Carola sålde allt och reser runt – lever i sin husbil

21 jan, 2022 
AvAino Oxblod
FotografPrivat.
När Carola brände ut sig för tredje gången på tio år bestämde hon sig för att göra en helvändning i sitt liv.
Hon sålde huset och företaget, och rustade upp sin pappas gamla husbil – där hon nu bor permanent medan hon reser runt vid Medelhavet.
– Jag lever på samma pengar som en fattigpensionär i Sverige, berättar hon för Femina.
Annons

Carola Lidén levde länge sitt liv i högt tempo – hon och exmaken hade ett stort hus i hemstaden Umeå, och hon drev flera företag som tog upp mycket av hennes tid, samtidigt som paret har två barn.

TV: 5 vanliga resemyter de flesta av oss tror påBrand logo
TV: 5 vanliga resemyter de flesta av oss tror på

Den intensiva livsstilen gjorde att hon blev utbränd, inte bara en gång, utan tre. För varje utbrändhet har Carola försökt skala ner sitt liv – efter skilsmässan sålde hon det stora huset, och företagen har hon också gjort sig av med ett efter ett. När hon gick in i väggen för tredje gången på tio år insåg Carola att det var dags att göra en ordentlig livsförändring.

– Det har pågått under längre tid. Livet ger en lite smällar ibland, och vid varje utbrändhet blev det att jag ”downshiftade” mer och mer, jag hade tagit på mig för stor kostym som ensamstående. Det var hösten 2017, och jag var 47 år. Min mamma blev sängliggande från 48, och jag kände att om jag fortsätter så här blir jag som min mamma, säger Carola.

Annons

Hon flyttade då ut till sin sommarstuga istället. När hennes pappa gick bort ärvde hon hans gamla husbil, och bestämde sig för att börja renovera den.

– Jag kände att jag måste ta en paus. Jag fick en gammal husbil och lite pengar av honom, och då började drömmen, efter hans bortgång. Jag hade alltid drömt om Italien, berättar Carola.

Carola Lidén hittade en lägenhet i Italien som kostade lika mycket som sommarstugan hon ägde. Hon bestämde sig därför för att testa att åka ner till Italien med husbilen, se om hon kunde köpa lägenheten och leva minimalistiskt.

Byggde om husbilen

Men innan dess var hon tvungen att göra husbilen beboelig. Hon rev ut den gamla inredningen och började på nytt med kök, soffa, säng, skrivbord och till och med ett litet garage.

– Det är lite som en rullande stuga. Det är precis allt jag behöver, enkelt och mysigt.

Den 22 juni förra året flyttade hon ut ur sin sommarstuga för gott, och in i husbilen. Sedan tillbringade hon sommaren i Umeå och parkerade hemma hos olika vänner, innan det var dags att ge sig av i augusti.

Annons

Precis innan hon skulle åka tog sig livet ytterligare en vändning – efter år som singel träffade Carola en ny kärlek, Tobbe.

– Min kompis har försökt para ihop mig med en kille i tre år, och jag har känt att jag inte ska ha någon relation, det tar för mycket energi. Men helgen innan jag lämnade Umeå träffades vi, och nu har han hälsat på i Malaga och på Sicilien, och vi har bestämt att vi ska slå våra påsar ihop. Det är som att det var meningen.

Den nya relationen stod dock inte i vägen för Carolas nya livsäventyr, och hon gav sig ut på vägarna i Europa. På vägen till Italien har hon fått sällskap i olika perioder, bland annat av sin dotter. Att Carolas två vuxna barn tyckt att husbilen var en rolig idé har varit avgörande i beslutet att resa iväg.

– Det var viktigt, hade de inte stöttat hade jag kanske inte åkt. Linnea är en globetrotter, hon flög ner och åkte med mig i tre veckor.

Efter 14 länder på 10 månader kommer hon tillbringa sommaren hemma i Sverige, för att sedan åka ner till Spanien i höst med kärleken Tobbe.

Annons

– Vi tillbringar några sommarmånader i hans stuga utanför Umeå, innan vi åker till Spanien till hösten som sambor på 13 kvadrat, i min gamla husbil Axel. Tänk att jag hittade en kille som också vill leva så här tokigt, konstaterar hon glatt.

”Samma pengar som en fattigpensionär”

Men hur fungerar det att leva i husbilen då? Efter månader med husbilen som enda boende har Carola lärt sig mycket, och insett hur billigt hon kan leva, trots att hon nog i mångas ögon lever ett drömliv vid Medelhavet.

– Jag lever på samma pengar som en fattigpensionär i Sverige. Jag har gjort det som en utmaning att jag lever otroligt billigt när jag står still. Det blir mer när man reser. Men det är otroligt ekonomiskt. Jag vet inget om framtiden, jag har lite pengar på kontot och har tillåtit mig en arbetspaus. Det är jättebilligt här och min husbil är skattebefriad. Man kan fricampa, men jag har valt att stå på camping, som kostar 2000 för en månad. Det tillkommer lite matkostnad och så, men det är ingen elräkning.

Annons

Att leva i husbil är en särskild livsstil som har vuxit mycket de senaste åren, och under coronapandemin har man sett en explosionsartad ökning bland husbilsägare. Carola har kontakt med andra som lever i husbil via grupper på Facebook, men träffar också folk när hon är ute och reser.

– Man träffar jättemycket folk, särskilt när man reser själv. Jag har haft sällskap i åtta veckor, av pojkvän, dotter och kompis. Då pratar man inte så mycket med andra. Men är man själv kommer folk fram och man tar själv kontakt.

Kommer du vilja leva såhär resten av livet?

– När jag kör blir jag rastlös efter ett par nätter, då vill jag komma dit och se mer. Men det är ganska skönt att stå still också, det är mysigt att folk hejar och känner igen en – det blir som en bymentalitet. Jag skulle gärna jobba som digital nomad, och kunna arbeta varsomhelst ifrån. Det är drömmen.

Carola Lidén

Ålder: 51

Familj: Två barn, pojkvän

Yrke: Arbetspaus

Bor: Husbil

Instagram: carola_lidén

Se också: 12 saker du kan göra idag utan att använda din telefonBrand logo
Se också: 12 saker du kan göra idag utan att använda din telefon
Annons