig inte om vad mobbarna säger om vad du ska ha för stil eller inte ha för stil. Du ska få vara den du vill vara. Bara strunta i vad de säger. Säg till lärarna ännu mer, som du gör. Anmäl detta. Det tycker jag. Många kramar från Emma 2023.

Mest läst