Experten: Så går du vidare efter otrohet

26 jun, 2022 
AvAino Oxblod
FotografEmma Grann, TT.
Otrohet kan förstöra en relation, men det kan också gå att arbeta sig igenom krisen tillsammans – och komma ut starkare på andra sidan.
Psykoterapeuten och relationsexperten Linn Heed ger sina bästa råd för hur man kan hantera otrohet.
Annons
VIDEO: Experten: Så går du vidare efter otrohetohetBrand logo
VIDEO: Experten: Så går du vidare efter otrohetohet

Hur vanligt är det med otrohet?

– Jag skulle säga att det är vanligare än vi tror. Sen är det en definitionsfråga – vad är otrohet? Det som är otrohet för en person behöver inte vara det för en annan. Det är svårt. För vissa kan det vara otrohet att vara emotionellt engagerad i en annan person, medan andra bara ser det fysiska som otrohet. Men säger man att otrohet inbegriper att man är emotionellt eller fysiskt engagerad i en annan person, så är det väldigt vanligt med otrohet, säger Linn Heed, psykolog, psykoterapeut och relationsexpert på Coupleness.

Kan man stanna kvar när ens partner varit otrogen, eller borde man lämna?

– Det finns inget generellt svar eller facit här, och det är det som gör det så svårt för många. Man har kanske en etisk eller moralisk agenda och tänker ”otrohet skulle jag aldrig förlåta”, men sen när man väl står där efter 15 år tillsammans och tre barn, ett helt liv tillsammans, då är det mycket i vågskålen. Är det värt att riva upp allt, eller kan jag komma över det här och förlåta honom eller henne?

Annons

Kan relationen någonsin bli vad den varit efter en otrohet?

– Jag tror inte man kan gå tillbaka till där man var, men man kan ta en ny riktning. I alla kriser man går igenom finns det en utvecklingspotential. Man lär sig något nytt om sig själv och sin partner, och kan hitta ett nytt spår. Det kanske inte är enklare, men det fördjupar relationen. Det är inte bara att glömma och gå vidare, utan man får ta varandra i handen och gå i en ny riktning.

Hur går man vidare på bästa sätt?

– Det finns många vägar att gå. Det första är att man måste ta in och acceptera vad som har hänt. Det betyder inte att man respekterar vad som har hänt, men att man tillåter sig själv att känna sig sårbar och sviken, och inte gå in i förnekelse. Går man in i förnekelse fördröjer man en del av bearbetningsprocessen.

Är parterapi ett måste efter en otrohet?

– Man kanske inte glömmer, men man kan förlåta. De allra flesta behöver dock professionell hjälp för att komma över en otrohet och hitta en ny väg framåt som par. Det är jätteviktigt att den bedragna får ge uttryck för sina känslor, och att den andra står ut med att ta emot det, för att man ska kunna reparera och gå vidare. Det är väldigt känsligt, och lätt att gå i emotionellt försvar. För att inte hamna i diket utan hålla sig på vägen är det bra att ha en tredje part som hjälper till, säger Linn Heed och fortsätter:

Annons

– Sen finns det par som väljer att snacka om det privat bara, och säger ”vi skiter i det”. Och på ytan kan det vara så, men det finns spår och taggar inuti som man inte har tagit hand om. Med tiden blir det infekterat, och varje liten grej kan göra att det blir ännu varigare. Eller så tar det fram delar av ens personlighet man inte tycker om, som att bli misstänksam, kontrollerande eller svartsjuk. Det grundar sig i otrygghet. Det går att jobba sig igenom en otrohet, men i åtta fall av tio behöver man professionell hjälp.

Så vet du om du borde lämna efter otrohet

  • När man gör våld på sig själv. Om man känner att man inte är respektfull mot sig själv är det dags att lämna relationen. Kan jag inte respektera mig själv kan jag inte heller åtnjuta respekt från min partner. Om du blir djupt sårad av din partners beteende men väljer att inte låtsas om det, då gör du våld på dig själv. Partnern är kanske otrogen om och om igen, och det är något du bagatelliserar och rycker med axlarna åt inför dig själv eller era vänner, när du egentligen känner en djup smärta. Om man känner att man inte är respektfull mot sig själv är det dags att lämna relationen. Kan jag inte respektera mig själv kan jag inte heller åtnjuta respekt från min partner.
  • När det blir destruktivt i relation till varandra. Det är dags att lämna relationen om du och din partner hamnar i ett beteende av ”du har gjort det här mot mig, då hämnas jag på dig.” Det blir en dålig pardans där man försöker trycka till varandra genom att vara elaka mot varandra, samtidigt som man är oförmögen att lämna.
  • Om barn far illa. Barn kanske inte har hela sanningen eller bilden av vad som har hänt, men det är uppenbart för dem om de har en mamma eller pappa som sviker den andra. Hamnar barnen i att de måste hålla hemligheter för sin ena förälder – exempelvis om den otrogna föräldern använder barnen som alibi för vart hen varit, då är det dags att lämna relationen för att skydda barnen.
SE OCKSÅ: 3 bråk som kan betyda att er relation är på väg att ta slutBrand logo
SE OCKSÅ: 3 bråk som kan betyda att er relation är på väg att ta slut
Annons