Trendar: Livsberättelser Anders Hansen i intervju om AI Intervju med Tuva Novotny Helena af Sandberg i intervju om livet och kärleken Intervju med Charlotte Kalla
klimaktet

HR-experten Anna-Karin Mikkelä: Så pratar du med chefen om klimakteriet

27 maj, 2025
FotografPressbild
HR-experten Anna-Karin Mikkelä: Prata med din chef om klimakteriet
Hälften av befolkningen drabbas – ändå pratas det sällan om klimakteriet i arbetslivet.
Det vill HR-experten Anna-Karin Mikkelä, som skrivit boken Klimakteriet på jobbet, ändra på.
– Vet man inte om att klimakteriet finns så kan man inte göra någonting åt det, säger Anna-Karin i Feminas pod Klimaktet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Klimaktet #7 – Klimakteriet på jobbet med Anna-Karin MikkeläBrand logo
Klimaktet #7 – Klimakteriet på jobbet med Anna-Karin Mikkelä

Personalvetaren Anna-Karin Mikkelä blev klimakterieexpert av en slump. Hon kom själv in i klimakteriet vid 39 års ålder, och det dröjde två år av besvär innan hon förstod vad som var på gång.

När hon väl gjorde det insåg Anna-Karin också att hon i sitt jobb som HR-konsult ute på arbetsplatser missat alla tecken på att andra medarbetare var i klimakteriet.

– Jag har suttit med i rehabsamtal, haft diskussioner med chefer och företagshälsan. Vi har pratat stress, utmattning, depression – men aldrig någonsin hade någon lyft klimakteriet, berättar Anna-Karin i Feminas podd Klimaktet.

Anna-Karin Mikkelä är hr-expert och författare till boken Klimakteriet på jobbet.
Anna-Karin Mikkelä är hr-expert och författare till boken Klimakteriet på jobbet.

Den egna upplevelsen blev ett uppvaknande, och Anna-Karin förstod att det fanns en enorm kunskapslucka här, både hos henne själv och hos andra.

Annons

– Jag kände att jag skämdes i min yrkesprofession. Det här borde jag kunna för det är någonting som hälften av befolkningen går i genom.

I dag reser hon runt till företag och organisationer och föreläser, utbildar och sprider kunskap om klimakteriet. Hon har också skrivit boken Klimakteriet på jobbet, en handbok som riktar sig till medarbetare som befinner sig i klimakteriet, deras kollegor, chefer, men också hr och fackliga.

För verkligheten är sådan att många arbetsplatser forfarande har bristande kunskap i frågan, även om det finns vissa som kommit en bra bit på vägen.

Ungefär 70 procent av alla kvinnor drabbas av mer eller mindre svåra klimakteriesymtom. För en del är besvären så pass svåra att det går ut över både privatliv och arbete.

– Det är onödigt att gå och lida i onödan. Jag tycker att man ska berätta om det istället, även om jag förstår att det inte är så lätt alla gånger. Känner man förtroende för sin chef och känner man kan lyfta det här så tycker jag att man ska göra det, säger Anna-Karin i Klimaktet.

Annons

Expertens tips: Kartlägg klimakteriet

Ett bra första steg kan vara att själv sätta sig ner och fundera över hur klimakteriet påverkar livet, menar Anna-Karin. Du kan till exempel göra en lista över vilka dina tre största symtom är just nu, och vad du själv gör för att hantera dem med exempelvis sömn, kost och träning.

Titta sedan på din arbetssituation, och tänk ut vilka saker din chef kan hjälpa dig med.

– Säg att nu är det såhär, jag är i klimakteriet och för tillfället så är det de här bekymren som påverkar mig mest i min jobbroll, och jag skulle behöva lite hjälp med de här sakerna.

Klimaktet går att lyssna på som podcast genom att klicka här, du hittar den också i alla podcast-appar.

Vill du hellre titta på avsnittet med Anna-Karin Mikkelä kan du göra det på Feminas YouTube-kanal här.

Annons