Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Årets Feminista – alla vinnare genom åren

20 maj, 2024 
AvAino Oxblod
FotografAnna Hållams.
Årets Feminista – vinnare 2023
Feminas utmärkelse Årets Feminista ges varje år till kvinnor som engagerat, inspirerat och verkat för skillnad.
Här är alla som har vunnit det fina priset!
Annons
Feminista - Årets ikon: Suzanne OstenBrand logo
Feminista - Årets ikon: Suzanne Osten

Som Sveriges största livsstilsmagasin för kvinnor vill Femina alltid lyfta, hylla och stärka kvinnorna i vårt avlånga land – oavsett om de är offentliga personer som många känner till, eller okända samhällsmedborgare som jobbar för förändring i det tysta.

Sedan 2022 ger vi ut utmärkelsen Årets Feminista inom en rad olika kategorier till kvinnor som öppnat dörrar, gått i bräschen och inspirerat andra. Här är alla som fått utmärkelsen Årets Feminista!

Annons

Årets Feminista 2024

Årets ikon: Arja Saijonmaa

Motivering: Genom att röja sin egen väg och utmana både sig själv och konventioner har hon i 60 år varit en urkraft i svenskt kulturliv. Hon har använt sin röst både för att fälla diktaturer och få kvinnor att söka sig till naturen för bästa hudvård. Hennes land har inga gränser men hennes sisu når högt över havet och rakt in i hjärtat.

Arja Saijonmaa
Arja Saijonmaa är Årets ikon 2024.Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Årets röst: Anna Vlasenko

Motivering: Genom sin transparenta och modiga dagbok ger hon inte bara en unik inblick i en vardag som är svår för en utomstående att förstå, hon ger också röst åt alla kvinnor som försöker upprätthålla sina och sina barns liv mitt under brinnande krig. Som hon själv uttrycker det: ”Ett nytt normalt liv, alltid med en känsla av panik”.

Annons
Anna Vlasenko
Anna Vlasenko är Årets röst 2024.Foto: Anna Vlasenko

Årets systerskap: Eva Röse

Motivering: Hon ler inte på beställning, struntar i dålig stämning och backar aldrig för att dra på sig rustningen. Med sylvass humor, tajming och en obändig tydlighet är hon både på och vid sidan av scenen en härförare i kampen för mänskliga rättigheter, jämställdhet och global hållbarhet. President av Jämtland – och en Feminista i dess ädlaste form.

Eva Röse
Eva Röse prisas med Årets systerskap 2024.Foto: Karin Törnblom

Årets förändrare: Anja Nordenfeldt, Mamma United

Motivering: Kraften hos mammor som kämpar för sin egen och sina barns livssituation ska aldrig underskattas. Genom ett aktivt och långsiktigt utbildningsarbete stärks inte bara egenmakten hos kvinnor i socioekonomiskt utsatta områden – hela samhället har allt att vinna på att en ofta ofrivilligt isolerad målgrupp erbjuds en kontext där de kan stå förenade.

Annons
Anja Nordenfeldt
Anja Nordenfelts organisation Mamma United utses till Årets förändrare 2024.Foto: Mamma United.

Årets inspiration: Camilla Hamid

Motivering: Det började med ett konto på Instagram 2014. I dag inkluderar hennes AB kokböcker, poddar, appar – och kaféer som får fansen att vallfärda till huvudstaden. En entreprenör som med kreativitet och lyhördhet inte bara skapat ett drömrecept för sig själv. Som den lärare hon är har hon också bidragit till att få unga att drömma stort.

Camilla Hamid.
Camilla Hamid är Årets inspiration 2024.

Årets förebild: Tess Olofsson

Motivering: Att Sirius slog Norrköping med 2–0 var sekundärt. Den stora segern på Studenternas IP den 12 november 2023 stod inte spelarna för. Genom att vägra vika sig för fördomar och stå upp för sin professionalism skrev hon historia när hon som första kvinna i Sverige blev huvuddomare i herrallsvenskan.

Annons
Tess Olofsson
Tess Olofsson är Årets förebild 2024.Foto: Privat.

Lindex Award: Jenny Larsson

Motivering: Hon krossar inte bara normer och fördomar om vad en person med cp kan klara, hon är samtidigt en förebild i föräldraskapet. Med ett beundransvärt tålamod och en stor dos humor visar hon vägen, vare sig det ska sättas på strumpor eller pysslas inför påsk. Vi hoppas att denna funkivist fortsätter att leda oss rätt.

Jenny Larsson
Jenny Larsson får Lindex awards 2024.Foto: Anna-Lena Ahlström

Årets Feminista 2023

Årets röst: Nilla Fischer

Motivering: Känn ingen tacksamhetsskuld, för vi är värda så mycket mer. En gigant som skapade halleluja-moment när hon talade rakt till unga fotbollsälskande tjejer i direktsänd gala. Så har heller Nilla Fischer aldrig backat för att ta fajten, vare sig på plan eller för jämställdheten vid sidan av.

Annons
Årets Feminista 2023
Nilla Fischer på Årets Feminista 2023.Foto: Anna Hållams

Årets mod: Louise Frank

Motivering: Att en kvinna som utsätts för sexuellt våld själv tvingas betala för gynundersökning, spårsäkring och hepatitvaccinering må låta bisarrt. Men det är så verkligheten ser ut i Sverige. Men inte längre i Skåne. Genom att ifrågasätta systemet och utmana politikerna såg sjuksköterskan Louise Frank till att patientavgifterna för våldtagna slopas.

Louise Frank
Louise Frank på Årets Feminista 2023.Foto: Anna Hållams.
Annons

Årets inspiration: Deqa Abukar

Motivering: Det började med en oansenlig butikslokal i Kista, i dag har hon varit med och skapat över 300 bolag. Genom att sparka in dörrarna har grundaren av Bling och nätverket Womenisa gått i fronten för kvinnors entreprenörskap – och alldeles särskilt för kvinnor med minoritetsbakgrund. Deqa Abukar inte bara tror stenhårt på förändring, hon visar ständigt att allt är möjligt.

Årets Feminista 2023
Deqa Abukar på Årets Feminista 2023.Foto: Anna Hållams

Årets systerskap: Camilla Läckberg

Motivering: Hon skriver tv-manus, komponerar schlagers och är hur man än läser och räknar landets mest framgångsrika författare – år efter år. Det finns bara en Camilla Läckberg men istället för att trona på sitt slott använder deckardrottningen sin röst och sina plattformar för att ta ställning och stötta utsatta kvinnor i Iran och Ukraina - och prata ärligt om kroppskomplex.

Annons
Årets Feminista 2023
Camilla Läckberg på Årets Feminista 2023Foto: Anna Hållams

Årets ikon: Suzanne Osten

Motivering: I över 50 år har hon stridit för kvinnors rätt att höras, synas – och regissera. Aldrig backa och aldrig acceptera ”det där förbannade underkännandet av kvinnor”, som hon själv uttryckt saken. En ledande kraft inom utvecklingen av teater för barn och unga, med en nyfikenhet i sitt arbete som aldrig slutar vara intressant och relevant. En pionjär och en ikon i ett – Suzanne Osten.

Årets Feminista 2023
Suzanne Osten på Årets Feminista 2023Foto: Anna Hållams

Hederspris: Ing-Marie Wieselgren

Motivering: Som kvinna är det inte självklart att våga vara modig och stå upp för andra människor, men för Ing-Marie Wieselgren var det självklart. Mordet i Almedalen skakade en hel nation men en kvinna kan eller får aldrig tystas och genom stiftelsen i hennes namn lever Ing-Marie Wieselgrens arbete för en bättre psykiatrivård vidare.

Annons
Lovisa Wieselgren Björkegren på Årets Feminista 2023.
Lovisa Wieselgren Björkegren på Årets Feminista 2023.Foto: Anna Hållams
Årets Feminista 2023
Elin Rantatalo på Årets Feminista 2023Foto: Anna Hållams

Lindex Award: Elin Rantatalo

Motivering: ”Hon brinner för att sprida kunskap om funktionsvariationer och sepsis. Hon delar med sig av sin livsglädje och inspirerar andra till hur man kan ta sig vidare i livet – från när det blir riktigt dåligt och i stället vända det till någonting positivt. Elin Rantatalo får Lindex award för att hon inspirerar, inkluderar och stärker andra som identifierar sig som kvinnor.”

Annons

Årets Feminista 2022

Årets inspiratör: Efva Attling

Motivering: Entreprenören, företagsledaren, stilikonen. Måste man verkligen välja? Som nybliven 70-åring fortsätter Madonnas svenska designer-favorit att stå upp för och bevisa att stil och inspiration varken sitter i årsringar eller ängsliga trender och att normer är till för att brytas.

Eller för att citera Efva Attlings eget motto: Våga i ditt enda liv.

Efva Attling.
Efva Attling blev Årets Feminista 2022.

Årets röst: Hanna Hellquist

Motivering: En penna och en radioröst som vi lärt oss att älska, för att hon är proffs såklart. Men också för att hon flabbar rakt ut och inte ber om ursäkt för sig. Oavsett om det handlar om politiker med tveksam moral eller mer tabubelagda ämnen som missbruk och barnlöshetskamp. När Hanna Hellquist dyker upp Filip och Fredriks Alla mot alla eller i På Spåret-dressinen är det omöjligt att inte heja på.

Annons
Hanna Hellquist.
Hanna Hellquist blev Årets Feminista 2022.Foto: Karin Törnblom/TT

Årets mod: Hannah Dahlbäck

Motivering: Barnmorskan som tog täten när larmen från framförallt Stockholms förlossningsavdelningar ljöd under hösten – och som satte press på politikerna genom att säga upp sig i direktsänd tv. Att få barn är inte en kvinnofråga, en trygg förlossning är varje blivande förälders angelägenhet, oavsett kön.

Hanna Dahlbäck.
Hanna Dahlbäck vann Årets Feminista 2022.
Annons

Årets systerskap: Evin Ahmad och Gunilla von Platen

Motivering: Skådespelaren Evin Ahmad hade inte koll på affärskvinnan Gunilla von Platen och Gunilla von Platen visste inte vem Evin Ahmad var när deras vägar korsades. När Evin skulle göra rollen som Leya i tv-serien Snabba cash, en kaxig tech-entreprenör som svettas över börsens uppgång och blir blåst av riskkapitalister på löpande band, upptäckte hon snart att det visst fanns förebilder – Gunilla von Platen som blev en guide in i näringslivet.

Evin Ahmad och Gunilla von Platen vann Årets feminista 2022.
Evin Ahmad och Gunilla von Platen vann Årets feminista 2022.

Årets förändrare: Amanda Ekström

Motivering: Fotografen Amanda Ekström var vikarierande svensklärare på en skola i Borås när hon en dag överhörde och bevittnade hur 13-åriga flickor satt i uppehållsrummet och jämförde "valkar" på magen. Hon startade Instagramkontot Tuggmotstånd som i dag har vuxit och blivit en frizon för alla kroppar – stora som små, unga som gamla, vanliga och ovanliga, med bristningar, födelsemärken och hull.

Annons
Årets Feminista 2022.
Amanda Ekström blev Årets Feminista 2022.
Feminista 2023 - kändisarna på röda mattanBrand logo
Feminista 2023 - kändisarna på röda mattan
Annons