Eva Röse om utsattheten: ”Jag tänker aldrig vara tyst”

03 jun, 2024 
AvMalin Roos
FotografTT
Eva Röse
TT
Ja, att använda sin röst och sina plattformar mot giftiga strukturer och strömningar, kan kosta på.
Men för Eva Röse finns inget annat.
– Att inte kämpa för ett jämställt samhälle är historielöst och ängsligt, säger skådespelaren som tilldelas utmärkelsen "Årets systerskap 2024" på Feminista-galan.
Annons
Årets Feminista – allt om Feminas prestigefyllda utmärkelseBrand logo
Årets Feminista – allt om Feminas prestigefyllda utmärkelse

Det stora scengenombrottet kom i föreställningen med det passande namnet Komisk Talang på Dramaten 2001. Sedan dess har Eva Röse, 50, varit en av våra mest hyllade skådespelare med uppdrag inom både teater, film och tv.

Vid sedan av scen är hon mamma till fyra söner, Unicef-ambassadör och en ivrig pådrivare i jämställdhetsfrågor.

Att hon var en av dem som stod i fronten för skådespelarnas upprop Tystnadtagning under Metoo-hösten 2017, var ingen tillfällighet.

– För mig handlar det om grundläggande mänskliga rättigheter. Alla människors lika värde. Hur kan det inte vara självklart?, svarar Eva Röse och fortsätter:

– Att inte kämpa för ett jämställt samhälle är historielöst och ängsligt. Självklart är det besvärligt för de priviligierade att ge plats eller avstå en del av allt man tagit för givet, men vi kan inte backa in i framtiden! Vi behöver varandra.

Eva Röse är mottagare av Feminas utmärkelse Årets Feminista 2024
Eva Röse är mottagare av Feminas utmärkelse Årets Feminista 2024.Karin Törnblom/TT

Det kan låta självklart, särskilt när det kommer från Eva Röse.
Samtidigt kan kampen komma med ett pris – inte minst i andra delar av världen.Organisationen Kvinna till Kvinnas rapport Hope and resistance go together—the state of women human rights defenders 2023 visade på en oroväckande ökning av trakasserier och hot mot kvinnorättsförsvarare.

Annons

Hyllar Irans Narges Mohammadi

Om utsattheten säger Eva:

– Man möter alltid motstånd när man påtalar brister i ett system som vissa betraktar som fläckfritt. Man möter motstånd när man vill rikta ljuset in i mörka gränder och gråzoner. Man möter motstånd när man inte ger sig utan strid.

– Men jag tänker aldrig vara tyst så jag eldar under min vrede och hämtar kraft ur modiga medmänniskor, konstaterar skådespelaren.

Eva Röse tilldelas utmärkelsen Årets systerskap 2024 på Feminista-galan i juni.

Årets Feminista 2024 sponsorer

Själv vill hon gärna lyfta varje person från civilsamhället som arbetar för en förändring men om hon ska välja en förebild, är svaret givet:

Narges Mohammadi – som 2023 mottog Nobels fredspris för sin kamp mot förtrycket av kvinnor i Iran.


Annons

– Bara jag nämner hennes namn ryser jag av beundran och hela mitt väsen skälver. Denna makalösa kvinna, som kämpar för kvinnors rätt till sina egna liv i Iran, som kämpar för frihet och mänskliga rättigheter med ett ofantligt mod.

– Nobels fredspris tilldelades henne i fängelset och bör vara en fackla för alla de kvinnor som kämpar mot förtryck och för frihet världen över, säger Eva Röse.

Årets systerskap 2024: EVA RÖSE

”Hon ler inte på beställning, struntar i dålig stämning och backar aldrig för att dra på sig rustningen. Med sylvass humor, tajming och en obändig tydlighet är hon både på och vid sidan av scenen en härförare i kampen för mänskliga rättigheter, jämställdhet och global hållbarhet. President av Jämtland – och en Feminista i dess ädlaste form.”

Annons