Domaren Tess Olofsson om mansdominansen: Hoppas fler kvinnor vågar

03 jun, 2024 
AvMalin Roos
FotografTT
Tess Olofsson första kvinnliga huvuddomaren i herrallsvenskan.
TT
Hon var 13 när hon dömde sin första fotbollscup och lämnade planen förtvivlad. En mammas ord gjorde hela skillnaden: ”Gud, vad du är modig”.
22 år senare blev Tess Olofsson första kvinna i Sverige att vara huvuddomare i herrallsvenskan.
– Jag hoppas att jag kan bidra till att fler kvinnor vågar satsa.
Annons

Tess Olofsson hade spelat fotboll i IFK Klagshamn sedan femårsåldern när hon och hennes lagkompisar fick frågan om att hoppa in som domare på en turnering arrangerad av hemmaklubben.Spelarna kom från hela södra Sverige och det räckte med två pojklagsmatcher för att komma rakt in i verkligheten.

– Det var väldigt mycket svordomar och verbala påhopp, till och med könsord från både spelare, ledare och publik. Ett oerhört tufft klimat, säger Tess Olofsson, 35.

Tess Olofsson från Piteå blev första kvinna att vara huvuddomare i en allasvensk match för herrar.
Tess Olofsson var polis innan hon blev domare på heltid och kör upp till åtta träningspass i veckan för att hålla matchformen som domare.TT

Ingen av hennes lagkamrater fortsatte och kanske hade det tagit slut för henne där som tonåring också om det inte varit för en kvinna i publiken.

– En mamma som satt vid planen där jag dömde såg förmodligen när jag klev av att jag bara ville bryta ihop. Hon sa ”gud, vad du är modig”. Jag tror att de orden tillsammans med att jag kände att jag inte ville att det skulle knäcka mig, gjorde att jag fortsatte.

Annons

Första kvinna i allsvenskan för herrar

När Sirius söndagen den 12 november 2023 tog emot Norrköping på Studenternas IP i Uppsala var inte den största segern att hemmalaget vann – utan att Tess Olofsson från Piteå skrev historia som den första kvinna att huvuddomaren i en match i herrallsvenskan någonsin.

– Där och då var jag helt fokuserad på att göra en bra match men efteråt har jag reflekterat mer över det. Det händer sällan annars att domarteamet får en applåd vid line-up, jag kände mig väldigt hedrad och taggad, säger fotbollsdomaren som genom sitt sätt att bryta ny mark tilldelas Feminas utmärkelse Årets Feminista.

– Förhoppningsvis kan jag inspirera och vara en förebild för andra kvinnor,

I april 2024 var Tess Olofsson tillbaka i herrallsvenskan när AIK mötte IFK Värnamo.
I april 2024 var Tess Olofsson tillbaka i herrallsvenskan när AIK mötte IFK Värnamo.TT

Att det behövs står utom tvivel.

Trots att Tess som är FIFA-domare på internationell nivå upplever en annan respekt i elitfotbollen, är fördomarna i de lägre divisionerna fortfarande utbredda – samtidigt som elitdamdomarnas arvoden har en bra bit upp till de manliga kollegornas.

Annons

– Som elitdamdomare är det svårt att få ihop livspusslet. Många kvinnor som dömer på elitnivå har heltidsjobb och har svårt att gå ner i tjänst eftersom domarersättningen är så låg, säger Tess Olofsson, som arbetade som polis innan hon för två år sedan blev domare på heltid.

Årets Feminista 2024 sponsorer

Förra året gjorde hon VM-debut i Australien och i sommar är hon uttagen till OS i Paris. Om och hur mycket hon får döma vet hon dock först på plats.

– Det gäller att prestera under hela våren och göra bra ifrån sig på fystesterna.

Två av hennes egna förebilder är Bibiana Steinhaus, första kvinnan som dömde en herrmatch i tyska Bundesliga 2017 och Stéphanie Frappart, som 2023 blev första kvinnliga huvuddomare i ett VM för herrar.
Själv fortsätter Tess Olofsson att sikta högt:

– Jag skulle gärna döma en final i Champions League.

<span data-lab-italic_desktop="italic" class="italic m-italic">Årets förebild 2024: TESS OLOFSSON</span>

”Att Sirius slog Norrköping med 2–0 var sekundärt. Den stora segern på Studenternas IP den 12 november 2023 stod inte spelarna för. Genom att vägra vika sig för fördomar och stå upp för sin professionalism skrev hon historia när hon som första kvinna i Sverige blev huvuddomare i herrallsvenskan.”

Annons