Catarina König: ”Fått göra en del uppoffringar”

23 feb, 2024 
AvAino Oxblod
FotografPressbild.
Catarina König kock
Hon har blivit Sveriges Mästerkock inte en utan två gånger, och är i dag en av landets mest omtyckta matprofiler.
I en intervju med Femina berättar Catarina König om framgångarna, familjelyckan och varför hon inte drömmer om en restaurang.
– En restaurang skulle tulla på allt tid med de små, även om de inte är så små längre, säger Catarina König.
Annons
Sveriges Mästerkock VIP - se alla deltagareBrand logo
Sveriges Mästerkock VIP - se alla deltagare

Det var 2016 som Catarina König blev ett välkänt ansikte för alla matintresserade i Sverige, när hon tävlade i, och till slut vann hela, Sveriges Mästerkock. I dag är hon en etablerad kokboksförfattare, tv-kock och matskribent, med över 150 000 följare på Instagram. Men att arbeta med mat var inget Catarina drömde om uppväxten – i stället startade hon en egen klädbutik i Uppsala som ung, som hon drev när hon sökte sig till tv-programmet.

– Jag har alltid varit intresserad av att pilla i köket, testa recept och äta, men som yngre hade jag inte en tanke på att jag skulle jobba med mat. Jag är ”entreprenörig” som person, och startade min klädbutik vid 24 års ålder. Det var jättekul i tio år, men jag fick inte riktigt utlopp för fantasin där, förklarar Catarina König.

Annons

Hon hade under flera år hållit middagsbjudningar med trerätters för sina vänner, och det var de som till slut övertalade Catarina att söka sig till programmet som skulle bli hennes genombrott.

– På den tiden var jag ganska blyg och jag ville inte riktigt vara med i tv, men jag sökte ändå, och det gick ju bra.

Vardag med guldkant av Catarina König
Catarina Königs senaste kokbok.

Ville inte lämna klädbutiken

När Catarina König hade vunnit Sveriges Mästerkock förändrades hennes liv – det rasslade till av matrelaterade jobberbjudanden, och hon fick allt fler uppdrag som kock. Samtidigt fortsatte hon driva sin lokala klädbutik i flera år till.

– Jag ville inte släppa butiken, och hade kvar den samtidigt som jag jobbade med mat, men till slut gick det inte att ha kvar den. Men det dröjde två år innan jag sålde butiken, säger kocken.

Annons

Kärleken till maken Anders

Klädbutiken betydde mycket för Catarina – det var också den som i förlängningen gjorde att hon 2008 träffade sitt livs kärlek, maken Anders.

– När jag öppnade min butik så behövde jag ha en butiksförsäkring, så jag ringde ett försäkringsbolag som skickade ut en man till butiken. När han kom dit kände jag ”jag tar båda – både försäkringen och honom”. Sedan dess har vi hållit ihop.

Anders är tv-kockens viktigaste stöd, och när hon valde att byta bana helt efter Sveriges Mästerkock hjälpte han henne att ta steget.

– Det händer så mycket i mitt liv, och jag har fått göra en del uppoffringar gällande tid med familjen, men han supportar det och låter mig leva min dröm. Det hade inte funkat med någon som ska styra – han har snarare pushat mig.

Hur har ni fått relationen att hålla så länge?

– Det finns inget liv eller förhållande utan lite ups and downs, det går alltid upp och ner. Men på något sätt så har det aldrig varit speciellt dåligt, vi har aldrig haft en kris. Vi fick barnen tätt i ålder, det är ett år och åtta månader mellan dem, och mina föräldrar bor inte i Stockholm, så vi har inte haft den hjälpen med barnen som jag ser att andra har. Men vi har roddat runt det. Jag tror att man måste visa respekt mot varandra.

Annons

Catarina Königs kläd- och parfymfavoriter

Vilket är din bästa look, som du alltid känner dig snygg i?

– Jag älskar fortfarande kläder! Det var fantastiskt att ha en egen butik. Jag har alltid ett par läderbrallor hemma, och till det älskar jag att ha en stickad tröja som är lös och får hänga över rumpan. Det är min go-to.

Vilken parfym älskar du nu?

– Jag har haft Zarkoperfumes doft Purple, den är en favorit året runt. Men jag jag känner att min parfym är min, så jag har problem när någon i min närhet har samma. Så jag behövde avsluta den och byta till en annan. Nu har jag fastnat för Valentinos mörka. Jag älskar mysk och cederträ, gärna med någon vaniljton men det får inte bli för sött.

Catarina König flyttade hem igen

I dag har Catarina, hennes make Anders och deras två barn, 13-åriga Julius och 11-åriga Filippa, flyttat från Uppsala till Sigtuna, där Catarina växte upp. Förutom uppdragen som tv-kock, som resulterar i en del långa inspelningsdagar i Stockholm, så arbetar Catarina för det mesta hemifrån.

– Mycket jobb gör jag hemma – jag fotar allt själv, provalagar maten och gör recepten. Barnen är aldrig utan sin mamma.

Det är också det upplägget som gör att hon i dag inte är intresserad av det som många kockar har som sin högsta dröm – en egen restaurang.

– En restaurang skulle tulla på allt tid med de små, även om de inte är så små längre. Jag är glad att jag inte har en restaurang nu, men någon gång i framtiden kanske.

3 ögonblick vi minns från Kockarnas kampBrand logo
3 ögonblick vi minns från Kockarnas kamp
Annons