Hotell Romantik-deltagaren Anna: ”Humor är väldigt viktigt”

16 feb, 2024 
AvAino Oxblod
FotografSVT.
Anna Efverlund Hotell Romantik
Anna Efverlund har rest över hela världen många gånger om, och arbetat i både Brasilien och Kina – men aldrig hittat sitt livs kärlek.
Nu är hon en av deltagarna i den nya säsongen av SVT:s succédejtingprogram Hotell Romantik, och hoppas hitta en livspartner.
– Jag har en son så jag har haft ett familjeliv, men aldrig en livskamrat, berättar hon.
Annons
Merja Haanpää om deltagandet i Hotell RomantikBrand logo
Merja Haanpää om deltagandet i Hotell Romantik

Efter förra årets enorma succé är SVT tillbaka med en ny säsong av dejtingprogrammet Hotell Romantik, där seniorer dejtar loss i jakt på kärleken. 24 deltagare, 12 kvinnor och 12 män, hoppas hitta en livspartner – och en av dem är 72-åriga industridesignern Anna Efverlund från Huskvarna. Oavsett hur det blir på kärleksfronten är hon lyrisk över sin medverkan i programmet.

– Det var så förbaskat roligt. Jag hade med mig korsord och grejer, men det vari inte en död sekund. Vi hade så hysteriskt roligt. Tänk att man kan få nära vänner så sent i livet. Vi tjejer har vår egen Whatsapp-grupp, och killarna har sin. Sen har vi en gemensam, förklarar hon.

Anna har nyligen flyttat tillbaka till hemstaden Huskvarna, en stad hon inte har bott i på över 40 år. Under sitt händelserika liv har Anna levt över hela världen – från att ha utbildat sig till industridesigner i Göteborg tog hon sig till Brasilien i slutet av 70-talet, och arbetade i Sao Paolo i flera år. När hon flyttade hem igen 1980 började hon arbeta på Ikea – och det var också där hon arbetade under resten av sitt yrkesliv.

Annons

– På Ikea var det fantastisk roligt att arbeta. Klänningen jag har på mig på bilden här är gjord i mitt eget tyg, jag syr mina egna kläder. Jag designade led-lampor och sådana saker, säger Anna Efverlund, och syftar på den mönstrade klänningen i gult, vitt och svart.

Arbetade i hela världen

Under sina sista 20 år på Ikea arbetade Anna med varuhusets olika industriprojekt runt om i världen, för att få in kvinnor i arbetslivet och göra att barnen gick i skolan. Men det omkringresande livet blev till slut för mycket för henne.

– Jag hade en lägenhet i Kina i fem år, jag reste så himla mycket och det var väldigt intensivt. Jag reste mellan olika världsdelar elva gånger på ett halvår, olika länder och städer, och skulle producera, producera, producera. Det blev så mycket att jag till slut inte visste om det var morgon eller kväll. Då sa det bara pang.

Anna gick in i väggen och brände ut sig, något som blev slutet på hennes långa karriär. 2014 gick hon i pension, och än i dag känner hon av hur utbrändheten påverkar henne.

Annons

– Jag kunde inte bädda min säng, jag kunde inte backa med bilen. Det tog ett år innan jag blev bättre, men jag är inte helt bra än. Jag vill så mycket mer än vad min kropp och hjärna klarar av.

På grund av sitt tidskrävande och ofta internationella jobb hade Anna aldrig riktigt tid att hitta sin stora kärlek – hennes fokus har alltid legat på sonen, som under uppväxten fått gå i skola både i Kina och Thailand.

– Jag har en son så jag har haft ett familjeliv, men aldrig en livskamrat. Jag har aldrig bott med någon eller varit förlovad. Det vill jag uppleva, jag har alltid saknat det, men det går inte när man reser så fruktansvärt mycket.

Anna letar efter kärleken i Hotell Romantik

Vad letar du efter hos en man?

– Jag letar efter trygghet, ömhet och humor. Humor är väldigt viktigt, att man har roligt ihop. Sen är det viktigt att vi kan kommunicera, för de flesta kommunicerar inte. Ställer jag 100 frågor till honom så ställer han en fråga till mig. Jag älskar karlar, men jag förstår inte hur de är funtade.

Hotell Romantik
Programledaren Keyyo med två av årets Hotell Romantik-deltagare.

För att Hotell Romantik ska kunna bli till är det många människor som måste vara med på tåget. Inte bara de 24 deltagarna och två programledarna – bakom kameran är det över 30 personer i olika inspelningsteam. Utan att avslöja något om säsongens eventuella par delar Anna med sig av detaljer från inspelningen, genom att plocka fram sin dagbok.

– Det är så himla härliga människor, vi är som är en familj. Det är både hjärta och smärta i programmet, vi både skrattar, gråter, umgås och pussas. Jag hade fem olika jag var intresserad av där i början. Det är tur att jag skrev dagbok för annars hade jag inte kommit ihåg någonting. Jag tittar i den nu – redan första dagen är det första pussen. Andra dagen är det tre pussar.

Merja blir sminkad inför Årets FeministaBrand logo
Merja blir sminkad inför Årets Feminista
Annons