Författaren Johanna Thydell vill prata mer om mensförkylning

18 dec, 2020 
AvFEMINA REDAKTION
FotografMagnus Liam Karlsson
Foto: Magnus Liam Karlsson
Författaren och förläggaren Johanna Thydell missade det viktiga mötet med sin mormor när hon trodde att hon var sjuk, som vanligt.
Efter att ha levt ett halvt liv med PMS efterfrågar hon ett större fokus på den kroppsliga kollapsen.
– Man har hört länge om de psykiska symptomen vid PMS men jag får också otroligt kraftiga fysiska symptom - och det upplever jag att det sällan pratas om.
Annons
Vad är PMS och PMDS?Brand logo
Vad är PMS och PMDS?

Under flera år trodde Johanna Thydell, 40, att hon blev sjuk varje gång.

– Jag trodde att jag fick en släng av förkylning eller flunsa varje månad. Jag kände mig trött, frös, var varm, fick känningar i halsen och ont i öronen.

I somras missade hon att äntligen få träffa sin 87-åriga mormor på grund av besvären. Mormor är viktig för Johanna, som tillbringade en del av sin barndom hos sin mormor när hennes egen mamma gick bort tidigt. Men nu med covid-19 hade de inte vågat ses på länge.
De andra fick åka utan Johanna eftersom hon återigen kände sig risig och inte vågade chansa.
Det var, som vanligt, PMS.

– Där blev det tydligt, vilket problem det är, säger Johanna Thydell.

Johanna Thydell för dagbok över sin PMS

Genom att föra digital kalender under fyra år har hon fått mönstren att framträda. Varenda månad runt dag 13 i menscykeln står det om sjukdomskänsla, ja, Johanna blir till och med lite hes.
– Tidigare var jag noga med att hålla mig hemma då och inte träna – vilket vid PMS är det som funkar absolut bäst för mig, säger Johanna Thydell.

Annons

Nu tränar hon ändå, och förutom de fysiska symtomen finns så klart de psykiska.

– Jag får ångest, jag blir inte bara lite ledsen utan jättelåg, det känns som en riktig depression. Jag känner hopplöshet, blir ljudkänslig och extra stresskänslig, som att det fattas en bit av huden, säger hon.

Dag 23 hamnar hon lättare i bråk och konflikter. De fysiska symtomen ger med sig på två, tre dagar, medan de psykiska pågår i tio–tolv dagar.

Jag tror inte att den manliga befolkningen hade gått med på att må dåligt, säger Johanna Thydell.


Johanna är författare och har vunnit Augustpriset för boken I taket lyser stjärnorna om en flicka som förlorar sin mamma i cancer. Senaste boken, Dumma teckning, nominerades också till Augustpriset. Till vardags arbetar hon som förläggare på den litterära appen Stories by Storytel. På grund av pandemin har hon vant sig vid hemarbete, men hon vill inte låta menscykeln diktera villkoren utan försöker leva sitt liv och låta cykeln hänga med.

Annons

Hade kraftiga ilskeutbrott

En tidigare pojkvän skrev in hennes ägglossning i kalendern – inte för barnalstrandets skull, utan för att vara rustad när hon ville göra slut.

Andra dagar i månaden har hon mycket energi och blir “kärleksmodig”, som hon beskriver det. När hon blev förälder fick hon anledning att tänka igenom sin situation.
– När man föder barn kan det röja om i hormonerna. Då var det riktiga ilskeutbrott, jag skulle kunnat kasta en tallrik i golvet och riva sönder DN. Jag kände att ”sådan här vill jag inte vara, för mitt barn”.

Johanna Thydell belönades med Augustpriset 2003 för debutromanen I taket lyser stjärnorna.

Johanna Thydell har valt att vara öppen med hur hon mår både med sina vänner och med sin son, som i dag är 11 år. Hon vill inte att han ska tro att han gjort något fel bara för att hon är nere eller trött ibland.

Annons

– Jag har alltid kämpat med mitt mående, gått i mycket terapi och inte varit rädd för att ta mediciner. Träning, läkemedel och självmedkänsla har blivit hennes kryckor. Och kanske att hon blivit lite lugnare, ilskeutbrotten har upphört.

– Min förhoppning är ju klimakteriet, men så läste jag att för en del blir det värre, säger hon med ett snett leende.

Önskar mer forskning kring PMS

Johanna Thydell efterlyser mer forskning. Ett piller som löser allt vore drömmen, även om hon förstår att världen ofta är mer komplex.
I väntan på det hoppas hon att samhället kan bli mer förstående för de som drabbas. Kanske skulle det kunna vara okej att jobba hemifrån de värsta dagarna även efter corona.

Hur skulle världen göras om?

– Jag vet inte. Jag tycker bara att det skulle lyftas upp på ett mer allvarligt sätt. Jag tror inte att den manliga befolkningen hade gått med på att må dåligt under en så stor procent av en månad.

Text: Christina Lundell

Annons

Johanna Thydell

Ålder: 40 år.

Bor: Stockholm

Familj: En son.

Gör: författare och förläggare på Storytel.

JOHANNA THYDELLS PMS-RÅD

1. För bok

”Försök hitta de egna mönstren genom att skriva något dag för dag. Inte bara “trött” utan något specifikt exempel “bråkade med S” Också när du mår bra.

2. Träna

”Hjälper mot ångest. 2-3 pass i veckan och promenader.

3. Prata om pms

”En informerad omgivning har lättare att förstå. Informera i synnerhet barnen.

4. Låt inte cykeln styra livet
”Kämpa för att få livet att funka ändå, men var lite extra snäll och kravlös mot dig när det är tufft.

Läs mer:

Annons