Ellinor Sirén ekotipset
0:41

Efter reklamen: Husmorsknepet: Så rengör du din disktrasa

(0:41)

Slå på ljud

Ellinor Sirén är kvinnan bakom det kolossalt populära Instagram-kontot Ekotipset. Inför över 500 000 följare delar hon med sig av smarta miljövänliga tips för städning, rengöring och hygien.

– Intresset för att hitta miljövänliga alternativ kom när barnen var små och jag blev mer och mer medveten om skadliga kemikaliers påverkan samtidigt som mitt intresse för miljön ökade, säger Ellinor Sirén.

– Jag läste på och samlade på mig olika tips. År 2015 startade jag Instagramkontot Ekotipset för att dela med mig av tipsen till andra som skulle kunna vara intresserade.

Nu har hon släppt en bok på ämnet Städa hållbart med Ekotipset : husmorsknep och ekohacks, där hon delar med sig av förvaringstips, städrutiner och miljövänliga städrecept.

Så snabbstädar du ditt hem på bara 15 minuter

Ekotipset: Blir bättre utan kemikalier

Ellinor menar att det blir renare med miljövänliga alternativ än med kemiska alternativ.

– När det går att städa effektivt med miljövänliga medel så ser jag ingen anledning till varför man skulle använda miljöförstörande produkter.

Ekotipsets bästa miljövänliga tips

  1. Skaffa ättiksprit, bikarbonat, linsåpa, en hällskrapa och sockerbitar.
  2. Blanda egen fönsterputs på 2 dl ättiksprit, 3 dl vatten och 5 droppar diskmedel. Använd på allt utom natursten.
  3. Gör det fint och omorganisera i städskåpet. Det finns inget värre än att dra ut en dammsugare ur allt rasar över en.
  4. Städa ett rum 100% klart innan du går på nästa rum vid storstädning.
  5. Köp min bok!

Men hur gör man då för att lämna livet med kemikalier bakom sig, och komma in i det miljövänliga städandet? Att kasta alla sina kemiska produkter i soptunnan är inte rätt väg att gå, menar Ellinor Sirén.

– Om det är miljömärkta produkter tycker jag man ska använda upp dem. Men om det är fullt med varningssymboler på baksidan skulle jag lämna dem till farligt avfall. Sedan kan man köpa ättiksprit, bikarbonat, linsåpa, en hällskrapa och sockerbitar. Det kommer man långt med!

Så rengör du ugnsluckan – enkelt och miljövänligt

Bästa städknepen när man har barn

Har man barn hemma så är det svårt att undvika fläckar – varken golv, väggar, kläder eller möbler går säkert när när man har en eller flera minimänniskor i sitt hem. Men Ekotipset har ett universalmedel som fungerar mot det mesta.

– Fönsterputsen gjord på ättiksprit, vatten och handdiskmedel fungerar jättebra mot matfläckar på de flesta material, dock inte på natursten, där ättikan ger fläckar. Tapeter är dock känsliga mot fukt så spraya lite på en trasa och gnugga försiktigt.

För att lära sina barn att ha respekt för städning och renlighet så har Ellinor valt att blanda in sina barn i städrutinerna – något som fungerar bra när.

– Få barnen att delta i veckostädningen – förslagsvis på lördagar före lördagsgodiset. Jag brukar köra lite ”Arga snickaren-style” och fråga barnen hur lång tid de tror att det kommer ta att städa. Sedan får de välja städsysslor själva och städa efter egen förmåga. Barnen lär sig städa och hjälpa till samtidigt som vi föräldrar inte behöver göra allt själva

Ekotipsets bästa fläckborttagningsknep för..:

Blåbär, hallon och andra bär: Häll kokhett vatten över fläcken tills den är borta. Det är som trolleri!

Näsblod: Spola iskallt vatten över fläcken. Inte varmt, det gör så att fläcken fastnar.

Barnmatsfläckar: Häng det nytvättade plagget i solen en dag. Fläcken försvinner helt!

Här är de 10 smutsigaste platserna i ditt hem