Ibland är hemmet helt enkelt inte i ett sådant skick att du vill släppa någon över tröskeln. Men trots detta kan du ändå få oväntat besök.

Ingen fara, får du bara en liten förvarning från gästernas sida finns det mycket att göra. På bara en kvart hinner du göra hemmet respektabelt. Här är listan som hjälper dig prioritera.

Läs mer: 14 saker du ska rensa ut under vårstädningen

1. Börja i hallen

Hallen är den första dina besökare ser när de kliver in genom dörren. Röj undan så gästerna har plats att hänga av sig och ställa sina skor. Ta ett snabbt varv med dammsugaren om det är mycket grus och sand.

2. Badrummet

Fortsätt in i badrummet. Torka av handfatet och spegeln, rengör toalettstolen och röj undan den värsta röran. Byt handdukar eller häng i alla fall upp en nytvättad gästhandduk. Plocka även fram en ny tvål eller se till att tvålpumpen är ordentligt påfylld.

Läs mer: Städa ur sminkväskan – så gör du!

3. Sovrum

I stället för att börja bädda sängen eller sängarna stänger du bara sovrumsdörren.

Läs mer: 3 tips – Så städar du miljövänligt

4. Vardagsrummet

Antagligen är det här ni ska umgås och då är det klokt att lägga energin just här. Förse dig med pappers- eller plastpåsar och plocka ner allt som bara ligger och dräller. Det gästerna inte ser mår de inte dåligt av – och inte du heller. Ställ sedan påsarna i städskrubben eller kanske bara bakom soffan. Dammtorka så mycket du hinner och kom ihåg att elektronik ofta är riktiga dammsamlare.

Läs mer: Rensa ur garderoben och bli lyckligare!

5. Köket

Börja med att ta ut soporna. Se sedan till att all disk är undanplockad och rengör köksbänken. Har du inte tid att ställa dig och diska men har diskmaskin kan du ”gömma undan” disken där tills vidare. Se om det finns synliga fläckar på kylskåp, spis och handtag på köksluckor. Åtgärda det värsta och putsa sedan alla ytor av rostfritt stål med hushållspapper. Glöm inte att torka av köksbordet.

Läs mer: Så rensar du i skafferiet

6. Dammsug och vädra

Kör nu en snabb runda med dammsugaren. Fokusera på den ytor där gästerna kommer att vara. Öppna fönster eller balkongdörr och vädra några minuter.

7. Dämpa belysningen

Slutligen: I mörkret är alla katter grå. Dämpa belysningen, tänd lite levande ljus och sätt på lite bra musik. Nu är du redo för besök!
Ursprungligen publicerad på Hemmets.se

Källa: Leva och bo, Dammtussen.se

Läs mer:

Så stylar du din bostad inför visningen
6 av de giftigaste sakerna i ditt hem – och vad du kan göra åt dem
7 smarta tips för att få tiden att räcka till