Trendar: Livsberättelser Anders Hansen i intervju om AI Intervju med Tuva Novotny Helena af Sandberg i intervju om livet och kärleken Intervju med Charlotte Kalla
klimaktet

Gynekologen: Alla får inte de vanliga klimakteriesymptomen

06 maj, 2025
FotografTt.
Rebecka Kaplan Sturk
Alla kvinnor kommer in i klimakteriet förr eller senare – men många står handfallna inför vad det innebär.
Rebecka Kaplan Sturk, specialistläkare inom obstetrik och gynekologi, berättar i Feminas videopodd Klimaktet om vanliga symptom, och hur du får rätt vård.
– En fjärdedel av alla får inte svettningar och vallningar, säger Rebecka Kaplan Sturk.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Klimaktet #4 – Experten svarar del 1Brand logo
Klimaktet #4 – Experten svarar del 1

Klimakteriet är något vi inte kommer ifrån – alla menstruerande kvinnor kommer förr eller senare komma in i klimakteriet, och få mer eller mindre framträdande symptom på att hormonbalansen i kroppen förändras.

Trots det är det många kvinnor som inte vet så mycket om klimakteriet när de väl kliver in i det, och som möts av okunskap hos vården.

Rebecka Kaplan Sturk är specialistläkare inom obstetrik och gynekologi, och arbetar med både ungdomsvård och mödravård, och har patienter i alla åldrar. I Feminas videopodd Klimaktet konstaterar hon att det finns en kunskapsbrist om klimakterier i Sverige, som börjar redan på biologilektionerna i skolan. Att kvinnor inte heller har pratat om klimakteriet över generationsgränserna gör också att många inte vet vad de kommer drabbas av förrän det händer dem.

Annons

– Det finns fortfarande ett visst tabu mot att sitta på släktkalasen och prata om sina vallningar, torra slemhinnor eller vad det kan vara. När jag träffar patienter och frågar dem om de vet hur deras mammors klimakterium var, vet de flesta kvinnorna inte. För det har man aldrig pratat om.

Rebecka Kaplan Sturk
Rebecka Kaplan Sturk är specialistläkare inom obstetrik och gynekologi.

Vissa får inte vallningar

Det klassiska klimakteriesymptomet det alltid pratas om är vallningar och svettningar, men många kvinnor märker snarare skillnader i det mentala – men det har det inte forskats om på samma sätt.

– Man undersökte mer det här med svettningar och vallningar, för att se vad det kunde bero på och hur man kunde behandla de symptomen. Vartefter man har breddat intresset och studierna har man kunnat se att det är väldigt mycket annat som händer i kroppen också. En fjärdedel av alla får inte svettningar och vallningar, men kan ha alla andra möjliga symptom på att man går in i klimakteriet, säger Rebecka Kaplan Sturk i Klimaktet, som du också kan se på Youtube.

Annons

Många kvinnor känner sig illa behandlade av vården, och upplever att de inte får den hjälp de behöver när de ber om den. Rebeckas råd är att vara envis och inte ge sig – om du inte får hjälp ska du inte ge upp.

– Upplever du att du ändå inte blir lyssnad på, byt vårdgivare. Även om du inte bor i en stad med en gynmottagning dit du kan vända dig finns möjligheter att få kontakt på andra sätt. Det finns ju också digital vård där man åtminstone kan få råd.

Annons