Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Årets Feminista – allt om Feminas prestigefyllda utmärkelse

20 maj, 2024 
AvAino Oxblod
FotografAnna hållams.
Årets Feminista
Sveriges mest anrika kvinnomagasin Femina håller sedan 2022 i Årets Feminista, ett pris som delas ut till kvinnor som engagerat och gjort skillnad.
2024 hålls galan på Nationalmuseum i Stockholm – och det blir årets härligaste event!
Här är allt du behöver veta om Årets Feminista!
Annons
Feminista 2023 - alla pristagarnaBrand logo
Feminista 2023 - alla pristagarna

Äntligen är Årets Feminista tillbaka, med årets härligaste evenemang! Den tredje juni samlas 130 kända gäster på Nationalmuseum i centrala Stockholm för en galakväll full av känslor, gripande livsöden och ett brinnande engagemang.

I år delar Femina ut Årets Feminista-utmärkelsen i sju olika kategorier, till kvinnor som inspirerat och verkat för förändring i samhället på olika sätt. Som alltid kommer priserna gå både till välkända profiler och till kvinnor som verkar mer i det dolda – men det de har gemensamt är sin vilja att påverka och lyfta andra.

Annons
Årets Feminista 2023
Gästerna minglade loss på Årets Feminista 2023Foto: Anna Hållams

Det blir en rolig och spännande prisutdelning på vackra Nationalmuseum, där gästerna kommer få njuta av trerättersmiddag signerad kända kocken Fredrik Eriksson, goda drinkar och underhållning i form av både musik och ett fullspäckat program!

Så startade Årets Feminista

Det var 2022 som Femina bestämde sig för att instifta utmärkelsen Årets Feminista – ett pris som varje år skulle delas ut till kvinnor som lyft andra, gått i bräschen och på olika sätt verkat för förändring i samhället.

Annons

”Som Sveriges största livsstilsmagasin för kvinnor är det en självklarhet att stå upp för jämställdhet och lyfta inspirerande förebilder, alla dagar, hela året”, skrev Feminas reportagechef Malin Roos om det då nygrundade priset.

Första året utnämndes Efva Attling till Årets Feminista i kategorin Årets inspiratör, medan radioprofilen Hanna Hellquist blev Årets röst. Barnmorskan Hannah Dahlbäck fick utnämnelsen Årets mod, skådespelaren Evin Ahmad och näringslivspampen Gunilla von Platen fick tillsammans Årets systerskap och fotografen Amanda Ekström, känd som Tuggmotstånd, blev Årets förändrare.

Feminas chefredaktör Åsa Liliegfren på Årets Feminista 2023
Feminas chefredaktör Åsa Liliegfren på Årets Feminista 2023Foto: Anna Hållams
Annons

Första Feminista-galan hölls 2023

Sedan 2023 hålls också en gala för Årets Feminista! Den första galan hölls på Hallwylska palatset i Stockholm, och blev en intim men glammig tillställning där nya bekantskaper och vänskaper bildades bland gästerna under bar himmel.

– Fantastiskt kul att vara här. Jättekul att det blev ett så här stort evenemang, sa Melinda Jacobs på röda mattan till Årets Feminista 2023.

2023 var pristagarna fotbollsspelaren Nilla Fischer, dramatikern Suzanne Osten, företagaren Deqa Abukar, sjuksköterskan Louise Frank och författaren Camilla Läckberg. Det gavs också ett hederspris till Ing-Marie Wieselgren postumt, som togs emot av hennes svärdotter Lovisa Wieselgren Björkegren. Lindex Award gick till Feminas egna bloggare Elin Rantatalo.

Annons

Tårarna rann och skrattet bubblade under den varma tillställningen, där ikonen Suzanne Osten överraskade alla genom att stämma upp i kampsång och deckarförfattaren Camilla Läckberg pratade till sin dotter i ett rörande tal.

Feminista 2023 - Suzanne Osten sjungerBrand logo
Feminista 2023 - Suzanne Osten sjunger
Annons